E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Νταβός: Με Louboutin και ροζ σαμπάνιες συζήτησαν για τις ανισότητες

Παρόντες από τη Σακίρα και τον Κλούνεϊ μέχρι την Ανα-Μπεατρίς Μπάρος

Νταβός: Με Louboutin και ροζ σαμπάνιες συζήτησαν για τις ανισότητες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειρωνία ή απλά σκληρή πραγματικότητα θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει την φετινή συνάντηση - 17 με 20 Ιανουαρίου -  στο Νταβός της Ελβετίας, όπου πλούσιοι και ισχυροί συγκεντρώθηκαν μιλώντας για την ανισότητα, τον λαϊκισμό και την έλλειψη χρημάτων. Ή τον Τραμπ που απειλεί τους πάντες, αλλά και τον ψηφιακό -τέταρτο παγκόσμιο; - πόλεμο ανάμεσα στις υπερδυνάμεις Αμερική και Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέματα δηλαδή που δεν ταιριάζουν απόλυτα με τις ροζ σαμπάνιες που ρέουν αφειδώς στα κρυστάλλινα ποτήρια στα πριβέ πάρτυ ή στις κυριλέ συζητήσεις ανάμεσα σε εχέφρονες φιλελεύθερους και γραβατωμένους. Ωστόσο ο κόσμος που καταρρέει και οι πολιτικές ανατροπές που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο ανάγκασαν ακόμα και τους πιο σνομπ προνομιακούς επισκέπτες του Νταβός να μιλήσουν για την ενδεχόμενη αποτυχία του πλούτου να ανταποκριθεί στα σημεία των καιρών. Ακόμα και η Κριστίν Λαγκάρντ, φορώντας ένα πιο ταπεινό παλτό αντί για το αχώριστο πλέον για εκείνη Chanel, παραδέχτηκε ότι «ο λαϊκισμός είναι πλέον φαινόμενο των ημερών. Προσωπικά μιλώντας, γνώρισα ισχυρές αντιδράσεις από διάφορους οικονομολόγους που μου έλεγαν ότι δεν είναι δικό τους θέμα να μιλάνε για την ανισότητα ή τέτοιου είδους θέματα, ενώ τώρα προσπαθούν να προσαρμόσουν την πολιτική τους σε σχέση με αυτά».

Η ίδια, όμως, δεν αποκάλυψε τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ απέναντι σε μια σειρά από κράτη που κλυδωνίζονται όπως, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα. Το παρασκήνιο θέλει την ισχυρή κυρία του ΔΝΤ να αρνείται προσωπική συνάντηση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος την αναζητούσε εναγωνίως αλλά δεν κατάφερε να ανταλλάξει μαζί της ούτε μια κουβέντα - και ίσως ήταν ο μόνος που δεν φαινόταν να τον αγγίζουν λέξεις όπως «ανισότητα». Οι μόνιμοι επισκέπτες του ελβετικού χωριού, πάντως, το οποίο έγινε καταρχάς διάσημο χάρη στο σπουδαίο βιβλίο του Τόμαν Μαν «Μαγικό Βουνό» και κατόπιν χάρη στη συνήθεια των ισχυρών να λύνουν εδώ τα ζητήματά τους και να κλείνουν συμφωνίες, φέτος είχαν παραπάνω λόγους για να εκπλαγούν: Ρώσοι κροίσοι είχαν γεμίσει ασφυχτικά τα μικρά καφέ και ξενοδοχεία ενώ τα ελικόπτερά τους μετέφεραν διαρκώς ψηλές καλλονές και έξτρα αποσκευές. Ειδικοί μπάτλερ κυκλοφορούσαν μαζί τους για να τους μάθουν το άγραφο πρωτόκολλο, ενώ νέα ξενοδοχεία, όπως το «InterContinental», έκαναν πρόσφατα εγκαίνια προκειμένου να ικανοποιήσουν τα παράξενα γούστα των ισχυρών του Βορρά.

