E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Ιδρύθηκε η θρυλική δισκογραφική εταιρεία Motown

1976: Πέθανε η μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος, Αγκάθα Κρίστι

Σαν σήμερα: Ιδρύθηκε η θρυλική δισκογραφική εταιρεία Motown
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1959 – Ιδρύθηκε η θρυλική δισκογραφική εταιρεία Motown

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H Motown είναι η θρυλική δισκογραφική εταιρεία που έδωσε «ψυχή» στην λεγόμενη «μαύρη» μουσική, αναδεικνύοντας την soul αλλά και την jazz και την Blues.

Ιδρύθηκε σαν σήμερα, στις 12 Ιανουαρίου του 1959 στο βιομηχανικό και γεμάτο εργάτες, Ντιτρόιτ. O Berry Gordy Jr. δανείστηκε 800 δολάρια από τους γονείς και στην δεύτερη προσπάθεια του να γίνει επιχειρηματίας, πέτυχε και με το παραπάνω. Εμπνεύστηκε το όνομα της εταιρείας, το Motown ,από το παρατσούκλι της πόλης του Ντιτρόιτ, που είναι το Motor Town, λόγω των πολλών αυτοκινητοβιομηχανιών που υπήρχαν στην πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εταιρεία κατάφερε να αναδείξει πολλούς γνωστούς τραγουδιστές και συγκροτήματα όπως o Marvin Gaye, ο Smokey Robinson, οι Jackson 5, οι Supremes, Ο Stevie Wonder, η Diana Ross και πολλοί άλλοι, που έμειναν στις καρδιές εκατομμυρίων θαυμαστών, μέσα και έξω από τις ΗΠΑ, από κάθε φυλή και κοινωνική τάξη. Γιατί η ίδρυση της Motown δεν έκανε μόνο καλό στην μουσική αλλά και στην καλυτέρευση των φυλετικών διακρίσεων που την δεκαετία του ’60 ήταν ιδιαίτερα τεταμένες. Με μια μίξη της pop με την soul, που αγαπήθηκε από το «λευκό κοινό»και έφερε κόσμο και μουσικούς πολύ πιο κοντά.

Για 20 περίπου χρόνια, η Motown κρατούσε τα ηνία στην δισκογραφία γύρω από την «μαύρη» μουσική. Ίσως έπαιζε και μόνη της. Όμως, μετά την ακμή έρχεται και η παρακμή, το κρίμα στην υπόθεση είναι ότι η παρακμή της οφείλεται σε μια αποτυχημένη απόφαση του ιδρυτή της. Ήταν όταν αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της από το Ντιτρόιτ στο Λος Άντζελες, λίγο πριν το 1970. Αυτή ήταν η αρχή, καθώς η εταιρεία έχασε την κοινωνική της αναφορά, που ήταν η πολυπληθής μαύρη κοινότητα τους εργατικού Ντιτρόιτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παρακμή ήταν σταδιακή και ολοκληρώθηκε το 1988, όταν ο Berry Gordy Jr. την πούλησε στην MCA, έναντι 61 εκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα, η εταιρεία αποτελεί label της Universal και προμοτάρει τις νέες τάσεις στην «μαύρη» μουσική, όπως την R&B και την Hip Hop.


1976 – Πέθανε η μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος, Αγκάθα Κρίστι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ίσως η δημοφιλέστερη συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος και ιστοριών μυστηρίου του 20ου αιώνα. Η Αγκάθα Κρίστι, γεννήθηκε το 1890, στις 15 Σεπτεμβρίου, με το όνομα Μαίρη Κλαρίσα Αγκάθα Μίλερ, στο Ντέβον της Αγγλίας. Μεγάλωσε όμως στο Άσφιλντ και αργότερα σπούδασε τραγούδι στο Παρίσι.

Στα 24 της, λίγο πριν ξεσπάει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Άρτσιμπαλντ Κρίστι και απέκτησε μια κόρη. Η αδερφή της ενθάρρυνε να γράψει. Έτσι το πρώτο βιβλίο της κυκλοφόρησε το 1920, με την πρώτη «επίσημη» εμφάνιση του θρυλικού ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, που αργότερα εμφανίστηκε σε περισσότερα από 25 μυθιστορήματά της. Το δεύτερο βιβλίο της, «Η Δολοφονία του Ρότζερ Ακρόυντ» που κυκλοφόρησε το 1926, βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα πωλήσεων, ενώ η ίδια βρέθηκε μεταξύ των δημοφιλέστερων συγγραφέων.

