E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

O Αύγουστος του Σεφέρη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραία

O Αύγουστος του Σεφέρη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Οδός Ηρώων Πολυτεχνείου πλησίον πλατείας Κοραή, Τ.Κ. 18532, Πειραιάς, Tηλέφωνο: +302104194550
Ημερομηνίες: από 30/3/2017 έως 2/4/2017
ΜΑΡ 2017
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
ΑΠΡ 2017
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Φονικό στην εκκλησιά του Τ.Σ. Έλιοτ [staged reading version]: Γενική είσοδος 5€
Προς τον κύριο Φράνκλιν Α. Φορντ, 27.12.67: 10€ κανονικό, 7€ μειωμένο
Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη: 10€ κανονικό, 5€ μειωμένο

πληροφορίες

Το καλοκαίρι του 2016 το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων είχε χορηγό. Είχε χορηγό αισιοδοξίας τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη και όλος ο Αύγουστος ήταν δικός του. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι, ζωγράφοι, συγγραφείς, μαζί με μελετητές του έργου του, έστησαν μια γιορτή, τη γιορτή του, τη γιορτή που αυτός ο ίδιος γενναιόδωρα στήριξε με το μεγάλο του έργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μεταφράσεις του, τα ποιήματά του, οι Μέρες, οι επιστολές, οι «Δοκιμές», οι «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη», τα πορτραίτα του, οι φωτογραφίες του, τα τραγούδια του – μπήκαν για έναν ολόκληρο μήνα στη ζωή της πόλης της Καβάλας.

Όλια Λαζαρίδου, Γιώργος Ανδρέου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Φωτεινή Δάρα, Γιώργος Φλωράκης, Νίκος Κηπουργός, Μαρία Πρωτόπαππα, Νάσος Βαγενάς, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Μαρία Στασινοπούλου, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Γιώργος Τσάμπρας, Ευριπίδης Γαραντούδης, είναι μόνο μερικά από τα ονόματα των καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε αυτή τη συγκυρία.

Τώρα, καταμεσής της άνοιξης, ο Αύγουστος του Σεφέρη ρίχνει άγκυρα σε ένα άλλο λιμάνι, παρουσιάζοντας από τις 30 Μαρτίου και για τέσσερις ημέρες, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ένα μικρό δείγμα της μεγάλης γιορτής. Τρεις παραστάσεις από τον Θοδωρή Γκόνη, τη Μαρία Χούκλη και την Ιόλη Ανδρεάδη και μια έκθεση από τον Δημήτρη Χαντζόπουλο. Ένα μικρό δείγμα, ως ελάχιστος φόρος τιμής σε εκείνον που είναι πάντα εδώ με τα λόγια του.

Αναλυτικό πρόγραμμα
[τρεις παραστάσεις και μια έκθεση]

– Πέμπτη 30 Μαρτίου στις 18:00 | Φουαγιέ 1ου ορόφου
Ιόλη Ανδρεάδη
Φονικό στην εκκλησιά του Τ.Σ. Έλιοτ
[staged reading version]
Το Φονικό στην εκκλησιά. Δύο ποιητές του 20ου αιώνα, δυο νομπελίστες, παραδίδουν στην ελληνική γλώσσα ένα σπουδαίο έργο. Το πρώτο ολοκληρωμένο κείμενο του Τόμας Έλιοτ για το θέατρο, ένα ποιητικό δράμα που γράφτηκε για τις γιορτές του Καντέμπουρι το 1935 και μεταφράστηκε το 1963 από τον Γιώργο Σεφέρη, λίγους μήνες πριν από την απονομή του από τη Σουηδική Ακαδημία.

Παρότι στο έργο παρουσιάζονται περισσότεροι από δέκα χαρακτήρες, στον πρόλογό του ο Σεφέρης γράφει: «τα πρόσωπα του έργου δεν είναι πολλά – είναι ένας, ο Θωμάς. Η μάχη του με το αξεχώριστο κακό. Ο αγώνας ενός ανθρώπου με την περηφάνια του, η προσπάθειά του να καθαριστεί από την ίδια του την περηφάνια. Να μην επιθυμεί τίποτα πια, ούτε καν τη δόξα του μάρτυρα. Κάτι που σήμερα δεν το χωράει ο νους μας».