Είναι γνωστό επισης ότι στο Νταβός υπάρχουν ειδικοί σύμβουλοι, όπως ο παλιός επαγγελματίας παίκτης του χόκεϊ Ριτς Στρόμπακ, οι οποίοι έχουν αναγάγει τις συμβουλές τους σε πηγή πλούτου, καθώς θεωρείται ο πιο παλιός «σύμβουλος συμπεριφοράς στα μέρη ετούτα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα έχει αποκτήσει δικαιωματικά το ψευδώνυμο «Ultimate Davos» για τις συμβουλές που προσφέρει σε επιχειρηματικά στελέχη, αλλά και σε αρχηγούς κρατών, για την ομαλή «προσγείωσή» τους στο κλειστό κλαμπ των πλουσίων. Σταδιακά δε τα καθήκοντά του φαίνεται να ανελίχθηκαν, και αυτή τη στιγμή διοργανώνει και κορυφαία πάρτυ για διάφορους CEO, με αυτό που οργάνωσε φέτος για λογαριασμό Αραβα ιδιοκτήτη πετρελαϊκής εταιρείας να έχει ήδη γράψει ιστορία - για ένα και μόνο πάρτυ κατέφτασαν τουλάχιστον τρεις DJs και ένα αεροπλάνο γεμάτο προσωπικό και έμπειρους μπάρμεν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καλεσμένων, οι οποίοι μαζεύτηκαν νωρίς στο piano bar του «Europa Hotel». Πέρυσι ο Στρόμπακ είχε προτιμήσει έναν ιδιωτικό χώρο σε ένα τεράστιο οροφοδιαμέρισμα, αλλά οι γείτονες φρόντισαν να χαλάσουν το πάρτυ καλώντας την Αστυνομία. Η αλήθεια είναι ότι γι’ αυτό τον λόγο τα περισσότερα πάρτυ διοργανώθηκαν σχετικά νωρίς, με αυτό της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco να κλέβει τις εντυπώσεις, αφού όλοι έλεγαν ότι προσέλκυσε τα πιο όμορφα και περίοπτα μοντέλα -οι κακές φήμες λένε κατευθείαν φερμένα από τη Βουλγαρία-, ενώ ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της JP Morgan Ελληνοαμερικανός Τζέιμι Ντάιμον φρόντισε στο δικό του να καλέσει όχι μόνο τον πρώην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και το υπέροχο μοντέλο από τη Βραζιλία Ανα-Μπεατρίς Μπάρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμερικανοί κατά Τραμπ

Ηταν πάντως αξιοθαύμαστη η συσπείρωση των Αμερικανών Δημοκρατικών, Ρεπουμπλικανών ή μη κατά της εκλογής Τραμπ, στον οποίο αφιέρωσαν και τον ειδικό κύκλο συζητήσεων για τον λαϊκισμό: «Σκοπός όλων μας πρέπει να είναι ένας κόσμος πιο δίκαιος, καθώς και η άνοδος του μέσου βιωτικού επιπέδου», είπε ο απερχόμενος ή μάλλον απελθών Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επισημαίνοντας με αυτό τον τρόπο τις λάθος εκτιμήσεις των ισχυρών όσον αφορά τις αντιδράσεις του κόσμου.

Την προσοχή του επικέντρωσε στους ολοένα αυξανόμενους φόρους, αλλά και στα λάθη των πολιτικών, ειδικά αναφορικά με το φαινόμενο του λαϊκισμού: «Ενώ πρόκειται φέτος να διεξαχθούν εκλογές σε πολλές χώρες της Ευρώπης, θα πρέπει να αναμένουμε νέες απόπειρες από τη Ρωσία να παρέμβει στη δημοκρατική διαδικασία. Θα γίνει ξανά, σας το υπόσχομαι. Και ξανά ο σκοπός είναι ξεκάθαρος: να καταστραφεί η φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη», είπε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την υπερδύναμη που εκπροσωπεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος -τόνισε- εξακολουθεί να αποτελεί τον Νο 1 κοινό εχθρό Αμερικής, Ευρώπης και ΝΑΤΟ. Και όχι μόνο. Αντίστοιχες σκέψεις κατέθεσε και ο βραβευμένος οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με τις δηλώσεις του και ο απελθών υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, λέγοντας: «Είναι ανάρμοστο για έναν εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ να εμπλέκεται στην πολιτική άλλων χωρών με έναν τόσο άμεσο τρόπο και θα πρέπει να απαντήσει σε αυτό». Αντίστοιχα δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN για τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στην Ευρώπη, ενώ προηγουμένως είχε φροντίσει να καταδικάσει τις προθέσεις του νέου πλανητάρχη να ακυρώσει τις πυρηνικές συμφωνίες με το Ιράν: «Δείτε για παράδειγμα το Ιράν. Είμαι σίγουρος ότι όλες οι χώρες, οι φίλοι μας και οι σύμμαχοί μας, θέλουν αυτή τη συμφωνία, ακόμα και η Ρωσία, η Κίνα ή η Βρετανία». Απαισιόδοξος σχετικά με τις επιλογές ήταν και ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος είναι γνωστό ότι επένδυσε ένα σημαντικό ποσόν στην εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Celebrities

