E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι πρώτες φωτογραφίες του βομβιστή που αιματοκύλισε το Μάντσεστερ

Πρόκειται για τον Σαλμάν Ραμαντάν Αμπεντί

Οι πρώτες φωτογραφίες του βομβιστή που αιματοκύλισε το Μάντσεστερ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πρώτες φωτογραφίες του ανθρώπου που αιματοκύλισε το Μάντσεστερ, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 59, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Αρχές της Βρετανίας επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για τον Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι, έναν 22χρονο λιβυκής καταγωγής. Αρχικά την ταυτότητα του δράστη είχαν δώσει στη δημοσιότητα Αμερικανοί αξιωματούχοι, πιθανότατα όπως τονίζει ο Guardian ενάντια στην επιθυμία της βρετανικής αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμπέντι ήταν γνωστός στις αρχές αλλά δεν αποτελούσε αντικείμενο κάποιες εν εξελίξει έρευνας ούτε θεωρούνταν ότι αποτελούσε υψηλό κίνδυνο. Αντίθετα θεωρούνταν περιφερειακή φιγούρα ακριβώς όπως και ο δράστης της επίθεσης στο Ουεστμίνστερ Καλίντ Μασούντ.

Εδρασε μόνος του;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας προσπαθούν να διαπιστώσουν αν ο 22χρονος έδρασε μόνος του ή αν ήταν μέρος ενός ευρύτερου δικτύου που τον βοήθησε να φτιάξει τη βόμβα. Αν και το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντεστερ Αρένα, η αστυνομία δεν έχει βρει προς το παρόν κάποιο στοιχείο που να υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό.

Όπως εξηγεί ο Guardian, πριν ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα το όνομα του Αμπέντι, αρκετά μέλη της λιβυκής κοινότητας του νότιου Μάντσεστερ αναρωτιόνταν αν ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν κάποιος από αυτά. Ίσως κάποιος από τους νεαρούς άντρες που είχαν πολεμήσει στη Λιβύη κατά τη διάρκεια της επανάστασης το 2011, κάποιοι από τους οποίους επέστρεψαν στα σπίτια τους φέροντας ψυχολογικά τραύματα και θυμωμένοι, εξηγεί η βρετανική εφημερίδα.

Ωστόσο κανείς δεν φάνηκε να υποπτεύεται τον γεννημένο στη Βρετανία Αμπέντι, έναν νεαρό σχετικά απόμακρο, αφοσιωμένο που σεβόταν τους μεγαλύτερούς του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Σαλμάν; Είμαι έκπληκτος», είπε ένα μέλος της κοινότητας στον Guardian. «Ηταν τόσο ήσυχο αγόρι, πάντα μου έδειχνε σεβασμό. Ο αδελφός του ήταν εξωστρεφής, αλλά ο Σαλμάν ήταν πολύ ήσυχος. Φαίνεται τόσο απίθανο να είναι αυτός που το έκανε», πρόσθεσε.

Ο Σαλμάν και ο αδερφός του Ισμαήλ, που σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθη λίγες ώρες μετά το μακελειό στο Μάντσεστερ, επισκέπτονταν για προσευχή το τζαμί του Ντίντσμπουρι, ενώ ο πατέρας τους Αμπού Ισμαήλ ήταν γνωστή φιγούρα στην τοπική κοινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Αμπού Ισμαήλ θα είναι πολύ απογοητευμένος. Ήταν πάντα ενάντια στην ιδεολογία του τζιχάντ και αυτό το πράγμα το ISIS δεν είναι καν τζιχάντ, είναι εγκληματικότητα. Η οικογένεια θα είναι καταρρακωμένη», πρόσθεσε το μέλος της κοινότητας. Ο Αμπού Ισμαήλ Αμπέντι, πιστεύεται ότι βρίσκεται από την Τρίπολη. Η σύζυγός του Σαμία πιστεύεται ότι ζει στο Μάντσεστερ. Το ζευγάρι φέρεται να έχει έναν ακόμα γιο, τον Χασέμ,και μία κόρη, την Τζομάνα.

Ριζοσπαστικοποιήθηκε στο Μάντσεστερ;

Μιλώντας στον Guardian φίλος της οικογένειας δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο Σαλμάν Αμπέντι ριζοσπαστικοποιήθηκε στην Τρίπολη. «Όλοι αυτοί οι τύποι έχουν οδηγηθεί εκτός της πόλης. Πρέπει να συνέβη εδώ. Αλλά αυτό που έκανε να δολοφονήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να υπήρχε κάποιος που ασκούσε επιρροή πάνω του. Είναι τρομερό», τόνισε ο φίλος της οικογένειας του δράστη.

Άλλοι όμως έχουν διαφορετική εικόνα για τον 22χρονο δράστη. Ένας από αυτούς, ο Μοχάμεντ Σαέντ, γνωστός στο τζαμί του Ντίντσμπουρι, δήλωσε ότι ο Σαλμάν Αμπέντι τον είχε κοιτάξει «με μίσος» μετά από ένα κήρυγμά του ενάντια στον ISIS, το 2015. «Ο Σαλμάν μου έδειξε ένα πρόσωπο μίσους μετά το κήρυγμα», είπε ο Σαέντ.

