E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο Τραμπ βάζει «βόμβα» στα θεμέλιά της ΕΕ

Χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ένα «όχημα της Γερμανίας»

Ο Τραμπ βάζει «βόμβα» στα θεμέλιά της ΕΕ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 17/1/2017 | 10:41

Ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία και χαρακτήρισε «όχημα της Γερμανίας» επέλεξε να είναι ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Times του Λονδίνου και στη γερμανική Bild.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τραμπ προέβλεψε μάλιστα ότι και άλλες χώρες της Ένωσης θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας, με τα εκλογικά τους σώματα να ψηφίζουν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε, ενώ επέκρινε την Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό. «Εκτιμώ ότι προέβη σε καταστροφικό σφάλμα. Αυτό ήταν ότι δέχθηκε όλους αυτούς τους λαθραίους» είπε, αναφερόμενος στην πολιτική ανοικτών θυρών για τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή που υιοθέτησε η κ. Μέρκελ τον Αύγουστο του 2015.

Μέσα στην επιθετική ρητορική του φρόντισε να αναφερθεί στα γερμανικά αυτοκίνητα που βλέπει στους δρόμους της Αμερικής και να απειλήσει με φόρο 35%.

Στο μεταξύ, ο απερχόμενος πρέσβης της Βρετανίας στην Ε.Ε, Αντονι Γκάρντνερ, αποκάλυψε ότι ανώτατα στελέχη της «ομάδας Τραμπ» ρωτούν επίμονα αξιωματούχους της Ένωσης, ποιες χώρες θα ακολουθήσουν τη Βρετανία, ψηφίζοντας υπέρ της εξόδου τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή ήταν η μόνιμη ερώτησή τους: “Ποια θα είναι η επόμενη χώρα που φύγει;”. Η στάση τους αυτή είναι ενδεικτική των αντιλήψεών τους. Έχουν υιοθετήσει τις απλοϊκές θέσεις, που νομίζει πως προωθεί ο Νάιτζελ Φάρατζ του Ukip κατά τη διάρκεια των περιοδειών του στην Ουάσιγκτον», λέει ο κ. Γκάρντνερ.

Ο Τραμπ φαίνεται να προσπαθεί να βάλει «βόμβα» στα θεμέλιά της ΕΕ, λέγοντας ότι για τις ΗΠΑ δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η ΕΕ είναι ενωμένη ή διχασμένη. «Ποτέ δεν πίστεψα ότι έχει κάποια σημασία. Κοιτάξτε, η ΕΕ δημιουργήθηκε εν μέρει για να χτυπήσει το εμπόριο των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι; Επομένως το ίδιο μου κάνει εάν είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό αλλά και ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί απάντησαν άμεσα ασκώντας κριτική στον Ντ. Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πεπρωμένο της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Τραμπ.

«Η ΕΕ δεν έχει ανάγκη από εξωτερικούς συμβούλους να της λένε τι να κάνει» ήταν η έντονη αντίδραση του γάλλου προέδρου. Νωρίτερα είχε δηλώσει επίσης ότι η Αμερική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν πρέπει «να φοβάται τον εαυτό της και τον κόσμο».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο προς το παρόν είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, χαρακτηρίζοντας «φαντασίωση» την εκτίμηση του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο από την ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι όμως μόνο το θέμα της ΕΕ, αλλά και το θέμα του ΝΑΤΟ, αφού ο Τραμπ φρόντισε να «τορπιλίσει» και το Βορειοατλαντική Συμμαχία, θεωρώντας ότι είναι «παρωχημένος θεσμός».

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί μετά τις δηλώσεις Τραμπ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Ο Τραμπ απειλεί τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες με φόρο 35%

Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλει συνοριακό φόρο 35% στα γερμανικά αυτοκίνητα που παράγονται στο εξωτερικό, καλώντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες να παράγουν περισσότερα οχήματα σε αμερικανικό έδαφος.

BMW, Daimler και Volkswagen, μετά την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει συνοριακό φόρο 35% στα οχήματα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από το εξωτερικό βρίσκονται στο στόχαστρο.

Και οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά σε εργοστασιακές μονάδες στο Μεξικό, όπου το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο από αυτό των ΗΠΑ, με πρόθεση να εξάγουν μικρότερα οχήματα στην αμερικανική αγορά.

Σε συνέντευξή του στην Bild, ο Τραμπ επικρίνει έντονα τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες διότι δεν παράγουν περισσότερα οχήματα σε αμερικανικό έδαφος.