Η επιτυχία της ήταν μεγάλη, όμως όταν έχασε την μητέρα της κατέρρευσε. Μάλιστα, εξαφανίστηκε για 11 μέρες και εντοπίστηκε σε δύσκολη κατάσταση μέσα σε ιαματικά λουτρά. Αποφάσισε να ξαναπαντρευτεί το 1930, αφού χώρισε από τον Κρίστι. Ο δεύτερος άνδρας της ήταν ο Σερ Μαξ Μαλόουαν, ο διάσημος Βρετανός αρχαιολόγος, τον οποίο ακολουθούσε στα ταξίδια του στην μέση Ανατολή. Εκεί η αγκάθα Κρίστι, έγραψε ορισμένα από τα καλύτερα μυθιστορήματά της, ενώ εμπνεύστηκε και την θρυλική Μις Μάρπλ, την συμπαθητική γεροντοκόρη που δίνει συμβουλές ντετέκτιβ στις αρχές.

Η Αγκάθα Κρίστι έγραψε περίπου 80 μυθιστορήματα αμέτρητα διηγήματα και 6 ρομάντζα με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ. Τα βιβλία της έγιναν γνωστά εν ζωή και μέχρι τον θάνατό της, στις 12 Ιανουαρίου του 1976 (86 ετών), είχε πουλήσει 400 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ μεταφράστηκε σε 100 γλώσσες. Εκτός από τους ήρωές που επινόησε, τα πιο γνωστά της βιβλία είναι «Η ποντικοπαγίδα», «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές», «Η λέσχη της Τρίτης», «Έγκλημα τα Χριστούγεννα» και «Δέκα μικροί νέγροι». Πολλές από τις ταινίες της μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και σε αρκετές ταινίες, πολλοί εμπνεύστηκαν και συμπεριέλαβαν στο σενάριο ιστορίες από την ζωή της.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποντίκι με έξι πόδια δημιουργήθηκε στο εργαστήριο – Τι αποκαλύπτει για την ανθρώπινη ανατομία

Σήμερα

Έμβρυο με δύο επιπλέον πόδια στη θέση των γεννητικών οργάνων αποκαλύπτει τον ρόλο ενός γονιδίου στην εμβρυακή ανάπτυξη.

Μάνος Δασκαλάκης: Η αντίδρασή του μετά την καταδίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου

Σήμερα

Ο Μάνος Δασκαλάκης ήταν στο δικαστήριο για να ακούσει την απόφαση του δικαστηρίου για τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Με κινητό και γελάκια στα έδρανα της Βουλής ο Καραμανλής, την ώρα που δεχόταν «πυρά»

Σήμερα

Ο Σωκράτης Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ τον χαρακτήρισε «προκλητικό και αμετανόητο»

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»

Σήμερα

Εμφανώς εκνευρισμένη απάντησε στην πρόεδρο του δικαστηρίου

Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου: Η αντίδρασή της στο άκουσμα της απόφασης

Σήμερα

Tο γεγονός ότι η υπεράσπιση της κατηγορούμενης δεν ζήτησε ελαφρυντικά καθιστούσε μονόδρομο τα ισόβια

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου

Σήμερα

Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας – Η αντίδρασή της στο άκουσμα της απόφασης

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις τιμές ρεύματος του Απριλίου

Σήμερα

Mέχρι την Δευτέρα θα ανακοινωθούν από τους παρόχους τα νέα πράσινα τιμολόγια

Καιρός: Έρχονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες και νέο κύμα αφρικανικής σκόνης

Σήμερα

Η θερμοκρασία αναμένεται να είναι «έως και 16 βαθμούς υψηλότερη» από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα

Ηλεία: Κλείνουν όλα τα σχολεία προληπτικά μετά τον ισχυρό σεισμό

Σήμερα

Σε εξέλιξη τεχνικοί έλεγχοι σε κτίρια

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση

Σήμερα

Στο δικαστήριο για την δολοφονία της Τζωρτζίνας

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.