Η σχέση του με τον νεαρό που χρηματοδοτούσε τρομοκράτες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, στη μουσουλμανική κοινότητα του Μάντσεστερ ανήκε και ο Αμπνταλραούφ Αμπάλα, ένας 24χρονος ο οποίος καταδικάστηκε σε 9,5 χρόνια φυλακή πέρυσι για χρηματοδότηση τρομοκρατίας και προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων. Ο ίδιος βοήθησε αρκετούς άντρες να ταξιδέψουν στη Συρία για να πολεμήσουν δίπλα στον εμφύλιο πόλεμο,ο ίδιος ωστόσο ήταν αδύνατο να ταξιδέψει καθώς έμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε στη λιβυκή επανάσταση. Ένας από τους άντρες που έστειλε στη Συρία, εξηγεί ο Guardian, ήταν ο Στέφεν Γκρέι, ο οποίος ασπάστηκε το Ισλάμ και εγκατέλειψε τη θέση του στην αεροπορία το 2004. Και αυτός καταδικάστηκε σε 9 χρόνια φυλάκιση. Σύμφωνα με τον Guardian που επικαλείται φίλο της οικογένειας Αμπέντι, ο 22χρονος γνώριζε τον Αμπτάλα.

Times: Ο Αμπέντι είχε ταξιδέψει στη Λιβύη

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, ο 22χρονος βομβιστής αυτοκτονίας είχε πρόσφατα επιστρέψει από τη Λιβύη. Η πληροφορία αυτή διέρρευσε χθες βράδυ και ενώ το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία ανέβαινε από «σοβαρό» σε «κρίσιμο», το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού στην πεντάβαθμη κλίμακα της χώρας.

Σύμφωνα με τους Times η αστυνομίας και οι μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν ο Σαλμάν Αμπέντι, είχε λάβει εκπαίδευση σε στρατόπεδο τζιχαντιστών στη Λιβύη, όπου το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα έχουν συμμαχήσει για να πολεμήσουν ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 22χρονος είχε παραμείνει τρεις εβδομάδες στη Λιβύη και είχε επιστρέψει στη Βρετανία πριν λίγες μέρες.

The Sun: Ταξίδεψε στη Συρία

Από την άλλη, η Sun αποκαλύπτει ότι ο Αμπέντι έλαβε μυστική εκπαίδευση από τζιχαντιστές κατά τη διάρκεια οικογενειακών ταξιδιών στη Συρία. Όπως τονίζει μάλιστα η βρετανική εφημερίδα η οικογένεια του Αμπέντι φέρεται να επισκεπτόταν τακτικά τα τελευταία χρόνια τη Λιβύη από όπου κατάγονται. Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν φόβοι ότι ο Αμπέντι μπορεί να εκμεταλλεύτηκε τη σύγκρουση στη χώρα για να ταξιδέψει στη Συρία χωρίς να θέσει σε συναγερμό τις βρετανικές αρχές. «Οι πιθανοί δεσμοί του στη Συρία αποτελούν σήμερα μία σημαντική γραμμή έρευνας», τονίζει πηγή.

Ελεγχόμενη έκρηξη στο σπίτι του

Νωρίτερα την Τρίτη, ένοπλοι αστυνομικοί απέκλεισαν τον δρόμο στον οποίο ζούσε ο Αμπεντί και έκαναν έλεγχόμενη έκρηξη στο σπίτι του, πιθανότατα για να ρίξουν την πόρτα. Ερευνες έγιναν και στην κατοικία του αδελφού του, Ισμαήλ, στο νότιο Μάντσεστερ.

Επίσης, συνελήφθη ένας 23χρονος ο οποίος ζει κοντά στο μέρος που έμενε παλιότερα η οικογένεια του Αμπεντί και εικάζεται ότι είναι ο αδελφός του τρομοκράτη.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

Ένοπλη ληστεία σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι

Σήμερα

Δύο άνδρες και δύο γυναίκες οι δράστες

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

«Χλώμιασαν» όλοι οι Έλληνες: Χωρίς τράπεζες για 4 ημέρες, «συναγερμός» από την έκτακτη ανακοίνωση

Σήμερα

Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις

Σταϊκούρας για Τέμπη: «Έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση»

Σήμερα

Ο υπουργός Μεταφορών έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»

Λάρισα: Συγκλονιστική μαρτυρία ‑ «Με βίαζε σε ξενοδοχείο του Βόλου από τα 12 μου χρόνια»

Σήμερα

Μεταξύ άλλων, η 21χρονη είπε ότι πήγαινε σε ξενοδοχείο του Βόλου και της Λάρισας με τον 57χρονο τότε γαιοκτήμονα και τη βίαζε εκεί

Κάλυμνος: 29χρονος μπήκε σε σούπερ μάρκετ με σπαθί και προκάλεσε τρόμο σε υπαλλήλους και πελάτες

Σήμερα

29χρονος στην Κάλυμνο κυκλοφορούσε με σπαθί προκαλώντας τρόμο σε όποιον τον έβλεπε

Εθνική Ελλάδος: Η απάντηση Γιακουμάκη στις κατάρες

Σήμερα

«Μακάρι να βρουν το νόημα της ζωής»

par: 25
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.