E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

10 θρυλικά τραγούδια που ηχογραφήθηκαν σε μια μόνο λήψη

Όταν χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για να γραφτεί ιστορία

10 θρυλικά τραγούδια που ηχογραφήθηκαν σε μια μόνο λήψη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ

10. The Beatles - Twist And Shout

Φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι Beatles από αυτή τη λίστα. Μια μπάντα τόσο θρυλική και με τόσο όγκο ηχογραφήσεων, δε θα μπορούσε να μην έχει έστω κι ένα κομμάτι που ηχογραφήθηκε σε μια μόνο λήψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Twist And Shout γράφτηκε το 1931 από τους Phil Medley και Bert Berns. Ηχογραφήθηκε το 1963 για το παρθενικό άλμπουμ του γκρουπ, Please Please Me κι έγινε ένα από τα αγαπημένα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ24 σπάνιες φωτογραφίες που μαρτυρούν την ιστορία της Ροκ μουσικής 31/1/2017 Την ημέρα της ηχογράφησης, ο John Lennon υπέφερε από ένα κρυολόγημα και προσπάθησε να μαλακώσει τον λαιμό του πίνοντας γάλα και τρώγοντας καραμέλες. Ο παραγωγός George Martin ήξερε ότι το κομμάτι θα ταλαιπωρούσε τις χορδές του Lennon, οπότε αυτή η ηχογράφηση έμεινε για το τέλος. Ταυτόχρονα, είχαν το στούντιο στη διάθεσή τους για 15 ακόμη λεπτά, γεγονός που τους πίεζε ακόμα περισσότερο. Η μια και μοναδική ηχογράφηση του τραγουδιού είναι αυτή η κλασσικά που όλοι γνωρίζουμε. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ηχογράφησαςν και τα έντεκα τραγούδια του άλμπουμ σε μόλις δέκα ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

9. The Animals - House of The Rising Sun

Σε λιγότερο από δεκαπέντε λεπτά, δημιουργήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα τραγούδια στην ιστορία.Μια από τις περιπτώσεις τραγουδιών που απέφεραν το μέγιστο κέρδος με το μικρότερο όγκο εργασίας.  Φανταζόσασταν ποτέ ότι ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια στην ιστορία της μουσικής, ηχογραφήθηκε με την πρώτη; Έτσι ακριβώς έγινε στην περίπτωση των Animals, το 1964.

Το γεγονός ότι αποτελεί διασκευή παραδοσιακού τραγουδιού, σίγουρα δε μειώνει το εντυπωσιακό της υπόθεσης.

Το κομμάτι ξεπερνούσε σε διάρκεια τα τεσσεράμισι λεπτά, αρκετά μεγάλο για pop single και παρά τους αρχικούς ενδιασμούς ηχογραφήθηκε όσο το συγκρότημα ήταν σε περιοδεία με τον Chuck Berry. Σε λιγότερο από δεκαπέντε λεπτά, δημιουργήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα τραγούδια στην ιστορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

8. Radiohead - Bodysnatchers

Το άλμπουμ “In Rainbows” των Radiohead αποτελεί σημείο αναφοράς στη σύγχρονη μουσική, όχι μόνο γιατί υπήρξε το πρώτο παράδειγμα μεγάλου καλλιτέχνη που κυκλοφόρησε τη δουλειά του μέσω του ίντερνετ αφήνοντας το κοινό να πληρώσει όσο θέλει για να το αποκτήσει, αλλά και γιατί πολύ απλά είναι ένα εξαιρετικό άλμπουμ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΤα 21 καλύτερα Ροκ τραγούδια του 21ου αιώνα 22/10/2016Το κομμάτι ηχογραφήθηκε με την πρώτη, σε μια διαλυμένη έπαυλη, με τον παραγωγό τους Nigel Godrich, να θεωρεί πως η άβολη αυτή τοποθεσία, θα δημιουργούσε μια μοναδική ατμόσφαιρα στην ηχογράφηση. Οι φανατικοί θα θυμούνται πως κάτι ανάλογο συνέβη στην ηχογράφηση του OK Computer, που πραγματοποιήθηκαν στην έπαυλη St. Catherine’s Court του Somerset.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πήρε μόλις 15 λεπτά στον 2Pac για να γράψει το κομμάτι και το beat δημιουργήθηκε από τον Hurt-M-Badd σε περίπου πέντε. 

7. 2Pac - Hail Mary

Το “Hail Mary” είναι γνωστό σαν το τελευταίο single που κυκλοφόρησε ο 2Pac από το τελευταίο του άλμπουμ The Don Killuminati: The 7 Day Theory. Το κομμάτι γράφτηκε και ηχογραφήθηκε σε λιγότερο από μια ώρα.

