E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 27ης Ιουλίου

Τι συνέβη σαν σήμερα στην ιστορία

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 27ης Ιουλίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1948 – Γεννιέται ο Παυλος Σιδηρόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 27 Ιουλίου του 1948, ήρθε στον κόσμο ο “πρίγκηπας” της ελληνικής ροκ, Παύλος Σιδηρόπουλος. Η οικογένειά του ήταν ευκατάστατη, αφού ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης της βιοτεχνίας παραγωγής χαρτιού ΕΛΦΩΤ. Από την πλευρά της μητέρας του, ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά.

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος ήταν από μικρός φευγάτος αλλά και πολύ έξυπνος, έτσι κατάφερνε να έχει καλούς βαθμούς χωρίς να μελετάει ιδιάιτερα. Την δεκαετία του '60, ήρθε σε επαφή με την ροκ. Μια επαφή που του άλλαξε την ζωή. Οι σπουδές του στην Θεσσαλονίκη των μύησαν ακόμα περισσότερο στην ροκ σκηνή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το 1969 και την γνωριμία του με τον παντελή Δεληγιαννίδη (κιθαρίστα των Olympians), ξεκίνησε την καριέρα του στην μουσική. Το 1972 θα ενταχθεί στο συγκρότημα «Μπουρμπούλια». Αργότερα συνεργάστηκε με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και το 1976 έφτιαξε το συγκρότημα «Σπυριδούλα».

Ταυτόχρονα, ο Παύλος Σιδηρόπουλος έκανε και καριέρα ηθοποιού, με αποκορύφωμα την ταινία “Ο Ασυμβίβαστος” που αντανακλούσε πολύ στην προσωπικότητά του.

Από το 1977, ο Παύλος Σιδηρόπουλος έκανε χρήση ηρωίνης. Δεν μπόρεσε ποτέ να ξεφύγει από αυτή την εξάρτηση, αν και έκανε αρκετές προσπάθειες. Το 1990 παραλύει το αριστερό του χέρι. Η ιατρική διάγνωση ήταν «πάρεση βραχιόνιου αριστερού πλέγματος». Ο Σιδηρόπουλος θα κάνει κάποιες ζωντανές εμφανίσεις με το χέρι δεμένο, αλλά η παράλυση δεν τον αφήνει να παίξει μουσική όπως θα ήθελε. Πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου από υπερβολική δόση ηρωίνης. Ο Αλέκος Αράπης, μπασίστας των «Απροσάρμοστων», είπε πως ο Παύλος έκανε επίτηδες υπερβολική την δόση, γιατί δεν άντεχε άλλο την κατάσταση της υγείας του και του χεριού του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα 42 χρόνια που έζησε, κατάφερε να μπεί στο πάνθεον της ελληνικής ροκ σκηνής, ίσως ως ο πιο χαρακτηριστικός εκπρόσωπός της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1953 – Υπογράφεται η ανακωχή που τερματίζει τον πόλεμο της Κορέας

Στις 27 Ιουλίου του 1953, υπογράφεται ανακωχή που τερματίζει τον πόλεμο της Κορέας. Ως τότε, χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία για της δυο κορεάτικες χώρες, οι υπόλοποι εμπλεκόμενοι στον αιματηρό πόλεμο (Κίνα, ΟΗΕ κλπ.) μετρούσαν περισσότερους από 1.000.000 νεκρούς.

Η Ελλάδα είχε συμμετάσχει και αυτή στον πόλεμο, με την αποστολή στρατού ξηράς και αεροπορίας. Μετά την εκεχειρία, το ελληνικό τάγμα θα μετατραπεί σε σύνταγμα και θα επαναπατριστεί μετά από δυο χρόνια και 3 μήνες, τον Οκτώβριο του 1955. Η ελληνική αεροπορία είχε αποχωρήσει μόλις πέντε μήνες πρίν, τον Μάιο του 1955. Οι απώλειες των ελληνικών δυνάμεων ανήλθαν σε 186 νεκρούς και 566 τραυματίες κατά την διάρκεια του πολέμου.

