E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Reuters: Τρία σενάρια για την Ελλάδα στο Eurogroup

Τρία σενάρια για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας μας

Reuters: Τρία σενάρια για την Ελλάδα στο Eurogroup
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/5/2017 | 19:39

Η “λύση”που εμφανίστηκε στο τραπέζι του Eurogroup στον Ευκλείδη Τσακαλώτο περιγράφεται στην εμπιστευτική μελέτη του ESM που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με αυτή η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους από τις χώρες της ευρωζώνης, εάν διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3% για 20 χρόνια.

Η μελέτη σκιαγραφεί την μέγιστη δυνατή ελάφρυνση χρέους που έχει εξεταστεί για την Ελλάδα, με βάση τρία σενάρια για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας μας.

Σενάριο πρώτο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 3,5% έως το 2032 και πάνω από 3% έως το 2038. Η ΕΚΤ αναφέρει ότι τέτοιες μεγάλες περίοδοι υψηλών πλεονασμάτων δεν είναι πρωτοφανείς: Η Φινλανδία, για παράδειγμα, είχε πρωτογενές πλεόνασμα 5,7% επί 11 χρόνια την περίοδο 1998-2008 και η Δανία 5,3% για 26 χρόνια, από το 1983 ως το 2008. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι τέτοιες υποθέσεις ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων δεν είναι ρεαλιστικές στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι θεσμοί παραμένουν αδύναμοι και η παραγωγικότητα είναι χαμηλή.

Σενάριο δεύτερο

Το δεύτερο σενάριο βασισμένο στις προβλέψεις του ΔΝΤ προβλέπει μέση ανάπτυξη 1% πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022. Επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% από το 2023, Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα αυξάνεται από το 2022 και έπειτα, αγγίζοντας το 226% το 2060.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθούν και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέρχονταν στα τέλη της δεκαετίας του 2020 πάνω από το «ταβάνι» του 15% του ΑΕΠ που έχουν υποσχεθεί οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ξεπερνώντας το 50% το 2060.

Για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, η ευρωζώνη θα έπρεπε να προχωρήσει σε μια βαθύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, από αυτήν που πρόσφερε το 2016, κάτι που δεν δέχεται το Eurogroup.

Toν Μάιο του 2016, η ευρωζώνη υποσχέθηκε να επεκτείνει τις ωριμάνσεις και την περίοδο χάριτος στα ελληνικά δάνεια, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να μείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μετά το 2018 μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% από εκεί και έπειτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα εξέταζε μια αντικατάσταση των πιο ακριβών δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με φθηνότερη ευρωπαϊκή πίστωση και θα επέστρεφε τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.

Αλλά όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν μόνο αν η Ελλάδα εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις ως τα μέσα του 2018 και μόνο αν η ανάλυση χρέους έδειχνε πως είναι αναγκαία μια ελάφρυνση για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα.

Σενάριο τρίτο

Το τρίτο σενάριο συνιστά ενδιάμεση μέση λύση υπολογίζοντας μέση ανάπτυξη 1,25% του ΑΕΠ και πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Το οποίο θα υποχωρήσει στη συνέχεια στο 1,8% αντί για 2,2% την περίοδο 2023-2060.

Αυτό το σενάριο προβλέπει μέση επιμήκυνση των δανείων κατά 15 χρόνια και «κλείδωμα» του επιτοκίου στο 1% ως το 2050 και ένα «ταβάνι» απόσβεσης στο 0,4% του ελληνικού ΑΕΠ.

Το σενάριο «καλύτερα δεν γίνεται»

Όσον αφορά το σενάριο μέγιστης ελάφρυνσης προβλέπει επιμήκυνση της μέσης διάρκειας των δανείων στήριξης κατά 17,5 χρόνια, που σημαίνει ότι οι τελευταίες οφειλές θα αποπληρωθούν το 2080.

Η μέγιστη ελάφρυνση προβλέπει επίσης περιορισμό των τόκων που πληρώνει η Ελλάδα στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050, με το πλαφόν να αυξάνεται στο 1% έως το 2050.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Reuters, το σενάριο μέγιστης ελάφρυνσης προβλέπει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εξαγοράσει το 2019 δάνεια 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα επιτόκια του Ταμείου είναι σαφώς υψηλότερα από αυτά που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι, και συνεπώς η εξαγορά τους μπορεί να οδηγήσει στην αντικατάστασή τους με φθηνότερα δάνεια. Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα περιόριζαν τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας στο 13% ως το 2060, και θα μείωνε τον λόγο χρέους/ΑΕΠ στο 65,4% το 2060 από περίπου 180% στην παρούσα φάση.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»

Σήμερα

Εμφανώς εκνευρισμένη απάντησε στην πρόεδρο του δικαστηρίου

Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου: Η αντίδρασή της στο άκουσμα της απόφασης

Σήμερα

Tο γεγονός ότι η υπεράσπιση της κατηγορούμενης δεν ζήτησε ελαφρυντικά καθιστούσε μονόδρομο τα ισόβια

«Είναι πολύ χαρούμενη», λέει η δικηγόρος 12χρονης στον Κολωνό για την ενοχή του Ηλία Μίχου

Σήμερα

«Το είχα πει από την πρώτη στιγμή, ήταν απαράδεκτη η εισαγγελική πρόταση», είπε ο Απόστολος Λύτρας

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις τιμές ρεύματος του Απριλίου

Σήμερα

Mέχρι την Δευτέρα θα ανακοινωθούν από τους παρόχους τα νέα πράσινα τιμολόγια

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίζεται αυτή την ώρα στη Θήβα

Σήμερα

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού ορκιστεί θα πάρει πενθήμερη άδεια ορκωμοσίας

Ηλεία: Κλείνουν όλα τα σχολεία προληπτικά μετά τον ισχυρό σεισμό

Σήμερα

Σε εξέλιξη τεχνικοί έλεγχοι σε κτίρια

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση

Σήμερα

Στο δικαστήριο για την δολοφονία της Τζωρτζίνας

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά

Σήμερα

Η ανακοίνωση για την αλλαγή ώρας

Πύργος: Αγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου ‑ Οι αυτόπτες μάρτυρες τραβούσαν βίντεο

Σήμερα

Ο καβγάς σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη γειτονιά του 1ου Γυμνασίου Πύργου

Διαγνωστικές εξετάσεις: Πότε ξεκινούν οι νέες χρεώσεις ‑ Τι αλλάζει για τους ασθενείς

Σήμερα

Όπως προβλέπει το Ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

ΑΑΔΕ: Δορυφόρος θα παρακολουθεί φορτηγά και κοντέινερ

Σήμερα

Νέα ηλεκτρονικά όπλα στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου από την ΑΑΔΕ

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.