E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal
ΣΙΝΕΜΑ
We love 90s: Moυσικές, ταινίες, κουλτούρα και όσα ακόμη νοσταλγούμε

Γιατί δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα 80s ‑ 90s;

Το παρελθόν είναι πάντα εδώ, σε μουσικές, ταινίες, σειρές και καθημερινότητα

Γιατί δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα 80s ‑ 90s;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

Μπορεί να φεύγουμε τρέχοντας μπροστά, όμως οι αναφορές στο παρελθόν είναι κομμάτι της ζωής όλων. Και δεν θα μπορούσε κανείς να το αμφισβητήσει αυτό όταν γύρω μας έχουμε διαρκώς μια τεράστια γκάμα από στοιχεία, μουσικές, σειρές και ταινίες σε προηγούμενα χρόνια. Τα 80s είναι άλλωστε η πηγή της ποπ κουλτούρας όπως την ξέρουμε σήμερα, ενώ τα 90s έδωσαν μια πιο underground πινελιά. Και είναι και μια γενική παραδοχή πως, ο κόσμος θέλει να γυρίσει σε όλα εκείνα που ξέρει καλά, παρά να γνωρίσει το άγνωστο μέλλον. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχής γενομένης από την σειρά που έκανε πάταγο το καλοκαίρι, το "Stranger Things", ένα θρίλερ με βαθιές επιρροές από το εμπορικό αμερικανικό σινεμά των 80s που αισθητικά τουλάχιστον πάτησε φυσικά στα μεγάλα κινηματογραφικά χιτ όπως «E.T. ο εξωγήινος», «Stand by Me», το «Goonies», αλλά και εφηβικές κομεντί της εποχής όπως το «Sixteen Candles» και το «Breakfast Club». Ήταν άλλωστε κανόνας για όλους τους ηθοποιούς, πριν μπουν για γυρίσματα να δουν αυτές τις ταινίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ποπ τραγουδιστές έχουν μονίμως τα μάτια τους στραμένα στα 80s για το ενδυματολογικό τους κομμάτι, οι συνθέτες βάζουν συχνά μια πινελιά 80s στην ενορχήστρωση. Είναι παντού!

Οι νέοι μουσικοί παραγωγοί αλλά και καθιερωμένοι, συνθέτουν με τα 80s στο μυαλό τους. Θυμηθείτε το τεράστιο χιτ του Kavinsky "Nightcall" ή το "Get Lucky" των Daft Punk.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόδα και μουσική πάνε μαζί. Και έτσι, το ένα παρασέρνει και το άλλο. Αν η μουσική παραπέμπει στο παρελθόν, όλα προσαρμόζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H Ariana Grande, στα MTV VMAs 2016, με κολάν και αναφορές της aerobic των 80s-90s στα γυμναστήρια.

Tι κοινό έχει τo σούπερ χιτ της Kiesza "Hideaway" με το "Πριν Χτυπήσει το Κουδούνι"; Την πιστή αντιγραφή του ενδυματολογικού!

Τα sneakers παραμένουν στη μόδα! Μεγάλες εταιρείες επενδύουν στο φουτουριστικό στυλ που μεσουράνησε στα 80s, όπως η εταιρεία Μaison Margiella.

H Adidas παρουσίασε το καλοκαίρι που μας πέρασε το relaunch των παπουτσιών της, τα θρυλικά Gazelle, που ήταν απαραίτητο παπούτσι για πολλούς στη δεκαετία των 90s. Tότε που έπαιζες Atari, που πήγαινες στις συναυλίες και άκουγες Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά και ανακάλυπτες την ποπ και τη ροκ πλευρά σου.

Ακόμη και η διασκέδαση έχει πλέον ειδική κατηγορία πάρτυ σε όλη την Ελλάδα που ασχολείται μόνο με τις θρυλικές δεκαετίες. Δείτε απλώς τα EΠΙΚ πάρτυ στα οποία επικρατεί το αδιαχώρητο, πάντα. Τρανς, ποπ, ακόμη και Διονύσης Σχοινάς στη διαπασών.

