E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Δημήτρης Ταμπόσης: Η υπέροχη ροκ φωνή των παλιών ελληνικών ταινιών

Η διαδρομή ενός ανθρώπου που ζει για να τραγουδάει

Δημήτρης Ταμπόσης: Η υπέροχη ροκ φωνή των παλιών ελληνικών ταινιών

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Μερικά από τα τραγούδια του πολλοί από εσάς τα γνωρίζετε. Όχι όμως τον ίδιο. O Δημήτρης Ταμπόσης είναι ένας από τους καλλιτέχνες που αδικαιολόγητα αγνοήθηκαν και αγνοούνται από την ελληνική κοινή γνώμη. Η αγγελική ροκ φωνή του, με το απαραίτητο γρέζι που ομορφαίνει και ξεχωρίζει την ροκ, μπορούσε να κάνει την διαφορά και να σε καθηλώσει, κάνοντας σε να ψάχνεις ποιος τραγουδάει. Ο Δημήτρης λοιπόν, που συνεργάστηκε για περισσότερο από έναν χρόνο με τους μεγάλους «Aphrodite’s Child», του Ντέμη Ρούσσου, που έφθασε στα No.1 των charts της μισής και βάλε Ευρώπης, είναι ένα όνομα το οποίο κακώς αγνοούμε. Όμως τουλάχιστον γνωρίζετε την φωνή του...

Γεννήθηκε το 1949 στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 9 ετών. Αφού τελειοποιεί τα ελληνικά του, ξεκινά στα 14 να παίζει κιθάρα. Η πορεία του θα συνεχιστεί μαζί με την μουσική και θα μπει στο πρώτο του συγκρότημα τους «Sharks». Όπως όλοι εκείνοι την εποχή, ακούει Beatles και προσπαθεί να ασχοληθεί επαγγελματικά. Θα τα καταφέρει με τα συγκροτήματα «Cinquetti», «Storks» και κυρίως με τους «Artomics», με τους οποίους θα τραγουδήσει στα καλύτερα κλαμπ της Αθήνας. Η φωνή του ξεχωρίζει. Και πως να μην ξεχωρίσει άλλωστε; Έχει όλα τα συστατικά μιας ροκ φωνής, που έβρισκες σπάνια.

Κάπου εκεί ήρθε και το συμβόλαιο με την Columbia. Λίγο αργότερα, με την βοήθεια του Μίμη Πλέσσα, έρχεται η εποχή που μάλλον θα σας θυμίσει σε ποιον αναφέρεται τούτο το άρθρο. Η φωνή του Δημήτρη Ταμπόση θα ακουστεί σε διάφορες ελληνικές ταινίες.

Μια από αυτές είναι «Η Θεία μου η Χίπισσα». Όταν η Ρένα Βλαχοπούλου θα μπλεχτεί με τους χίπηδες στα Μάταλα της Κρήτης, τον βλέπουμε να τραγουδάει το εκπληκτικό «Search For Love»:

Ή στην ταινία «Η Παριζιάνα», που ο Βαγγέλης Σειληνός ντούμπλαρε την φωνή του:

Και φυσικά στο «Μαριχουάνα Στοπ», με την μελωδία του τραγουδιού να παίζει σε πολλές άλλες ταινίες:

Το 1970, όμως θα αποφασίσει να φύγει από την Ελλάδα, «με 4 δολάρια στην τσέπη, μια βαλίτσα και πολλά όνειρα», όπως είχε πει. Στο Παρίσι θα βρει τους «Aphrodite’s Child» και θα τραγουδήσει παίζοντας κιθάρα με το συγκρότημα μετά την αποχώρηση του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Θα περιοδεύσει μαζί τους για έναν χρόνο και όταν ο Ντέμης Ρούσσος θα αποχωρήσει και αυτός, με τα υπόλοιπα μέλη θα φτιάξουν τους «Eros».

Το 1972 θα αποφασίσει να κάνει solo καριέρα με το όνομα «Dimitri». Υπογράφει στην Polygram-Philips της Γαλλίας και θα ηχογραφήσει το τραγούδι «Poor Soul», που τον εκτόξευσε στο No.1 των γαλλικών και όχι μόνο charts.

Η Αμερική είναι ένα όνειρο. Ένα όνειρο απόλυτα ταιριαστό με την φωνή του. Θα αργήσει όμως να έρθει παρόλο που εκείνη τον «καλεί». Το 1979 θα κάνει μια στάση την Ελλάδα και το 1983 θα αντικρύσει την Αμερική. Θα περιοδεύσει από άκρη σε άκρη της. Θα φτάσει μέχρι τον Καναδά. Η αγαπημένη του soul τον ενέπνευσε και οι ΗΠΑ τον αγκάλιασαν, αφού το ταλέντο του ήταν αδιαμφισβήτητο.

Έμεινε στην Αμερική 10 χρόνια, όπου έκανε πολλές και αξιόλογες δουλειές. Επέστρεψε στην Ελλάδα, κυκλοφορεί άλμπουμ και γράφει μουσική. Θα ξαναφύγει για τις ΗΠΑ και θα επιστρέψει. Σήμερα ζει στην Αθήνα.

Η φωνή του συνεχίζει να ακούγεται όσο όμορφη ήταν και τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Με την βραχνάδα, την εμπειρία και το πάθος για την μουσική, ο Δημήτρης Ταμπόσης εξακολουθεί να παράγει και να συγκινεί. Η μοναδική του φωνή τον ταξίδεψε παντού και όπως μας είπε με ένα τραγούδι του, «Sing All you can»...

Πέτρος Καλογεράς

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απίστευτες ιστορίες: Στην Αμερική οι καταληψίες έχουν γίνει ο εφιάλτης των ιδιοκτητών σπιτιών

Πριν 1 ώρα

Νομικές ασάφειες και προκλήσεις και ακραίες ιστορίες

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Πριν 1 ώρα

Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Χτες

Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Χτες

Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Προχτές

Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Προχτές

Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Προχτές

Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

Πριν 3 μέρες

Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

par: 21
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.