E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Πεθαίνει ο μεγάλος συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης

Σαν σήμερα: Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1912 – Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Θεσσαλονίκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου η Ελλάδα είχε κηρύξει τον πόλεμο εναντίον μιας παρακμάζουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο διάδοχος Κωνσταντίνος μετά την νίκη του Ελληνικού Στρατού στο Σαραντάπορο, αποφάσισε να βαδίσει προς το Μοναστήρι για να συναντήσει τον Σέρβικο στρατό. Η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου διαφώνησε, καθώς θεωρούσε επιτακτική την ανάγκη να κινηθεί ο στρατός προς την Θεσσαλονίκη, πριν φτάσουν σε αυτήν οι Βούλγαροι. Είναι χαρακτηριστική η περίφημη φράση του Βενιζέλου στον διάδοχο Κωνσταντίνο «σας απαγορεύω να πάτε στο Μοναστήρι, θα πάτε να απελευθερώσετε τη Θεσσαλονίκη». Μετά την μεσολάβηση του πατέρα του Γεώργιου του Α’, ο Κωνσταντίνος πείθεται και μετά την αποφασιστική νίκη στα Γιαννιτσά (19-20 Οκτωβρίου) βαδίζει προς Θεσσαλονίκη, σε έναν αγώνα δρόμου να προλάβει τους Βούλγαρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απελευθέρωση της πόλης άρχισε στις 18 Οκτωβρίου ένα ελληνικό τορπιλοβόλο με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση εισήλθε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τορπίλισε το θωρηκτό «Φεχτι Μπουλέντ» και επί της ουσίας ανάγκασε τον Ταξίν Πασά, να παραδώσει την Θεσσαλονίκη στον ελληνικό στρατό.

Μετά από διαπραγμάτευση του διάδοχου Κωνσταντίνου που κράτησε περισσότερες από 24 ώρες και έθεσε σε κίνδυνο την κατάληψη της Θεσσαλονίκης, ο Ταξίν Πασάς δέχθηκε τους ελληνικούς όρους. Στις 26 Οκτωβρίου, ανήμερα του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, η Θεσσαλονίκη απελευθερώνεται από τους Έλληνες, με τον Κωνσταντίνο να στέλνει μήνυμα στον Βούλγαρο στρατηγό Τοντόροφ να διαθέσει τις δυνάμεις του αλλού.

Το επόμενο πρωί, δυο τάγματα Ευζώνων εισήλθαν στην πόλη και ύψωσαν την ελληνική σημαία στο διοικητήριο. Στις 28 Οκτωβρίου Ο Κωνσταντίνος εισήλθε στην πόλη σε πανηγυρικό κλίμα. Εκείνο το πρωί έφθασαν και οι Βούλγαροι στην πόλη, αλλά ήταν πολύ αργά γι’ αυτούς. Ο Τοντόροφ ζητά να στρατοπεδεύσει στην πόλη αλλά εισπράττει αρνητική απάντηση. Μετά από διαπραγματεύσεις, επιτράπηκε σε δυο τάγματα των Βουλγάρων (στα οποία ήταν επικεφαλής οι δυο πρίγκηπες) να αναπαυτούν για λίγες μέρες. Η συμφωνία παραβιάστηκε και στην πόλη μπήκε ένα ολόκληρο σύνταγμα. Ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος δεν ήταν και πολύ μακριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 29 Οκτωβρίου ο βασιλιάς επισημοποίησε την απελευθέρωση με την εμφάνισή του στην πόλη. Οι Έλληνες κάτοικοι τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό ενώ οι μουσουλμάνοι με απάθεια. Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, που ήταν και η πλειοψηφία της πόλης, απογοητεύτηκαν, καθώς προωθούσαν σχέδιο διεθνοποίησης της πόλης. Η 26η Οκτωβρίου είναι η σημαντικότερη ημερομηνία του Α’ Βαλκανικού Πολέμου για την Ελλάδα.

1957 – Πεθαίνει ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1883, όταν ακόμα το νησί ήταν υπό Οθωμανική κατοχή. Γιος εμπόρου, πήγε σχολείο στην Κρήτη και αργότερα γράφτηκε στην Γαλλική Εμπορική Σχολή του Τίμιου Σταυρού στη Νάξο, όπου ήρθε σε μια πρώτη επαφή με τον δυτικό πολιτισμό, μαθαίνοντας Γαλλικά και Ιταλικά.

Σε ηλικία 19 ετών θα μετακομίσει στην Αθήνα για να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε Νομική και πήρε το δίπλωμά του με άριστα το 1906. Την ίδια χρονιά εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα «Όφις και κρίνο», καθώς και το πρώτο του δοκίμιο και το πρώτο του θεατρικό έργο. Την επόμενη χρονιά έγραψε άλλο ένα μυθιστόρημα κι άλλα δυο θεατρικά έργα. Παράλληλα αρθρογραφούσε σε διάφορες εφημερίδες. Το 1907 έφτασε στο Παρίσι και ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Δυο χρόνια αργότερα επέστρεψε, παντρεύτηκε την Γαλάτεια Αλεξίου και το 1912 κατατάχθηκε ως εθελοντής στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. Διορίστηκε τελικά στο γραφείο του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου.

