E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Πέθανε ο δημοφιλής συνθέτης, Μάριος Τόκας

Στα 54 του χρόνια

Σαν σήμερα: Πέθανε ο δημοφιλής συνθέτης, Μάριος Τόκας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας από τους πιο δημοφιλής Ελληνοκύπριους συνθέτες, με πολύ σημαντικό έργο και με σπουδαίες συνεργασίες, ο Μάριος Τόκας έφυγε σαν σήμερα το 2008 στα 54 του χρόνια, βυθίζοντας σε πένθος τον καλλιτεχνικό, και όχι μόνο, κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1954 και στα 20 του χρόνια έζησε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο από την πρώτη γραμμή, αφού εκείνη την περίοδο υπηρετούσε το στρατιωτικό του. Το πάθος του και τότε αλλά και από νεαρότερη ηλικία ήταν η μουσική. Από τότε που ο πατέρας του τού χάρισε ένα πιάνο, ο Μάριος Τόκας «χάθηκε» μέσα στην μαγεία κάθε νότας, αποφασίζοντας τι είναι αυτό που θέλει να κάνει στην ζωή του.

Αφορμή για να του χαρίσει ο πατέρας του το πιάνο ήταν όταν σε ηλικία 13 ετών, είδε στην Λεμεσό μια συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη, μαζί με την Μαρία Φαραντούρη, τον μετέπειτα φίλο και συνεργάτη του Δημήτρη Μητροπάνο, τον Γιάννη Πουλόπουλο και την Ελένη Ροδά. «Συγκλονίστηκα», είχε δηλώσει μετά από χρόνια ο συνθέτης. Μάλλον είχε αποφασίσει και το είδος της μουσικής που θα υπηρετούσε.

Στα 21 του εγκαταλείπει την Κύπρο και μετακομίζει στην Αθήνα. Φοιτά στην Φιλοσοφική Σχολή και παράλληλα, εμπλουτίζει τις γνώσεις του στην μουσική με τις σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο. Τρία χρόνια αργότερα, το 1978, κυκλοφορεί την πρώτη του δισκογραφική δουλειά. Τίτλος του πρώτου δίσκου «Τα τραγούδια της παρέας». Κανένας άλλος τίτλος δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχος. Τους στίχους τους έγραψε ο ίσιος ενώ τα τραγούδια ερμήνευσε ο Μανώλης Μητσιάς. Αργότερα ακολούθησε ο δίσκος «Μικρά ερωτικά» με ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη και ύστερα, αφού είχε ήδη γνωρίσει την επιτυχία, ο δίσκος «Στην λεωφόρο της αγάπης», με ερμηνευτές μεγάλα ονόματα της ελληνικής σκηνής, όπως ο Γιάννης Πάριος, η Χαρούλα Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επόμενος δίσκος του, με την φωνή του Γιάννη Πάριου και τίτλο «Σαν τρελό φορτηγό», θα γνωρίσει τεράστια επιτυχία. Ο Δημήτρης Μητροπάνος ερμήνευσε τα τραγούδια του επόμενου δίσκου που είχε τίτλο «Η εθνική μας μοναξιά», που επίσης θα γνωρίσει μεγάλες στιγμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πιο χαρακτηριστικό του και δημοφιλές ίσως τραγούδι είναι τα «Λαδάδικα», για το οποίο διάλεξε ως ερμηνευτή ξανά τον Δημήτρη Μητροπάνο. Το τραγούδι θα ακουστεί παντού και συνεχίζει να είναι ένα διαχρονικό τραγούδι μέχρι σήμερα. Οι συνεργασίες του δεν ήταν βέβαια μόνο αυτές. Στο βιογραφικό του υπάρχουν συνεργασίες με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Λάκη Χαλκιά, τον Πασχάλη Τερζή κ.α., όμως σταθμός στην καριέρα του υπήρξε το 1981, όταν και συνεργάστηκε με τον μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο στον δίσκο «Πικραμένη μου γενιά».

Ο σπουδαίος συνθέτης που άφησε μεγάλο έργο πίσω του και είχε πολλά ακόμα να δώσει στο ελληνικό πεντάγραμμο, έφυγε πολύ νωρίς, μόλις στα 54 του χρόνια, νικημένος από τον καρκίνο, ύστερα από πολυετή και άνιση μάχη. Τα τραγούδια που μας χάρισε ωστόσο μας κάνουν συντροφιά και η συνεισφορά του στην μουσική θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη στις μνήμες μας.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

«Χλώμιασαν» όλοι οι Έλληνες: Χωρίς τράπεζες για 4 ημέρες, «συναγερμός» από την έκτακτη ανακοίνωση

Σήμερα

Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις

Λάρισα: Συγκλονιστική μαρτυρία ‑ «Με βίαζε σε ξενοδοχείο του Βόλου από τα 12 μου χρόνια»

Σήμερα

Μεταξύ άλλων, η 21χρονη είπε ότι πήγαινε σε ξενοδοχείο του Βόλου και της Λάρισας με τον 57χρονο τότε γαιοκτήμονα και τη βίαζε εκεί

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.