E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πώς είναι να κάνεις Χριστούγεννα στα Κουφονήσια;

Ταιριάζουν τα Χριστούγεννα με τις Κυκλάδες;

Πώς είναι να κάνεις Χριστούγεννα στα Κουφονήσια;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

Πώς είναι να περνάς τα Χριστούγεννά σου σε ένα μέρος που το έχεις συνδυάσει με ήλιο, καύσωνα, παγωτά και μπάνια στη θάλασσα; Πώς είναι τα Χριστούγεννα σε ένα μικρό Κυκλαδίτικο νησί; Με λίγα λόγια, ατμοσφαιρικά και ξεχωριστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα Χριστούγεννα και το νέο έτος στα Κουφονήσια τα υποδέχονται με πολύχρωμα στολίδια και φώτα, ρακές και μουσική! Μπορεί οι μόνιμοι κάτοικοι να είναι περίπου 400 άτομα, και τα τελευταία χρόνια πολλοί να φεύγουν από το νησί τα Χριστούγεννα, όσοι όμως μένουν περνούν αξέχαστα, κάνοντας εμάς στις πόλεις να τους ζηλεύουμε. 

Mimis Nena Photography

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Mimis Nena Photography

Μάλιστα από τις 6 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι στολισμοί και οι προετοιμασίες. Την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το απόγευμα, τα παιδιά ψάλλουν τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι. Ανήμερα όμως, αναλαμβάνουν οι ενήλικες με αλκοόλ και τραγούδια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Mimis Nena Photography

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρακόμελο και λαούτα

Οι Μίμης και η Νένα, φωτογράφοι στο νησί, μας λένε: "Ήρθαμε πριν 20 χρόνια στα Κουφονήσια. Τα πρώτα μας Χριστούγεννα στο νησί, ανήμερα, το πρωί, ακούμε την πόρτα να χτυπά δυνατά. Απορήσαμε! Όταν ανοίξαμε είδαμε στην αυλή μας περίπου 40 άτομα να τραγουδούν με βιολί, και λαούτο κάλαντα. Αυθόρμητα μοιράσαμε σε όλους κέρασμα από ουίσκι που είχαμε στο σπίτι. Αργότερα μάθαμε ότι το κάθε σπίτι κερνάει ότι διαθέτει γλυκά, ρακή, ρακόμελο, ούζο ή και ουίσκι, τους τραγουδιστάδες, και όποιος θέλει ακολουθεί. Συνήθως ξεκινούν 5 άτομα και στο τέλος της μέρας έχουν δεκαπλασιαστεί!".

"Σε όλα τα σπίτια υπάρχει ρακόμελο, είναι το πρώτο κέρασμα. Το παραδοσιακό φαγητό που φτιάχνουμε τις γιορτές είναι το χοιρινό και η πηχτή, κομμάτια χοιρινής κεφαλής με δάφνη και μπαχάρι, ένας εξαιρετικός μεζές!" λέει η Στέλλα Ρούσσου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κέρος".  

Στις γιορτές ο κόσμος επίσης, κερνά ξεροτήγανα και παστέλια τα οποία απλώνουν πάνω σε φύλλα λεμονιάς. "Φυσικά φτιάχνουμε μελομακάρονα, κουραμπιέδες και λουκουμάδες!". Τη μέρα των Θεοφανείων κάθε σπίτι τηγανίζει φωτόπιτες, δηλαδή λουκουμάδες με μέλι και σουσάμι καβουρδισμένο. 

