E-Daily

Joshua Tree: Όλα όσα οδήγησαν στη δημιουργία του ιστορικού άλμπουμ των U2

Μια από τις σημαντικότερες δημιουργίες όλων των εποχών

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ

Δημοσίευση 10/3/2017 | 12:58

Κυκλοφόρησε στις 9 Μαρτίου 1987 και περιλαμβάνει πασίγνωστα singles όπως "With or Without You”, “I Still Haven’t Found What I’m Looking For” και το κομμάτι που ακούς πρώτο βάζοντας τη βελόνα στον δίσκο (εκείνη την εποχή), το “Where The Streets Have No Name”.

Οι U2 επέστρεψαν ως θριαμβευτές στην πατρίδα τους, με αξέχαστες εμφανίσεις σε Μπέλφαστ, Δουβλίνο και Κορκ το καλοκαίρι του 1987.Το Joshua Tree αποτελεί σημείο αναφοράς στην καριέρα των U2. Ένα συγκρότημα που πέρασε από τον ενθουσιασμό των πρώτων του άλμπουμ, σε ένα επίπεδο ωρίμανσης που έθεσε τις βάσεις για το σούπερ γκρουπ που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

Οι U2 επέστρεψαν ως θριαμβευτές στην πατρίδα τους, με αξέχαστες εμφανίσεις σε Μπέλφαστ, Δουβλίνο και Κορκ το καλοκαίρι του 1987.Πούλησε περισσότερα από 25 εκατ. αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, μεταμορφώνοντας τους Bono, The Edge, Adam Clayton και Larry Mullen Jr από νέους ήρωες της μουσικής σε σούπερ σταρ.

Φιλοξενήθηκαν στο εξώφυλλο του περιοδικού Time, τον Απρίλιο του 1987, με τίτλο “Rock’s Hottest Ticket” και οι επόμενοι δώδεκα μήνες που ακολούθησαν, είδαν τους U2 να κάνουν εκπληκτικά πράγματα. Από το, βραβευμένο με Grammy, βίντεο του “Where The Streets Have No Name” που σταμάτησε την κυκλοφορία στους δρόμους του Λος Άντζελες, με το γκρουπ να ερμηνεύει σε μια ταράτσα, μέχρι τα BRIT Awards και τα δυο πρώτα (από τα συνολικά 22) Grammy, οι U2 επέστρεψαν ως θριαμβευτές στην πατρίδα τους, με αξέχαστες εμφανίσεις σε Μπέλφαστ, Δουβλίνο και Κορκ το καλοκαίρι του 1987.

Στιγμιότυπο από την Joshua Tree Tour, 1987

Πριν από το Joshua Tree, οι U2 είχαν ήδη κυκλοφορήσει τέσσερα στούντιο άλμπουμ και ήταν ήδη μια επιτυχημένη μπάντα, με περιοδείες κάθε χρόνο στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το άλμπουμ του 1984, “The Unforgettable Fire” αλλά και η συμμετοχή τους στο Live Aid το 1985 είχαν μεγαλώσει τις προσδοκίες του κοινού που αδημονούσε για νέο υλικό, μαζί με την περιέργεια για το πώς αυτό θα ακουγόταν.

Το Joshua Tree κατάφερε να γίνει το πρώτο σε πωλήσεις άλμπουμ των U2, με περισσότερα από 25 εκατ. αντίτυπα σε όλο τον κόσμο κι ένα από τα πιο εμπορικά όλων των εποχών. 

Ο μάνατζερ των U2, Paul McGuiness θεωρεί πως το Joshua Tree γεννήθηκε απο την “ρομαντική” σχέση του συγκροτήματος με την Αμερική, αφού περιόδευαν σε ολόκληρη τη χώρα, πέντε μήνες κάθε χρόνο, στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’80. Η φωτογραφίας στο εξώφυλλο του δίσκου, τοποθετημένη στην έρημο της Καλιφόρνια, δεν είναι τυχαία κι επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, μαζί με τις υπόλοιπες που θα βρει κανείς στο άλμπουμ.