1992 – Πεθαίνει η Τζένη Καρέζη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932 ως Ευγενία Καρπούζη. Φοίτησε σε καλά σχολεία, καθώς οι γονείς της ήταν εκπαιδευτικοί και ήθελαν να πάρει την καλύτερη μόρφωση. Μιλούσε καλά αγγλικά και γαλλικά. Όταν ανακοίνωσε στον πατέρας της πως θέλει να γίνει ηθοποιός, εκείνος εγκατέλειψε την ίδια και την μητέρα της. Από τότε, η Τζένη Καρέζη τον είδε μόλις μια φορά, όταν γέννησε τον γιο της Κωνσταντίνο, πρίν πεθάνει από τροχαίο δυστύχημα το 1971.

Φοίτησε στην Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου έγινε δεκτή το 1951. Από τότε η πορεία της ήταν ανοδική σε θέατρο και κινηματογράφο, όπου μπήκε στην συνείδηση του κόσμου ως μια από τις ποιοτικότερες ηθοποιούς της Ελλάδας.

Έκανε δυο γάμους. Ο πρώτος ήταν με τον κοσμικό Ζάχο Χατζηφωτίου, που κράτησε μόλις δυο χρόνια. Ο δεύτερος ήταν με τον άντρα της ζωής της και πατέρα του μοναχογιού της, τον επίσης ηθοποιό Κώστα Καζάκο. Μαζί του πρωταγωνίστησε σε πέντε ταινίες και σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, και έγιναν γνωστοί για τα αριστερά τους φρονήματα.

Πέθανε στις 27 Ιουλίου του 1992, ύστερα από τετραετή μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 60 ετών. Στην κηδεία της παρευρέθηκε πλήθος κόσμου για να την αποχαιρετήσει για τελευταία φορά. Λίγες μέρες πρίν από τον θάνατό της, είχε ολοκληρώσει την συγγραφή της αυτοβιογραφίας της.

1998 – Η Ελλάδα φλέγεται: 40 εστίες πυρκαγιών με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 41 βαθμούς κελσίου

Τον Ιούλιο του 1998 η Ελλάδα φλέγεται, ζώντας μια πρωτοφανή κατάσταση. Σαράντα πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.

Οι απώλειες των δασικών εκτάσεων είναι τεράστιες, με αποκορύφωμα την φωτιά στον Μεσσηνιακό Ταΰγετο, που κράτησε περίπου 23 μέρες. Η πυροσβεστική και ολόκληρη η Ελλάδα, θρηνούν τον χαμό 3 πυροσβεστών καθώς και ενός εθελοντή.

Ταυτόχρονα «καίγονταν» και οι Έλληνες, αφού σε ολόκληρη τη χώρα επικρατεί καύσωνας, με αποτέλεσμα κατά τόπους στα ηπειρωτικά το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 40 και 41 βαθμούς Κελσίου.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για την επίθεση στον Γραμμένο

Σήμερα

Βρίσκεται στον ανακριτή και αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί

Ο Μπάιντεν επικύρωσε τους νόμους για παροχή βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ καθώς και την απαγόρευση του TikTok

Σήμερα

To TikTok απαντά «δεν πάει πουθενά» καθώς πιστεύει ότι θα δικαιωθεί στα δικαστήρια και θα μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου

Βίκυ Φλέσσα για Τέμπη: «Τα παιδιά αυτά τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί»

Σήμερα

Αντιδράσεις για τη κυνική δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia μετά τις συλλήψεις φοιτητών

Σήμερα

Η ανάρτηση του τραγουδοποιού για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο Columbia μετά τις κινητοποιήσεις φοιτητών που αντιδρούν με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

Νέο ξέσπασμα Καλλιάνου: Ο Γιαννάκης το καλό παιδί τελείωσε – Δεν σκαμπάζω από γλυκανάλατες ανακοινώσεις του «Αττικόν»

Σήμερα

Οργισμένος και δακρυσμένος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απαντά στην ανακοίνωση του νοσοκομείου

Φλώρος: «Μου έβρισε τη μητέρα, έκανε χειρονομίες. Δεν μετανιώνω»

Σήμερα

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, έδωσε την δική του εκδοχή

Σπαρτιάτες: «Κόπηκαν» από τον Αρειο Πάγο

Σήμερα

Δεν θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές

Λάρισα: Ανήλικα με πατίνι συγκρούστηκαν με ΙΧ

Σήμερα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης

Απεργία την 1η Μαΐου ‑ Τι δε θα λειτουργήσει

Σήμερα

Κινητοποιήσεις ενόψει της εργατικής Πρωτομαγιάς

par: 25
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.