Πηγή Φωτογραφίας

Χιόνια στα Κουφονήσια

"Ο Πολιτιστικός Σύλλογος άρχισε να στολίζει τα τελευταία χρόνια το νησί, φτιάχνοντας το Χριστουγεννιάτικο χωριό, στήνοντας τη φάτνη έξω από την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, και διοργανώνοντας παιδικές εκδηλώσεις. Και ετοιμάζουμε εκπλήξεις για τα παιδιά - χωρίς να το ξέρουν, βάζουμε τη μηχανή τεχνητού χιονιού και αρχίζει να χιονίζει - τα παιδιά ξετρελλαίνονται! Πάντα, ό,τι και να κάνουμε συμμετέχει όλο το νησί, μαζί με την στήριξη του προέδρου της κοινότητας, Α. Κωβαίου. Έχουμε και παζάρι, πουλάμε γούρια, ημερολόγια, φτιάχνουμε γλυκίσματα, ρόφημα σοκολάτα, κερνάμε λουκουμάδες, ποπ κορν, χυμούς, κουραμπιέδες! "

Mimis Nena Photography

"Μπορεί να λείπουν κάποια πράγματα, αλλά τις γιορτές είναι πολύ όμορφα να βρίσκεσαι στο νησί. Γυρνούν τα παιδιά από τις σπουδές, μαζεύονται στα σπίτια, κάθε οικογένεια ετοιμάζουμε γλυκίσματα και φαγητά, είναι πολύ οικογενειακά" λέει η Σ. Ρούσσου. 

Ρεφενέ γλέντια

Πηγή φωτογραφίας

"Μια χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του νησιού ετοίμασε ένα μεγάλο ρεφενέ γλέντι σε εστιατόριο που δεν λειτουργούσε τους χειμερινούς μήνες. Το στόλισε όπως έπρεπε για την περίσταση και κάλεσε το νησί να φέρει φαγητά και γλυκά για να ευχηθούν όλοι μαζί στο Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν. Ήρθε και η δικιά μας, η ντόπια τραγουδίστρια, η Γιωργούλα, να μας τραγουδήσει και να μας οδηγήσει σε νησιώτικο γλέντι συνοδευόμενη από Αμοργιανούς μουσικούς. Όλοι οι κάτοικοι ήρθαν με ταψιά και κατσαρόλες. Παρέα με τους επισκέπτες που βρίσκονταν εκείνες τις μέρες στο νησί, γλεντήσαμε μέχρι το πρωί !" λένε οι Μίμης και Νένα.

"Τα κορίτσια και τα αγόρια φόρεσαν τις παραδοσιακές στολές και καλούσαν τον κόσμο να έρθει στο μαγαζί. Έφερε ο καθένας φαγητό και δώσαμε κρασιά και αλκοόλ δωρεάν για το νησί" λέει η Σ. Ρούσσου. "Τραγουδούσαμε χριστουγεννιάτικες μαντινάδες μέχρι αργά το βράδυ. Και όταν έπεσε το ρεύμα, μείναμε εκεί, τραγουδώντας".

Mimis Nena Photography

Mimis Nena Photography

"Μαζευόμαστε πολλές φορές στα καφενεία του νησιού και ξαφνικά στη στιγμή, ρακή στη ρακή, ξεκινά ένα μεγάλο γλέντι. Γενικά στο Κουφονήσι το έχουμε αυτό. Από το πουθενά στήνουμε γλέντια", λέει η Σ. Ρούσσου.

 

Φωτογραφίες: Mimis & Nena

Επισκεφθείτε τους online

Facebook Page

www.dreamyshoots.com/

Blog

Όπου θα βρείτε δείγματα δουλειάς, πληροφορίες για τη φωτογραφία, υπηρεσίες και στιγμές από τη ζωή στα Κουφονήσια!

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Πριν 5 ώρες

Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Πριν 5 ώρες

Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Χτες

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Χτες

Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Χτες

Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Προχτές

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Προχτές

Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς

Οι τρομακτικοί τρόποι που ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη

Προχτές

Τα σενάρια μπορεί να γίνουν πραγματικά τρομακτικά

Πώς η κλιματική κρίση μεγαλώνει την ανισότητα των φύλων

Προχτές

Οι γυναίκες και τα κορίτσια περνούν ακόμα πιο δύσκολα

par: 40
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.