Συγκεκριμένα, πήρε μόλις 15 λεπτά στον 2Pac για να γράψει το κομμάτι και το beat δημιουργήθηκε από τον Hurt-M-Badd σε περίπου πέντε. Το μόνο που έμενε από τον 2Pac ήταν να αιχμαλωτίσει την στιγμή, να ηχογραφήσει το κομμάτι σε μια και μόνο λήψη.

6. U2 - Elvis Presley and America

Σύμφωνα με τον Bono, ο ίδιος πίστευε ότι η ηχογράφηση του “Elvis Presley and America” (που θα βρείτε στο άλμπουμ The Unforgettable Fire του 1984) ήταν απλά ένα προσχέδιο που θα βελτιωνόταν αργότερα. Ο παραγωγός Brian Eno είχε άλλη άποψη. 

Ο Eno ενθάρυννε τον Bono να αυτοσχεδιάσει ορισμένους στίχους καθώς άκουγε τη μουσική για πρώτη φορά. Η μουσική παρεπιπτόντως ήταν μια παραλλαγή του “A Sort Of Homecoming”, του κομματιού που ανοίγει το άλμπουμ.

Έτσι λοιπόν, εν αγνοία του Bono, o Brian Eno αποπειράθηκε να αιχμαλωτήσει κάτι εντελώς ωμό και αυθόρμητο, χρησιμοποιώντας αυτή τη μια και μοναδική λήψη για την τελική παραγωγή.

5. Bob Dylan - Rainy Day Women 12 & 35

Είναι κυριολεκτικά ένα από τα τραγούδια που δεν περιγράφονται με λέξεις. Στη δεκαετία του ’60, η αναφορά στην χρήση ναρκωτικών μέσω των στίχων τραγουδιών ήταν ένα μεγάλο ταμπού. Παρ’ όλα αυτά, το Rainy Day Women 12 & 35 έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Bob Dylan.

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο της Columbia στο Nashville, στις 10 Μαρτίου 1966, με ένα τεράστιο φάσμα ενορχήστρωσης που περιλαμβάνει από τούμπα μέχρι τρομπόνι και πιάνο, μπάσο και τύμπανα. Είναι κυριολεκτικά ένα από τα τραγούδια που δεν περιγράφονται με λέξεις και η ακρόαση του είναι επιβεβλημένη.

Στην ουσία, ακούγεται σαν να βρίσκονται πενήντα άνθρωποι στο στούντιο ηχογράφησης, όπου παίζουν, φωνάζουν και γενικά περνάνε καλά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ8 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το πρώτο άλμπουμ των Doors 8/1/2017

4. Kim Carnes - Bette Davis Eyes

Μια λήψη, δύο βραβεία Grammy. Το κομμάτι ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1974 από την Jackie DeShannon που το έγραψε μαζί με την Donna Wiess.

Η Kim Carnes ηχογράφησε τη δική της εκτέλεση το 1981, σε μια και μόνο λήψη και πέρασε εννέα εβδομάδες στο νούμερο ένα του Billboard Hot 100. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία στο Billboard για όλόκληρη εκέινη τη χρονιά.

Σε παραγωγή Val Garay, το κομμάτι κέρδισε Grammy στις βασικές κατηγορίες Song Of The Year και Recording Of The Year. Μιλάμε για άμεση επιτυχία, με την πρώτη!

Το 2004, το περιοδικό Rolling Stone ισχυρίστηκε ότι αυτή ήταν η πρώτη Rock & Roll ηχογράφηση που έγινε ποτέ.

3. Elvis Presley - That’s Alright

Τον Elvis Presley τον γνωρίζετε σίγουρα. Αυτό που ίσως δε γνωρίζετε, είναι ότι το πρώτο single που κυκλοφόρησε ηχογραφήθηκε σε μια μόνο λήψη.

Το “That’s Alright” γράφτηκε από τον Arthur Big Boy Crudup, έναν μπλουζ τραγουδιστή της American Delta. Η εκτέλεση του Elvis ηχογραφήθηκε στις 5 Ιουλίου 1954 στα Sun Studios. Ο Elvis, ο κιθαρίστας Scotty Morre και ο μπασίστας Bill Black έκαναν ένα διάλειμα από τις ηχογραφήσεις, όταν ο Elvis άρχισε να παίζει μια πιο up tempo εκτέλεση του “That’s Alright”. Αμέσως οι άλλοι δυο τον συνόδευσαν εμπλουτίζοντας την ιδέα του και ο παραγωγός Sam Philips ζήτησενα το ηχογραφήσουν.

