E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Όθωνας, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας

O Βαυαρός που αισθανόταν τόσο Έλληνας και κηδεύτηκε φορώντας φουστανέλα

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Όθωνας, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την Ελληνική Επανάσταση, οι Μεγάλες Δυνάμεις επέλεξαν ως πρώτο Βασιλιά της Ελλάδος τον Βαυαρό Όθωνα, που γεννήθηκε στο Ζαλτσμπουργκ της σημερινής Αυστρίας έξι μόλις χρόνια πριν την εξέγερση των Ελλήνων. Ήταν ο δευτερότοκος γιος του φιλέλληνα βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α', που ανήκε στη δυναστεία των Βίτελσμπαχ και της βασίλισσας Θηρεσίας, κόρης του δούκα του Σαξ - Άλτενμπουργκ. Μέσω ενός προγόνου του, του δούκα Ιωάννη Β’, ήταν συγγενής με τους βυζαντινούς αυτοκρατορικούς οίκους των Κομνηνών και των Λασκάρεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1833 που αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο ήταν μόλις 17 ετών. Μέχρι να ενηλικιωθεί, «κουμάντο» έκαναν οι πέντε αντιβασιλείς. Ενηλικιώθηκε το 1836 και στέφθηκε βασιλιάς. Η πολιτική του Όθωνα που υπεράσπιζε τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων δεν άρεσε καθόλου στον ελληνικό λαό. Ως επιστέγασμα της δυσαρέσκειας ήρθε η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, με τον ελληνικό λαό να απαιτεί την καθιέρωση συντάγματος. Από τον επόμενο χρόνο κιόλας, το πολίτευμα αλλάζει και μετατρέπεται σε Συνταγματική Μοναρχία. Η Μοναρχία διατηρήθηκε μεν αλλά με αρκετούς συνταγματικούς περιορισμούς.

Μετά τον Κριμαϊκό πόλεμο, αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο ελληνικός λαός άλλαζε φυσιογνωμία με την ενίσχυση της αστικής τάξης. Ο λαός θεωρούσε τον Όθωνα δειλό και έρμαιο των Γερμανών. Το ότι είχε μείνει άκληρος ενίσχυε περισσότερο την άποψη για αντικατάστασή του από ένα ορθόδοξο πρίγκηπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το 1859 και μια σειρά σκανδαλωδών παρεμβάσεων στην πολιτική ζωή του τόπου, αφού διόριζε και έπαυε κυβερνήσεις τις οποίες υποστήριζε, η έξαρση εναντίον του είχε φουντώσει. Το 1862 ξεκίνησαν αντιβασιλικές διαδηλώσεις. Το βασιλικό ζεύγος ξεκίνησε περιοδείες στην επαρχία ώστε να αποκατασταθεί η δημοτικότητά του. Όμως η επανάσταση είχε ήδη ξεκινήσει και ανάγκασε τον Όθωνα να μην επιστρέψει ποτέ στο παλάτι και να φύγει άρον άρον για την Βαυαρία. Ύστερα από μια μικρή περίοδο, βασιλιάς της Ελλάδας στέφθηκε ο Δανός πρίγκηπας Γεώργιος, ως Γεώργιος Α’.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Όθωνας έζησε όλη την υπόλοιπη ζωή του στην Βαυαρία. Εκεί διατηρούσε μία μικρή Αυλή και ζούσε με τη νοσταλγία της Ελλάδας. Λέγεται ότι αγάπησε πολύ την Ελλάδα αλλά όχι τους Έλληνες. Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την Κρητική Επανάσταση και συνέδραμε το 1867 οικονομικά τους αγωνιστές με 200.000 χρυσά φράγκα. Πέθανε από ιλαρά στις 26 Ιουλίου του 1867 στην Βαμβέργη και ζήτησε να θαφτεί φορώντας την παραδοσιακή ελληνική φουστανέλα. Ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας και η περίοδος της βασιλείας του κράτησε 26 χρόνια.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.