E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ray Manzarek: Ο άνθρωπος πίσω από τον μύθο του Jim Morrison

Το μυαλό και η λογική των The Doors που άνοιξε όλες τις “πόρτες”

Ray Manzarek: Ο άνθρωπος πίσω από τον μύθο του Jim Morrison
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Όταν ακούμε το όνομα των «The Doors», αυτομάτως το μυαλό μας πάει στο πανέμορφο πρόσωπο και την πανέμορφη φωνή του Jim Morrison και τον ίδιο πάνω στην σκηνή να κάνει κάτι σαν... έρωτα στο μικρόφωνο αλλά και στις μισές θαυμάστριες που βρίσκονται από κάτω, μέσα από τους στίχους που έγραφε. Όμως δεν ήταν ποτέ μόνος του. Είχε μαζί του τρεις εξαιρετικούς μουσικούς, με έναν από αυτούς να ήταν ο Ray Manzarek, το μυαλό και η λογική της μπάντας, ο άνθρωπος που χρησιμοποιούσε τα πλήκτρα και στην θέση του μπάσου και που έγραψε πολύ μουσική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Manzarek ήταν ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος. Μαζί με τον Morrison ήταν συμφοιτητές του UCLA, όταν σε μια συζήτηση που είχαν, πάντα υπό την επήρεια ουσιών, και εκεί αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να φτιάξουν μια από τις μπάντες που άλλαξε τον κόσμο.

Είχε γεννηθεί στο Σικάγο το 1939 και οι γονείς του ήταν πολωνικής καταγωγής. Στα 23 του , αφού σπούδασε Οικονομικά, πήγε στο UCLA για να σπουδάσει κινηματογράφο. Όταν γνώρισε τον Morrison, τα παράτησε και μαζί με τους Robbie Krieger και τον John Densmore έφτιαξαν μια απόλυτη τετράδα, ένα αρμονικό σχήμα. Βέβαια, η ακραία ζωή του Morrison είχε αναγκάσει πολλές φορές τον Manzarek να δρα ως συνδετικός κρίκος στην μπάντα. Είτε επρόκειτο για τις προσωπικές τους σχέσεις, είτε για την μουσική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι «The Doors» από το 1965 μέχρι και το 1971, όταν ο Morrison έχασε την ζωή του, ηχογράφησαν 6 στούντιο άλμπουμ και έναν ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο. Τα πλήκτρα του Manzarek χάριζαν μια μοναδική αρμονία στα τραγούδια τους. Η κλασσική του παιδεία στο πιάνο αλλά και τα πειράματα που έκανε στην εφηβεία του με Jazz και Blues ήχους, τον έκαναν έναν πραγματικό δεξιοτέχνη.

Όμως δεν ήταν μόνο αυτός. Ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που σεβόταν ο Morrison, εκείνος όσο μπόρεσε τον κράτησε πάνω στην σκηνή. Ήταν εκείνος που χειριζόταν τις συμφωνίες, τις περιοδείες και ουσιαστικά, παρόλο που ο frontman ήταν ο Morrison, ο Manzarek ήταν το μυαλό, αυτός που άνοιξε όλες τις πόρτες και έβγαλε τους The Doors στο προσκήνιο. Βέβαια, από εκεί και πέρα ανέλαβε ο Morrison. Παρολ' αυτά, ο Manzarek ήταν ο πρώτος που είδε το ταλέντο του και είχε τα κότσια να συνεργαστεί με μια τόσο έντονη προσωπικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ίσως δηλαδή να μην είχαμε γνωρίσει ποτέ τον Jim Morrison, αν δεν υπήρχε ο Manzarek. Μετά τον θάνατο του φίλου του, κράτησε ενωμένους τους «The Doors», οι οποίοι κυκλοφόρησαν άλλα δυο άλμπουμ. Όμως αποφάσισε ότι δεν ήταν το ίδιο. Και άφησε πίσω του αυτό το τεράστιο κεφάλαιο. Το μυαλό του όμως δεν έμεινε ποτέ ήσυχο. Μπλέχτηκε με ταινίες, συγγραφή και μουσική (φυσικά!). Το 1993 μπήκε στο «Rock n Roll Hall of Fame». Το βιβλίο του «Poet in Exile», γέννησε πολλά ερωτηματικά, αφού μιλούσε για έναν ροκ σταρ που σκηνοθέτησε τον θάνατό του και αποσύρθηκε σε ένα ειδυλλιακό νησί. Λέτε να το έγραψε για κάποιο λόγο;

Στις 20 Μαΐου του 2013, σε ηλικία 74 ετών, ο Ray Manzarek, το μυαλό και η καρδιά των «The Doors» (όχι η ψυχή), πήγε να βρει τον φίλο του, για να περάσουν μαζί χρόνο στο «the other side». Ήταν ένας από τους καλύτερους μουσικούς και keyboardists του είδους του και όπως είπε ο Densmore, «ο μοναδικός στον πλανήτη που μπορούσε να συνοδεύσει τις λέξεις του Jim Morrison»...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρία αγαπημένα τραγούδια από τον Ray Manzarek:

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 8 ώρες

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 8 ώρες

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Πριν 8 ώρες

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.