Το 2004, το περιοδικό Rolling Stone ισχυρίστηκε ότι αυτή ήταν η πρώτη Rock & Roll ηχογράφηση που έγινε ποτέ.

2. Eminem - Lose Yourself

Όταν ήρθε η ώρα, ο Eminem ηχογράφησε και τα τρία κουπλέ μια κι έξω, σοκάροντας τους πάντες στο στούντιο.Η Kim Carnes μπορεί να κέρδισε δυο Grammy, όμως o Eminem κατάφερε να αποσπάσει ένα βραβείο Όσκαρ. Κυκλοφόρησε το 2002, ως το βασικό τραγούδι της ταινίας 8 Mile και κατάφερε να γίνει το πρώτο ραπ τραγούδι στην ιστορία που κερδίζει το χρυσό αγαλματίδιο, ενώ θεωρείται ένα από τα καλύτερα χιπ χοπ τραγούδια όλων των εποχών. Πώς όμως ηχογραφήθηκε;

Ο Steve King που ήταν υπέυθυνος για τη μίκη του κομαμτιού, δήλωσε στο Rolling Stone, ότι ο Eminem (που έγραψε τους στίχους στα διαλείματα των γυρισμάτων της ταινίας) ήταν αδύνατο να μείνει στο στούντιο όσο θα ήθελε, λόγω των πολύωρων γυρισμάτων. 

Όταν ήρθε η ώρα, ο Eminem ηχογράφησε και τα τρία κουπλέ μια κι έξω (!), σοκάροντας τους πάντες στο στούντιο (δεν είναι μυστικό πως οι ράπερ ηχογραφούν τα κομμάτια τμηματικά, λόγω των υψηλών απαιτήσεων που υπάρχουν από τη φωνή τους).

1. The Velvet Underground - Sister Ray

Τι είναι πιο εντυπωσιακό από το να ηχογραφείς ένα επιτυχημένο single τεσσάρων ή πέντε λεπτών σε μια μόνο λήψη; Να ηχογραφήσεις ένα τραγούδια που εκθιάζει την χρήση ναρκωτικών, τη βία και την ομοφυλοφιλία σε μια λήψη δεκαεπτά λεπτών και τριάντα δευτερολέπτων.

Αυτό ακριβώς έπραξαν οι Velvet Underground για το άλμπουμ τους White Light/White Heat. Είναι εντυπωσιακό ότι η μπάντα ξεδιπλώνει μια αφηγηματική ιστορία οκτώ χαρακτήρων, με τραβεστί, ένα όργιο και μια συμπλοκή με την αστυνομία.

Προτού ηχογραφηθεί αυτό το τεράστιο σε διάρκεια τραγούδι, η μπάντα είχε αποφασίσει πως θα χρησιμοποιούσε αυτή τη μια μοναδική λήψη, όσα λάθη κι αν προέκυπταν κατά τη διάρκειά της. Η ηχολήπτης ήταν τόσο συγκλονισμένος από το παράλογο της απόφασης, που βγήκε από το booth, ζητώντας από τα μέλη της μπάντας να τον φωνάξουν όταν θα έχουν τελειώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurovision 2024: Σε αυτή τη θέση θα εμφανιστεί η Ελλάδα στον β` ημιτελικό

A-List Προχτές

Η Μαρίνα Σάττι θα διαγωνιστεί στον Β` Ημιτελικό του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί στις 9 Μαΐου, με το τραγούδι «Ζάρι»

3 ταινίες που πρέπει να δεις αν λατρεύεις τα roadtrips

A-List Πριν 4 μέρες

Ώρα να εμπνευστείς το επόμενο ταξίδι σου!

3 ταινίες για την τεχνητή νοημοσύνη που πρέπει να δείτε

A-List Πριν 1 εβδομάδα

Εξερευνώντας τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης

Από τη Madonna ως την Ariana Grande, βίντεο κλιπ που θεωρήθηκαν βλάσφημα

A-List Πριν 1 εβδομάδα

Βίντεο Κλιπ που προκάλεσαν διαμάχες

«Τι Ψυχή θα Παραδώσεις Μωρή;»: Επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη

A-List Πριν 1 εβδομάδα

Με τη μορφή δύο ταινιών

Αυτή η 70s ταινία τρόμου άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου

A-List Πριν 1 εβδομάδα

Αξίζει να τη δεις

par: 41
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.