E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η ξεχωριστή παιδική παράσταση που συνδυάζει θέατρο με τάι τσι!

Mιλάμε με την Ξανθή Ταβουλαρέα

Η ξεχωριστή παιδική παράσταση που συνδυάζει θέατρο με τάι τσι!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Mιλάμε με την Ξανθή Ταβουλαρέα που μας μυεί στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού "Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα από τα πιο συγκινητικά παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, κούκλες, μάσκες, ένα κλουβί, Τάι Τσι, θεατρικό παιχνίδι, υπέροχη μουσική από τον Γιάννη Ζουγανέλη… Τι σχέση μπορεί να έχουν τα παραπάνω μεταξύ τους; Όλα συνδέονται ευρηματικά και αποτελούν τον πυρήνα της παιδικής παράστασης «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» της οποίας τη σκηνοθεσία και τη θεατρική προσαρμογή υπογράφει η Ξανθή Ταβουλαρέα, στο θέατρο Αλκμήνη.

Γιατί καταπιαστήκατε με αυτό το παραμύθι; Είναι η πλοκή του που σας ενθουσίασε ή κάποιο μήνυμά του;
Είναι η μαγεία του... Όλα τα παραμύθια, δρουν μαγικά στην Ψυχή μας, αυτό όμως, έχει λίγη παραπάνω μαγική σκόνη.... Έχει το Αηδόνι, ένα πλάσμα που φτάνει ψηλά στον Ουρανό, να επιλέγει την ελευθερία του αντί για το χρυσό κλουβί. Όταν όμως ο Αυτοκράτορας αρρωσταίνει, επιλέγει από αγάπη, να επιστρέψει για να διώξει ακόμα και αυτόν τον Θάνατο. Η Αγάπη, η Ελευθερία, και πανω απ όλα, η συνειδητή Επιλογή, μαζί με το άρωμα Ανατολής, μια που όλα αυτα διαδραματίζονται στη μακρινή Κίνα, είναι οι λόγοι που ανεβάζουμε φέτος, το Αηδόνι του Αυτοκράτορα. Και ελπίζουμε, επιθυμούμε, να μιλήσουμε στις ψυχές των παιδιών, να διώξουμε το φόβο που επικρατεί διάχυτος στην ατμόσφαιρα (με όλα όσα συμβάινουν γύρω μας), να δείξουμε πως υπάρχει πάντα η επιλογή να φερθούμε όπως το Αηδόνι: Χωρίς φόβο να επιλέγουμε να πετάμε ελευθερα μακριά , από αγάπη να επιλέγουμε τη μάχη με το ακατόρθωτο. Και να νικάμε!

Ποια θα είναι η δική σας διαφορετική ματιά σε σύγκριση με τις άλλες θεατρικές μεταφορές του;
Η διαφορετική ματιά, προκύπτει από τις ανάγκες της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής. Χρειαζόμαστε, ως κοινωνία, κάπου να σταθούμε. Κινούνται και εξελίσσονται όλα γύρω μας, σε ρυθμούς πολύ γρήγορους. Ήθελα λοιπον, να δείξω πως ναι, μέσα σε αυτη τη δίνη εξελίξεων, γεγονότων, μπορούμε να βρούμε τη δικη μας στιγμή ηρεμίας. Μια που το παραμύθι αναφέρεται στην Ασία, εμπνεύστηκα απο την φιλοσοφία της. Χρησιμοποιούμε ήχους (ηχοκύμβαλα, καμπανάκια) που θεωρούνται θεραπευτικοί, έχουμε κινήσεις Τάι Τσι και Τσι Κουνγκ, και φυσικά έχουμε και αστείες σκηνές, και παιχνίδια. Ενα ακόμη διαφορετικό στοιχέιο, είναι ότι συνδυάζει η παράσταση, κουκλες, μάσκες και ηθοποιούς. Και σε όλο αυτό, έχουμε την υπέροχη μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη, που μας ταξιδεύει...

Πώς το τάι τσι μπορεί να γίνει αντιληπτό από τα παιδιά;
Νιώθοντας. Αυτη είναι η μόνη λέξη. Τάι τσι, σημαίνει "Ανώτερη Ενέργεια" . Είναι, το εσωτερικό Κουνγκ Φου. Με τις κινήσεις και την ενέργεια του Τάι Τσι, είναι σαν να τακτοποιείται ο χώρος γύρω μας και μέσα μας. Και ηρεμούμε. Ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας... Αυτό, τα παιδιά, επειδή ακόμα λειτουργούν και αντιδρούν μέσα από την Ψυχή τους (κι όχι με νοητικά κριτήρια) το εισπράττουν, το νιώθουν και το απολαμβάνουν.
(να ευχαριστησουμε εδω, το Studio 71 στα Βριλήσσια, και τους Δασκάλους του, που είχαν τοση υπομονή - και επιμονή μαζί μας, και μας μύησαν στο Τάι Τσι)

Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για τον θίασο;
Αγαπημένοι! Όλοι τους. Και εξαιρετικά ταλαντούχοι. Και εντελώς διαφορετικοί. Έχουν βάλει τον εαυτό τους στο 100% μέσα στην παράσταση. και στηριξαν όλον αυτόν το καιρό τις πρόβες με απίστευτη ενέργεια, καλή διάθεση, γέλια, προσπάθεια. Τους ρολους ( ο καθένας κάνει διάφορους ρόλους) τους αγάπησαν όλους! Και έδωσαν πραγματικά στον κάθε ρόλο τους, διαφορετικό κομμάτι του εαυτου τους. Με τα κορίτσια, τη Φίλη Μαρσω και την Βαρβάρα Πεντζερίδου , έχουμε συνεργαστεί με επιτυχία σε πολλές παραστάσεις. Και θα συνεχίσουμε για χρόνια ακόμα. Ελπίζω. Εξαιρετικές ηθοποιοί, και υπέροχοι συνεργάτες. Αλλά και τα αγόρια, ο Ηλίας Γκογιάννος και ο Γιάννης Αγριόμαλλος. Υπέροχοι . Ανεβάζουν τ ην παρασταση με την ερμηνεία τους πολύ ψηλα. Και εκτός από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο τους, αποδείχτηκαν εξαιρετικοί συνεργάτες, με πνεύμα ομαδικό και με χιούμορ!!!

Τα παιδιά πώς θα συμμετέχουν στην παράσταση μιας και γράφετε για τα παιχνίδια που θα παίρνουν και τα ίδια μέρος;
Ναι, συμμετέχουν όλα τα παιδιά. Σε όλες μας τις παιδικές παραστάσεις, έχουμε διάδραση με το κοινό. Και παίζουν μαζί μας όλοι, και οι συνοδοί των παιδιών.Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό στη ζωή του ανθρώπου και φυσικά του παιδιού. Μέσα από το παιχνίδι εκφράζεται, ανακαλύπτει, μαθαίνει, ολοκληρώνεται. Τα παιχνίδια μας, είναι για όλους. Όλοι μαζί, γινόμαστε λουλούδια στον κήπο του αυτοκράτορα, ή μαϊμούδες εξωτικές... Δεν θα σας πω τι άλλο κάνουμε, θα περιμένουμε να έρθετε να παίξετε μαζί μας. Θα σας πω όμως, ότι λίγο πριν ολοκληρωθεί η παράσταση, λίγο πριν την υπόκλιση, και αφού έχουμε "λυτρωθεί" (ας μην ξεχνάμε πως το θέατρο είναι λύτρωση) και αφού έχουμε συγκινηθεί, και γελάσει και παίξει, ανοίγουμε τα χέρια ψηλά, αγγίζουμε τον ήλιο και τον φέρνουμε κοντά μας... τα υπόλοιπα, απο κοντά...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ευρώπη εξερευνά το Διάστημα

Πριν 114 εβδομάδες

ΝΟΗΣΙΣαπό 26/02 έως 27/02

1821‑2021 Διακόσια Χρόνια Δανεικά

Πριν 115 εβδομάδες

LUNAR SPACE PATRA18/03

Σπήλιος Φλώρος ‑ Ξέρει τις Κινήσεις

Πριν 116 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ELIARTαπό 06/02 έως 24/02

Μελίνα Μερκούρη ‑ Να με θυμάσαι και να μαγαπάς

Πριν 116 εβδομάδες

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 18/01 έως 11/03

Ειδύλλια οδός Eidylliaodos

Πριν 116 εβδομάδες

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 18/01 έως 06/03

Ροκσταριλικια

Πριν 125 εβδομάδες

SKYLAND LIVE MUSIC VENUE13/12

1821‑2021 Διακόσια Χρόνια Δανεικά

Πριν 125 εβδομάδες

LUNAR SPACE PATRA17/12

Σπήλιος Φλώρος ‑ Ξέρω τις κινήσεις

Πριν 125 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ELIARTαπό 02/12 έως 30/12

CANCELMIKEIUS STAND UP COMEDY

Πριν 125 εβδομάδες

CINEMA ΒΑΚΟΥΡΑ18/12

Αλέξανδρος Τσουβέλας ‑ Θεσσαλονίκη

Πριν 148 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ11/09

Λάμπρος Φισφής ‑ Best Of

Πριν 149 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ30/06

par: 4
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.