Το οπισθόφυλλο του Joshua Tree

Οι μπλουζ επιρροές

Το 1985, ο Bono πέρασε αρκετό χρόνο με τους Keith Richards και Mick Jagger, των οποίων η μουσική βασίζεται στα blues. Ο Bono, νιώθοντας άσχημα για την μη εξοικείωση του με το είδος, αφού οι γνώσεις και οι ρίζες τους βασίζονται κυρίως στο punk rock, όταν ήταν πιτσιρικάδες στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Συνειδητοποίησε ότι δεν είχαν “παράδοση” κι ένιωσε “εκτός τόπου και χρόνου”. Αυτό το γεγονός τον ενέμπνευσε να γράψει το “Silver and Gold”, που ηχογράφησε με τους Richards και Ronnie Wood. 

Οι φιλίες που δημιουργήθηκαν με Bob Dylan, Van Morrison αλλά και ο Richards, ενθάρρυναν τον Bono να κοιτάξει πίσω στις ρίζες της ροκ μουσικής και να εστιάσει στις ικανότητες του ως δημιουργός. 

Η εμπορική επιτυχία και η σχέση αγάπης με την Αμερική

Το Joshua Tree κατάφερε να γίνει το πρώτο σε πωλήσεις άλμπουμ των U2, με περισσότερα από 25 εκατ. αντίτυπα σε όλο τον κόσμο κι ένα από τα πιο εμπορικά όλων των εποχών. Φυσικά, το αγάπησαν και οι κριτικοί, ενώ βρίσκεται στην 39η θέση της σχετικής λίστας όλων των εποχών, σύμφωνα με το Acclaimed Music. 

Η σχέση αγάπης των U2 με την Αμερική και τη μουσική της κληρονομιά, θα συνεχιστεί με το άλμπουμ και την ταινία Rattle and Hum, το 1988. Μια άμεση αντίδραση στην τεράστια επιτυχία του Joshua Tree, ένα άλμπουμ στο οποίο οι U2 εμφύσησαν όλα όσα είχαν πάρει ως σουβενίρ από την Αμερική.

Οι U2 σε ηχογράφηση με τον B.B. King για το άλμπουμ Rattle & Hum

Το πραγματικό Joshua Tree

Καθώς διέσχιζαν οδικώς την έρημο της Καλιφόρνια, είδαν αυτό το υπέροχο δέντρο να στέκεται μόνο του. Η μπάντα σταμάτησε και για τα επόμενα 20 λεπτά πόζαραν με φόντο το Joshua Tree. “Αναγκαστήκαμε να βγάλουμε το παλτό μας, είχε πολύ παγωνιά και γι αύτο φαινόμαστε λίγο μουτρωμένοι στη φωτογραφία”, θυμάται ο Bono.

Κανείς δεν γνωρίζε πού ακριβώς βρισκόταν το πραγματικό Joshua Tree της φωτογραφίας. “Καλύτερα που δε μπορούν να το βρουν”, λέει ο Bono στο Rolling Stone εκείνη την εποχή, “διαφορετικά κάποιος οπαδός θα ερχόταν στη συναυλία με το δέντρο κομμένο, λέγοντας: ‘Κοίτα, Bono, έχω το δέντρο!’”. Δεν έπεσε και πολύ έξω. Τα επόμενα χρόνια, αρκετοί οπαδοί των U2 προσπάθησαν να το εντοπίσουν, μετατρέποντας το απομονωμένο κομμάτι της ερήμου σε εναν απρόσμενο τουριστικό προορισμό.


 Η φωτογραφία που βρίσκεται στο εσωτερικό του άλμπουμ Joshua Tree

Το διάσημο Joshua Treet πέθανε από φυσικά αίτια το 2000, σε ηλικία 200 ετών. Ένας αφοσιωμένος οπαδός άφησε μια συγκινητικά επιγραφή: “Have you found what you ‘re looking for?”.

Το σημείο που βρίσκεται σωριασμένο το Joshua Tree όπου έχει μετατραπεί σε μνημείο για τους φανατικούς


Το εξώφυλλο στο Time, τον Απρίλιο του 1987

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ Προχτές
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ Προχτές
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση

Millenium: Η σουηδική σειρά μυστηρίου στο Ertflix που θα τεντώσει τα νεύρα σου

TV Σειρές 12.04.2024
Αλλο ένα αριστούργημα από τη Σουηδία

Ταινίες «γλυκιές σαν μέλι» για να δεις αυτή την άνοιξη

ΝΕΑ 10.04.2024
Θα σε κάνουν να χαμογελάσεις. Και λίγο να κλάψεις!