«Αν θέλεις να κατασκευάζεις αυτοκίνητα στον κόσμο, τότε σου εύχομαι τα καλύτερα. Μπορείς να κατασκευάζεις αυτοκίνητα για τις ΗΠΑ, όμως για κάθε αυτοκίνητο που έρχεται στις ΗΠΑ, θα πληρώνεις φόρο 35%», είπε.

«Θα έλεγα στην BMW ότι αν θέλει να κατασκευάσει εργοστάσιο στο Μεξικό και σχεδιάσει να πουλήσει οχήματα στις ΗΠΑ, χωρίς φόρο 35%, ας το ξεχάσει», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να κατασκευάσουν μονάδες στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως οι Mercedes-Benz και BMW ήδη έχουν μεγάλα εργοστάσια στις ΗΠΑ, όπου κατασκευάζουν τα SUVs.

Εκπρόσωπος της BMW δήλωσε πως η μονάδα στο κεντρικό Μεξικό θα κατασκευάζει τα BMW 3 Series από το 2019, με την παραγωγή να προορίζεται για την παγκόσμια αγορά. Η Daimler από την πλευρά της δεν έχει σχολιάσει ακόμα τις δηλώσεις Τραμπ, ενώ έχει πει πως σχεδιάζει να αρχίσει τη συναρμολόγηση οχημάτων Mercedes-Benz το 2018 από μονάδα που μοιράζεται με την Renault-Nissan στο Μεξικό. Η Audi, που επίσης δεν έχει προβεί ακόμα σε σχολιασμό, εγκαινίασε πέρυσι μονάδα παραγωγής στο Μεξικό.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, η Γερμανία έχει μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, σημειώνοντας πως αυτοκίνητα Mercedes-Benz είναι συχνό θέαμα στη Νέα Υόρκη, όμως δεν υπάρχει αρκετή αμοιβαιότητα, καθώς οι Γερμανοί δεν αγοράζουν Chevrolet με τον ίδιο ρυθμό.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κούγιας για Πισπιρίγκου: «Η απόφαση ήταν λάθος ‑ Είμαι κατηγορηματικός ότι είναι αθώα»

Σήμερα

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, μίλησε στο Live News για την απόφαση καταδίκης της πελάτισσάς του.

Ποντίκι με έξι πόδια δημιουργήθηκε στο εργαστήριο – Τι αποκαλύπτει για την ανθρώπινη ανατομία

Σήμερα

Έμβρυο με δύο επιπλέον πόδια στη θέση των γεννητικών οργάνων αποκαλύπτει τον ρόλο ενός γονιδίου στην εμβρυακή ανάπτυξη.

Αυξήσεις έως και 90% στα διόδια της Εγνατίας

Σήμερα

Έως και 90% αυξάνονται τα διόδια στην Εγνατία οδό - Μειώνονται σε δύο σταθμούς

Με κινητό και γελάκια στα έδρανα της Βουλής ο Καραμανλής, την ώρα που δεχόταν «πυρά»

Σήμερα

Ο Σωκράτης Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ τον χαρακτήρισε «προκλητικό και αμετανόητο»

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»

Σήμερα

Εμφανώς εκνευρισμένη απάντησε στην πρόεδρο του δικαστηρίου

«Είναι πολύ χαρούμενη», λέει η δικηγόρος 12χρονης στον Κολωνό για την ενοχή του Ηλία Μίχου

Σήμερα

«Το είχα πει από την πρώτη στιγμή, ήταν απαράδεκτη η εισαγγελική πρόταση», είπε ο Απόστολος Λύτρας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου

Σήμερα

Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας – Η αντίδρασή της στο άκουσμα της απόφασης

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις τιμές ρεύματος του Απριλίου

Σήμερα

Mέχρι την Δευτέρα θα ανακοινωθούν από τους παρόχους τα νέα πράσινα τιμολόγια

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίζεται αυτή την ώρα στη Θήβα

Σήμερα

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού ορκιστεί θα πάρει πενθήμερη άδεια ορκωμοσίας

Καιρός: Έρχονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες και νέο κύμα αφρικανικής σκόνης

Σήμερα

Η θερμοκρασία αναμένεται να είναι «έως και 16 βαθμούς υψηλότερη» από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα

Ηλεία: Κλείνουν όλα τα σχολεία προληπτικά μετά τον ισχυρό σεισμό

Σήμερα

Σε εξέλιξη τεχνικοί έλεγχοι σε κτίρια

par: 22
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.