Από εκείνο το σημείο και αφού ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Εκπαιδευτικού Ομίλου, συνδέθηκε φιλικά με τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό. Έκαναν πολλά ταξίδια μαζί. Ο Καζαντζάκς βέβαια ταξίδεψε σχεδόν σε όλη του την ζωή. Γύρισε την Ελλάδα και επισκέφθηκε πολλές χώρες του εξωτερικού, τα περισσότερα για δημοσιογραφικούς σκοπούς. Πήρε συνεντεύξεις από βαρυσήμαντα πρόσωπα, όπως ο δικτάτορας της Ισπανίας Πρίμο Ντε Ριβέρα και ο Μπενίτο Μουσολίνι. Το διαζύγιο του βγήκε το 1926, ενώ από το 1924 (και για 21 χρόνια χωρίς γάμο), συζούσε με την Ελένη Σαμίου.

Κομμουνιστής, συνελήφθη μερικές φορές από τις αρχές, ενώ το 1927 καλέστηκε από την Σοβιετική Ένωση για τους εορτασμούς των δέκα χρόνων από την οκτωβριανή επανάσταση. Το 1929 εγκαθίσταται σε ένα αγρόκτημα στην Τσεχοσλοβακία και δυο χρόνια αργότερα θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να εγκατασταθεί στην αγαπημένη του Αίγινα.

Το 1943 θα ολοκληρώσει την συγγραφή του πιο γνωστού μυθιστορήματός του, «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Μετά την αποχώρηση των Γερμανών θα ασχοληθεί με την πολιτική και θα διατελέσει και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Σοφούλη.

Από το 1953 έως το 1955, θα εκδώσει άλλα τρία από τα πιο γνωστά του μυθιστορήματα, τα «Καπετάν Μιχάλης», «Τελευταίος Πειρασμός» και «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», που θα τον φέρουν ένα βήμα από τον αφορισμό του από την επίσημη Εκκλησία της Ελλάδος. Μάλιστα το 1954, η Ιερά Σύνοδος ζήτησε την απαγόρευση των βιβλίων του. Τότε ο Καζαντζάκης είχε απαντήσει:

«Μου δώσατε μια κατάρα, Άγιοι Πατέρες, σας δίνω μια ευχή: Σας εύχομαι να 'ναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να 'στε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ.»

Όμως, τελικά η Εκκλησία δεν τον αφόρισε, καθώς ο οικουμενικός πατριάρχης Αθηναγόρας ήταν αντίθετος σε κάτι τέτοιο.

Ο Νίκος Καζαντζάκης πέθανε στις 26 Οκτωβρίου του 1957 σε ηλικία 74 ετών. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Κρήτη όπου πάνω στον τάφο του υπάρχει η επιγραφή: «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος»...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μάνος Δασκαλάκης: Η αντίδρασή του μετά την καταδίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου

Σήμερα

Ο Μάνος Δασκαλάκης ήταν στο δικαστήριο για να ακούσει την απόφαση του δικαστηρίου για τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Αυξήσεις έως και 90% στα διόδια της Εγνατίας

Σήμερα

Έως και 90% αυξάνονται τα διόδια στην Εγνατία οδό - Μειώνονται σε δύο σταθμούς

Με κινητό και γελάκια στα έδρανα της Βουλής ο Καραμανλής, την ώρα που δεχόταν «πυρά»

Σήμερα

Ο Σωκράτης Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ τον χαρακτήρισε «προκλητικό και αμετανόητο»

Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου: Η αντίδρασή της στο άκουσμα της απόφασης

Σήμερα

Tο γεγονός ότι η υπεράσπιση της κατηγορούμενης δεν ζήτησε ελαφρυντικά καθιστούσε μονόδρομο τα ισόβια

«Είναι πολύ χαρούμενη», λέει η δικηγόρος 12χρονης στον Κολωνό για την ενοχή του Ηλία Μίχου

Σήμερα

«Το είχα πει από την πρώτη στιγμή, ήταν απαράδεκτη η εισαγγελική πρόταση», είπε ο Απόστολος Λύτρας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου

Σήμερα

Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας – Η αντίδρασή της στο άκουσμα της απόφασης

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίζεται αυτή την ώρα στη Θήβα

Σήμερα

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού ορκιστεί θα πάρει πενθήμερη άδεια ορκωμοσίας

Καιρός: Έρχονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες και νέο κύμα αφρικανικής σκόνης

Σήμερα

Η θερμοκρασία αναμένεται να είναι «έως και 16 βαθμούς υψηλότερη» από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση

Σήμερα

Στο δικαστήριο για την δολοφονία της Τζωρτζίνας

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά

Σήμερα

Η ανακοίνωση για την αλλαγή ώρας

Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας

Σήμερα

Αισθητοί και στην Αττική

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.