Αρκετά δηκτικοί και επιθετικοί όμως δεν ήταν μόνο οι πολιτικοί, αλλά και οι διάσημοι που παραβρέθηκαν στο ελβετικό θέρετρο, όπως ο Ματ Ντέιμον. Ο διάσημος ηθοποιός ειρωνεύτηκε στην αρχή του λόγου του τον νέο πλανητάρχη και τις πρόσφατες δηλώσεις του, λέγοντας ότι «είναι σίγουρα πολύ υπερτιμημένη ηθοποιός η Μέριλ Στριπ». Ωστόσο του ευχήθηκε «καλή επιτυχία», γιατί είναι «προς το συμφέρον όλων να πετύχει», αν και δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος σχετικά με την πολιτική του πορεία. Βέβαια, επειδή το θέμα του διάσημου ηθοποιού ήταν το νερό, καθώς συμμετείχε σε ένα φόρουμ για την εξευρεση λύσεων για την παροχή πόσιμου νερού σε όλο τον κόσμο, δεν θέλησε να δώσει έντονο πολιτικό χρώμα στον λόγο του. Ως συνιδρυτής της οργάνωσης Water.org, ο Γκάρι Γουάιτ θύμισε πόσο δύσκολο είναι «για κάποιον που έχει γεννηθεί στην Αμερική να σκεφτεί ότι κάποιοι άνθρωποι πραγματικά πεθαίνουν από τη δίψα, ενώ το νερό που πίνουν σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο βρώμικο και από αυτό της τουαλέτας». Εκτός όμως από τον Μάτ Ντέιμον, ήταν αρκετοί οι διάσημοι που πέρασαν από το χειμωνιάτικο μίτινγκ των ισχυρών, όπως ο Τζέιμι Ολιβερ που μαγείρεψε για το κλειστό πάρτυ ενός πλουσίου, ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 Νίκο Ρόσμπεργκ ο οποίος αποσύρθηκε μόλις τον προηγούμενο Δεκέμβριο από τις πίστες και κατέθεσε την εμπειρία του μαζί με έναν ακόμα παγκόσμιο πρωταθλητή, τον Μίκα Χάκινεν. Παρούσα ήταν επίσης η τραγουδίστρια και πρέσβειρα της UNICEF Σακίρα, η οποία μίλησε σε κοινό πάνελ μαζί με τη Γερμανίδα βιολίστρια Αν-Σόφι Μούτερ και τον Αμερικανό ηθοποιό Φόρεστ Γουίτακερ.

Ωστόσο αυτός που έκλεψε τις εντυπώσεις δεν ήταν κάποιος διάσημος, αλλά ένας πολιτικός, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Ισως μάλιστα ο ηγέτης της παγκόσμιας κομμουνιστικής υπερδύναμης να ήταν ο μόνος αισιόδοξος του φόρουμ, καθώς και ο μοναδικός που έμπλεξε την... ωδή στον καπιταλισμό, σε έναν λόγο που θα ζήλευαν όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι και διευθυντικά στελέχη εταιρειών μαζί. Ακρως απαισιόδοξος, αλλά όχι λόγω των πολιτικών που έχει εξαγγείλει του Τραμπ, φάνηκε πάντως να είναι ο τέως διευθυντής της JP Morgan Ελληνοαμερικανός Τζέιμι Ντάιμον, που οι φήμες τον θέλουν να αναλαμβάνει και σημαντικό πόστο στη νέα κυβέρνηση. Ο Ντάιμον θεωρεί πηγή όλων των κακών «το κράτος των Βρυξελλών που συγκεντρώνει εξουσίες και δεν αντιλαμβάνεται την κατάσταση. Δεν θεωρώ ότι το ευρώ μπορεί να επιβιώσει εύκολα».