Η Ιόλη Ανδρεάδη παρουσιάζει μια εκδοχή για δύο πρόσωπα.

Μετάφραση: Γιώργος Σεφέρης
Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη
Διασκευή κειμένου: Ιόλη Ανδρεάδη, Άρης Ασπρούλης
Διανομή: Ρούλα Πατεράκη, Νίκος Ψαρράς

– Παρασκευή 31 Μαρτίου & Σάββατο 1 Απριλίου στις 21:00  | Κεντρική Σκηνή
Θοδωρής Γκόνης
Προς τον κύριο Φράνκλιν Α. Φορντ, 27/12/67
Παράσταση με τέσσερις ηθοποιούς κι έναν χορευτή επί σκηνής. Η θέση μιας άρνησης. Η παράσταση ξεκινά με ένα όχι. Μια άρνηση. Ένα όχι και τόσο γνωστό γράμμα του Σεφέρη, απάντηση στον Κοσμήτορα της Σχολής Τεχνών κι Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Φράνκλιν Α. Φορντ, όπου αρνείται να αποδεχτεί έναν ετήσιο διορισμό ως καθηγητής της ποιήσεως της έδρας Charles Eliot Norton για το ακαδημαϊκό έτος 1969-1970 με μισθό 28.000 δολάρια.

Ο Σεφέρης σπεύδει να δηλώσει με τη στάση του ότι δε θεωρεί την ποίηση μια «ιδιωτική υπόθεση» αλλά ακριβώς το αντίθετο. Μια «δημόσια υπόθεση». Αυτό  ακριβώς είναι που ενδιαφέρει. Η παράσταση, βασισμένη σε κείμενά του- ημερολόγια ιδιωτικά και πολιτικά, αλληλογραφία αλλά και την ποίησή του, κρατιέται μακριά από αδικαιολόγητες βιογραφικές περιέργειες. Ενδιαφέρεται όμως, εκεί που το θεωρεί αναγκαίο και απαραίτητο για τα βιώματα που αποτελούν αναφορά αναπόσπαστη από το έργο του.

Δραματουργική επεξεργασία/Κείμενο παράστασης: Θοδωρής Γκόνης-Ελένη Στρούλια
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Στρούλια
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Γκόνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου
Στην παράσταση συμμετέχει ο χορευτής Δημήτρης Σωτηρίου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Κοντός, Κατερίνα Πατσιάνη, Παύλος Σταυρόπουλος, Κατερίνα Συμεωνίδου

– Κυριακή 2 Απριλίου στις 21:00 | Κεντρική Σκηνή
Μαρία Χούκλη
Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη
Μετά τη «Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη» το περασμένο καλοκαίρι στον Φάρο της Καβάλας, η Μαρία Χούκλη «συνομιλεί» ξανά με τον μεγάλο Έλληνα ποιητή.
–Κύριε Σεφέρη ξαφνιαστήκατε που σας απέδωσαν την ιδιότητα του χορηγού αισιοδοξίας; Μπορείτε να αισιοδοξείτε στις μέρες μας;

Γ.Σ: Δεν μένω τυφλός στα ψεγάδια μας, αλλά έχω την ιδιοτροπία  να πιστεύω στον εαυτό μας. Το σπουδαίο δεν είναι ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας, ονειροπολώντας μιαν άλλη πιο ενδιαφέρουσα, αλλά να κάνουμε να λαλήσει τούτη η ζωή, όπως μας δόθηκε, την καθημερινή, την ταπεινή, την ανθρώπινη, όπου το καθετί που μπορούσε να γυρέψουμε πρέπει να υπάρχει.

– Παρασκευή 30 Μαρτίου έως Κυριακή 2 Απριλίου | Φουαγιέ Ισογείου
Δημήτρης Χαντζόπουλος
Έκθεση: «Γιώργος Σεφέρης – Χορηγός Αισιοδοξίας»
Σε συνεργασία με το μορφωτικό ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έκθεση με φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη που ζωγράφισε ψηφιακά ο σκιτσογράφος Δημήτρης Χαντζόπουλος, ειδικά για το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
par: 3
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.