E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πέντε χαμένες ευκαιρίες είχαν οι υπηρεσίες ασφαλείας να σταματήσουν τον βομβιστή του Μάντσεστερ

Οι περιπτώσεις που δεν λειτούργησαν σωστά οι βρετανικές υπηρεσίες

Πέντε χαμένες ευκαιρίες είχαν οι υπηρεσίες ασφαλείας να σταματήσουν τον βομβιστή του Μάντσεστερ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 25/5/2017 | 11:27

Έντονα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας προκαλούν οι αποκαλύψεις ότι είχαν φθάσει κατ’ επανάληψη αναφορές για τις εξτρεμιστικές απόψεις του μακελάρη του Μάντσεστερ στις αρχές, αλλά δεν έλαβαν κανένα μέτρο εναντίον του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η αντιτρομοκρατική ενημερώθηκε τουλάχιστον πέντε φορές την τελευταία πενταετία για τον κίνδυνο που συνιστούσε ο Σαλμάν Αμπέντι. Φίλοι του είχαν καλέσει την ειδική τηλεφωνική γραμμή που έχουν συστήσει οι αρχές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όταν ο Αμπέντι τους είπε ότι «είναι ΟΚ να είσαι βομβιστής αυτοκτονίας».

O Σαλμάν Αμπέντι με φίλους του στη Λιβύη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αρχές γνώριζαν επίσης ότι ο πατέρας του καμικάζι είχε στενές επαφές με ισλαμιστική οργάνωση στη Λιβύη κι ότι ο ίδιος ο 22χρονος είχε διασυνδέσεις με αρκετούς τζιχαντιστές που σχετίζονταν με το λεγόμενο «Ισλαμικο Κράτος».

Το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχθηκε χθες βράδυ ότι ο Αμπέντι ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προ διετίας μέλη της τοπικής κοινωνίας της περιοχής όπου κατοικούσε ο δράστης τον ανέφεραν στις αρχές θεωρώντας ότι εμπλέκονταν στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία. Όπως δήλωσε ο Μοχάμεντ Σαφίκ, γενικός διευθυντής του μουσουλμανικού ιδρύματος Ramadhan του Μάντσεστερ: «μέλη της κοινότητας εξέφρασαν ανησυχίες για τη συμπεριφορά αυτού του άνδρα και τις ανέφεραν με τον κατάλληλο τρόπο χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους διαύλους. Αλλά έκτοτε ούτε φωνή, ούτε ακρόαση».

Αλλά και δύο φίλοι του Αμπέντι ανησύχησαν τόσο πολύ που επικοινώνησαν προ πενταετίας αλλά και πέρυσι με την αστυνομία. «Άρχισαν να ανησυχούν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και είχε πει ότι ‘είναι εντάξει να είσαι τρομοκράτης’», ανέφερε πηγή στο ΒΒC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ακράμ Ραμαντάν, μέλος της λιβυκής κοινότητας του νοτίου Μάντσεστερ, είπε ότι είχε απαγορευτεί στον Αμπέντι η είσοδος στο τοπικό τέμενος Didsbury, από τη στιγμή που επιτέθηκε φραστικά στον ιμάμη για το κήρυγμά του κατά του εξτρεμισμού. Κι ότι ο 22χρονος περιλαμβανόταν σε «λίστα παρακολούθησης» επειδή οι ιθύνοντες του τεμένους τον ανέφεραν στις αρχές για τις εξτρεμιστικές του απόψεις.

Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι μέλη της ίδιας της οικογένειας του Αμπέντι, είχαν επικοινωνήσει με τη βρετανική αστυνομία λέγοντας ότι είναι «επικίνδυνος», αλλά και πάλι η πληροφορία πέρασε ανεκμετάλλευτη.

Αλλά και το υπόβαθρο της ίδιας της οικογένειας Αμπέντι θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό στις διωκτικές αρχές, γράφει ο βρετανικός Τύπος. Ο πατέρας του ήταν μέλος της «Λιβυκής Ισλαμικής Μαχητικής Ομάδας». Αλλά ο γιος πηγαινοερχόταν ελεύθερα στη Λιβύη, όπου πιστεύεται ότι εκπαιδεύτηκε στην κατασκευή βομβών και πιθανώς ταξίδεψε και στη Συρία.