Δεύτερη καριέρα για τον...Πασχάλη, τον Θάνο Καλλίρη, τον Κώστα Μπίγαλη και θεότρελλα πάρτι με τη Μπέσυ Αργυράκη και την Πωλίνα! Συναυλίες που κάνουν sold out και ένα κοινό που ξέρει τους στίχους απ'έξω!

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων διοργάνωσε, από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο του 2017, την ιστορική και πολιτισμική έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη», σε σύμπραξη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και με την συνεργασία σημαντικών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών και πολιτισμικών ιδρυμάτων και φορέων.

 Από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το '87, έως τις μεταπτώσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, από την εκπομπή του πρώτου ιδιωτικού καναλιού της ελληνικής τηλεόρασης το '89, έως τη "νέα δημοσιογραφία" που εισήγαγε το περιοδικό ΚΛΙΚ και από τον μύθο που δημιούργησε ο Μπίλλυ Μπο στο χώρο της μόδας, έως τη φετιχοποίηση του τζιν, η έκθεση παρουσίασε μέσα από μια ποικιλία εκθεσιακών μεθόδων όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν την επίμαχη δεκαετία και διαμόρφωσαν σε ένα μεγάλο βαθμό τις επόμενες.

Η νοσταλγία του παρελθόντος βρίσκεται παντού. Σε αφίσες, σε βιβλία, σε ταινίες. Ετοιμάζεται η ταινία ‘Ready Player One’ από τον Steven Spielberg η οποία είναι ένα ποτ πουρί 80s αναφορών, η σειρά "Dead of Summer" είναι σαφώς επηρεασμένο από το παρελθόν, το κόμικ "Paper Girls" το οποίο σαρώνει επίσης τοποθετείται σε εκείνη την εποχή. 

Όλες οι ταινίες που επηρέασαν τον Steven Spielberg για να σκηνοθετήσει το "Ready Player One"

Dead Of Summer

Paper Girls

Πολλά site (και εμείς) έχουν ειδική κατηγορία ρετρό θεμάτων, που κυρίως αποτελούνται από θέματα των 80s. Mπες στο Retro Feed μας!

Tι κάνει όμως τους ανθρώπους να κλείνουν τα μάτια στο τώρα και να γυρίζουν το κεφάλι για να πιαστούν από κάτι παλιακό; 

Aν η σχέση μας με τη δεκαετία του '80 ξεκίνησε ως νοσταλγία κορυφώθηκε πολύ γρήγορα σε κάτι πιο δυνατό. Από το να είναι μια αναφορά σε μια εποχή που είχαμε όλοι φρικτά χτενίσματα ή εκκεντρικά ρούχα, είναι αξίωμα πλέον πως εξελίσσεται σε μια πολιτιστική και καλλιτεχνική δύναμη. Οι ψυχολόγοι αναφέρουν πως οι άνθρωποι έχουν μια τάση, όταν αισθάνονται ανασφαλείς, να πιάνονται από οικείες καταστάσεις, ήχους και εικόνες. Μια ανασφαλής εποχή, με ανασφαλείς ανθρώπους, που κοιτούν μπροστά στην οθόνη, αλλά σκέφτονται συχνά σαν να μην υπάρχει το διαδίκτυο, τα smartphones και τα ειδικά εφέ.

Τη δεκαετία του '80 ο αναλογικός κόσμος ονειρευόταν τον ψηφιακό. Τώρα στον ψηφιακό κόσμο, ονειρευόμαστε αναλογικά. 

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Style Πριν 11 ώρες

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Style Πριν 11 ώρες

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Style Πριν 11 ώρες

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Style Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Style Χτες

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Style Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Style Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Style Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Style Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 38
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.