Βρετανοί κατά Ευρωπαϊκής Ενωσης

Εντονο αντιευρωπαϊσμό επέδειξαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Μεγάλης Βρετανίας που έδωσαν το «παρών» όπως ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι εάν δεν υπάρξει μία «ολοκληρωμένη εμπορική σχέση μετά το Brexit, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να βρει τρόπους ώστε η χώρα να παραμείνει ανταγωνιστική». Και όχι μόνο αυτό, αλλά είπε ότι «πρώτιστη υποχρέωση της κυβέρνησής του είναι να διασφαλίσει ένα βιοτικό επίπεδο ανώτερο από αυτό των ευρωπαϊκών κρατών». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι, η οποία τόνισε ότι «το Brexit θα δώσει την ευκαιρία στη Βρετανία να αρθεί σε έναν νέο ηγετικό ρόλο, ως ο πιο ισχυρός και πιο πιεστικός συνήγορος των επιχειρήσεων, των ελεύθερων αγορών και του ελεύθερου εμπορίου οπουδήποτε στον κόσμο», δίνοντας έτσι το στίγμα της απόφασής της να σταθεί στο πλευρό των επιχειρήσεων και της ελεύθερης αγοράς αντί της Ευρώπης. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η διαπραγμάτευση με την Ευρώπη αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή καθώς η Βρετανία αποφάσισε να πάρει ρίσκο και να ακολουθήσει έναν αβέβαιο, εν πολλοίς, δρόμο, γι’ αυτό «και δεν πρέπει να υποτιμάμε τις ποικίλες διαστάσεις αυτή της απόφασης», τόνισε, προειδοποιώντας ότι αυτός θα είναι αρκετά δύσβατος. Σε αυτό πάντως συμφώνησαν -για διαφορετικούς λόγους- όλοι σχεδόν οι αρχηγοί των κρατών, οι οποίοι κοίταζαν αμήχανα τα animal prints υποδήματα της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας. Η ανυπάκοη παραδοξότητα των Βρετανών ωστόσο δεν είναι η μόνη που τους προβληματίζει, αφού στην άλλη άκρη της υδρογείου παραμονεύει ένας πλανητάρχης με πορτοκαλί μαλλιά και ανεξιχνίαστες προθέσεις.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Η σκόνη φεύγει, ο αεροχείμαρρος έρχεται

Χτες

Η πρόγνωση του meteo και η ανάρτηση Τσατραφύλλια για τις επόμενες ημέρες

Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα ‑ Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Χτες

Ζοφερό κοκτέιλ στην κουρασμένη από τον πόλεμο χώρα - Η βοήθεια από τη Δύση καθυστερεί, οι νέοι είτε είναι στα κλαμπ είτε έχουν εγκαταλείψει, ενώ ο Πούτιν δείχνει να μην έχει να χάσει τίποτα

Χάος σε Ντουμπάι, Ομάν, Μπαχρέιν και Κατάρ από τις βροχοπτώσεις‑ρεκόρ ‑ Αδιανόητες εικόνες στα εμπορικά κέντρα

Χτες

Κάτω από το νερό το αεροδρόμιο του Ντουμπάι - Σ΄ένα 24ωρο η ποσότητα νερού που έπεσε αντιστοιχεί σε δύο χρόνια βροχής - Στο Ομάν 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Θεσσαλονίκη: Αναμορφωτικά μέτρα σε ανήλικους που λήστεψαν καθηγητή λυκείου έξω από σχολείο

Χτες

Για την ίδια υπόθεση κατηγορείτο ένας ακόμη ανήλικος που απηλλάγη της κατηγορίας

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στο στόχαστρο της ΕΕ οι influencers

Χτες

Σαρώνουν τα social, στη λίστα για παραπλάνηση των καταναλωτών και 20 Έλληνες

Τέμπη: Καταγγελία – φωτιά για τον σταθμάρχη: Ήταν μαζί με μία ιερόδουλη μέσα στο σταθμαρχείο

Χτες

Σε μία καταγγελία – φωτιά προχώρησε ο Νίκος Πλακιάς, που έχασε τις δίδυμες κόρες του και την ανιψιά του, τη μοιραία νύχτα της φονικής σύγκρουσης στα Τέμπη

Πολικός αεροχείμαρρος» φέρνει σφοδρές βροχές και καταιγίδες – Η πρόβλεψη Τσατραφύλλια

Χτες

«Καμπανάκι» για ραγδαία μεταβολή του καιρού από τις αμέσως επόμενες ημέρες χτυπά ο γνωστός μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας

Χαμός στη Βραζιλία: Γυναίκα πήγε τον... νεκρό θείο της σε τράπεζα για να υπογράψει για δάνειο €3.000!

Χτες

«Θείε με ακούς; Πρέπει να υπογράψεις. Δεν μπορώ να υπογράψω για σένα» ακούγεται να λέει η γυναίκα

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.