Ο νεότερος αδελφός του, Χασίμ, που φωτογραφήθηκε στα social media να κραδαίνει ένα αυτόματο, συνελήφθη χθες απ’ τις λιβυκές αρχές με την υποψία ότι γνώριζε για το μακελειό που σχεδίαζε ο αδελφός του στο Μάντσεστερ κι ότι ετοίμαζε δική του επίθεση στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

Ο Χασίμ Αμπέντι

Εκπρόσωπος των λιβυκών αρχών είπε στο BBC ότι μια απ’ τις τελευταίες ενέργειες του μακελάρη πριν την επίθεση ήταν να τηλεφωνήσει στη μητέρα του: «Ο αδελφός του ένιωθε ότι κάτι γινόταν στο Μάντσεστερ και σκέφτηκε ότι αδελφός του θα έκανε κάτι σαν βομβιστική ή άλλου είδους επίθεση. Και μετά απ’ αυτό μας είπε: ‘όταν είδαν στο Ίντερνετ την επίθεση στο Μάντσεστερ κατάλαβα ότι ήταν ο αδελφός μου’».

Ο ίδιος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι λιβυκές αρχές γνώριζαν ότι ο Αμπέντι είχε πάει στην Τρίπολη στις 18 Απριλίου και πιστεύουν ότι έμεινε εκεί 2-3 εβδομάδες.

Κι αποκάλυψε ότι είχε γίνει έρευνα επί ενάμιση μήνα για τον νεότερο αδελφό του μακελάρη, τον Χασίμ με την υποψία ότι σχετιζόταν με το «Ισλαμικό Κράτος».

«Δεν ήμασταν βέβαιοι γι’ αυτό, αλλά όταν τον συλλάβαμε και τον ρωτήσαμε μας είπε ‘έχω την ίδια ιδεολογία με τον αδελφό μου’. Ο Χασίμ μας είπε ‘γνωρίζω τα πάντα για τον αδελφό μου, τι έκανε εκεί στο Μάντσεστερ’».

Οι αμερικανικές αρχές λένε ότι ο Αμπέντι ήταν γνωστός σ’ αυτές πριν την επίθεση στο Μάντσεστερ, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ο 22χρονος είχε «αποδεδειγμένες» σχέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος» κι ότι οι μυστικές υπηρεσίες Βρετανίας και Γαλλίας είχαν πληροφορίες ότι ο δράστης είχε πάει στη Συρία.

Ο Ραμαντάν Αμπέντι, πατέρας του μακελάρη του Μάντσεστερ

Ο Ραμαντάν Αμπέντι, ο πατέρας του καμικάζι, που ζει στην Τρίπολη και συνελήφθη απ’ τις λιβυκές αρχές, σε αλλεπάλληλες χθεσινές του συνεντεύξεις υποστήριξε ότι ο γιος του δεν είχε σχέση με την τρομοκρατία. «Ήταν πάντοτε εναντίον τέτοιων επιθέσεων, έλεγε ότι δεν έχουν θρησκευτική νομιμοποίηση. Δεν καταλαβαίνω πώς ενεπλάκη σε μια επίθεση που προκάλεσε το θάνατο παιδιών», είπε στο Bloomberg.

Αλλά φίλος της οικογένειας είπε ότι οι γονείς του μακελάρη είχαν ανησυχήσει τόσο πολύ με τη συμπεριφορά του, που τον κάλεσαν να εγκαταλείψει οριστικά τη Βρετανία και να πάει να ζήσει μαζί τους στη Λιβύη.

«Ο πατέρας ανησύχησε τόσο που του πήρε το διαβατήριο. Αλλά ο Σαλμάν πήγε στη μάνα του και της είπε ότι ήθελε να πάει για προσκύνημα στη Σαουδική Αραβία. Κι εκείνη του το επέστρεψε.»,

Όμως ο Αμπέντι αντί να πάει στη Μέκκα, επέστρεψε στη Βρετανία για να εξαπολύσει λίγες εβδομάδες αργότερα τη φονική του επίθεση στο Μάντσεστερ...

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Χτες

Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Χτες

Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Χτες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Χτες

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Χτες

Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Χτες

Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες

Πρόστιμα σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ σε 11 μεγάλες επιχειρήσεις για παραπλανητικές εκπτώσεις

Χτες

Σκρέκας: Αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι έλεγχοι που διεξάγονται είναι καθολικοί, εντατικοί και αποτελεσματικοί

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Πρώτη αντίδραση της Κίνας

Χτες

Οι αντιδράσεις για τις εξελίξεις στο μέτωπο Ισραήλ - Ιράν

Αποθέωση για τον «σούπερ ήρωα» Τζολάκη και την ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού

Χτες

Ο νεαρός τερματοφύλακας έπιασε 3 από τα 5 πέναλτι της Φενέρμπαχτσε

par: 30
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.