E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η άγρια δολοφονία που έκανε το Black Metal γνωστό παγκοσμίως

Πώς φτάσαμε στην δολοφονία του Euronymous, του κιθαρίστα των Mayhem

Η άγρια δολοφονία που έκανε το Black Metal γνωστό παγκοσμίως
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Black Metal είχε κυριολεκτικά κατακτήσει την νεολαία της Νορβηγίας. Ήταν μια διαφορετική μουσική, είχε τις ρίζες της στην Σκανδιναβία και η αντιχριστιανική τάση της που καμιά φορά έφτανε στον σατανισμό, είχε γοητεύσει πολλούς νέους, που έφτιαχναν το ένα συγκρότημα μετά το άλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ίσως το πιο σημαντικό ήταν οι Μayhem που ιδρύθηκαν το 1984. Ακολούθησαν οι Immortal και άλλα σημαντικά συγκροτήματα. Οι Mayhem εμπνεύστηκαν το όνομά τους από ένα τραγούδι του βρετανικού συγκροτήματος «Venom», με τίτλο «Mayhem with mercy». Ένας από τους συνιδρυτές του ήταν και ο κιθαρίστας Øystein Aarseth, που έγινε γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα Euronymous. Δυο χρόνια αργότερα, ο Σουηδός τραγουδιστής και ιδρυτής των Morbid, Per "Dead" Ohlin, αποφάσισε να στείλει ένα πακέτο στους Mayhem, ώστε να τους πείσει να μπει στο συγκρότημα. Σύμφωνα με τον μπασίστα τον Mayhem, το πακέτο περιλάμβανε ένα γράμμα, μια ηχογραφημένη κασέτα και ένα σταυρωμένο ποντίκι. Μετακομισε λοιπόν το 1988 στην Νορβηγία και έγινε επίσημα μέλος των Μayhem.

Ο Per "Dead" Ohlin

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 8 Απριλίου του 1991, συνέβη το πρώτο τραγικό γεγονός που έμεινε στην ιστορία των Μayhem αλλά και του Black Metal. Ο Σουηδός τραγουδιστής αποφάσισε αρχικά να κόψει τις φλέβες του και τον λαιμό του και μετά να τινάξει τα μυαλά του στον αέρα. Το πτώμα το βρήκε ο Euronymous ο οποίος σκαρφάλωσε από το παράθυρο του σπιτιού. Όμως πριν καλέσει την αστυνομία και επειδή μάλλον είδε ένα θέαμα που σου παρουσιάζεται μια φορά στην ζωή σου, άλλαξε την θέση μερικών αντικειμένων και αγόρασε μια φωτογραφική μηχανή, για να απαθανατίσει την στιγμή που τα μυαλά του Ohlin είχαν ξεχυθεί στο πάτωμα!

Η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε ως εξώφυλλο στο μετέπειτα άλμπουμ των Μayhem «Dawn of the black hearts» που κυκλοφόρησε το 1995. Όμως ο Euronymous δεν θα ζούσε για να το δει. Γιατί στις 10 Αυγούστου του 1993, συνέβη η πιο άγρια δολοφονία στην ιστορία του metal αλλά και ίσως γενικότερα της μουσικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O Euronymous

Την επόμενη χρονιά, ο ιδρυτής και το μοναδικό μέλος της μπάντας «Burzum», Varg Vikernes, έγινε μέλος των Mayhem. Την πενταετία 1992-1996, η κατάσταση με τους οπαδούς του Black Metal είχε ξεφύγει. Δεκάδες εκκλησίες κάηκαν, με πολλές από αυτές να είναι και τουριστικά αξιοθέατα, αφού είχαν χτιστεί πριν από μισή χιλιετία. Μια από αυτές ήταν η εκκλησία του 12ου αιώνα, Fantoft Stave Church, που κάηκε στις 6 Ιουνίου του 1992. Μέχρι τα Χριστούγεννα, άλλες επτά εκκλησίες-μνημεία κάηκαν, μια εξ αυτών την παραμονή των Χριστουγέννων. Ο Vikernes θεωρήθηκε ύποπτος και ένοχος για πολλούς από αυτούς τους εμπρησμούς. Δεν δίστασε κιόλας να βάλει την καμένη εκκλησία Fantoft στο εξώφυλλο του EP του «Aske» (που σημαίνει τέφρα, στάχτη) που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1993.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διαφωνίες του Vikernes με τον Euronymous είχαν ανάψει. Μετά την κυκλοφορία του «Aske» ειδικά, φαίνεται πως τα πράγματα ξέφυγαν. Οι πιο πιθανοί λόγοι μάλλον ήταν οικονομικοί. Η εταιρία του Euronymous είχε εκδώσει τα δυο τελευταία άλμπουμ των Burzum και χρωστούσε λεφτά στον Vikernes. Άλλοι λένε πως διαφωνούσαν μουσικά και ιδεολογικά κατά την διάρκεια της ηχογράφησης του άλμπουμ «De Mysteriis Dom Sathanas». Και άλλοι πάλι λένε πως όλα έγιναν για μια γυναίκα, μια γυναίκα που ήταν και με τους δυο. Αν και το πρώτο σενάριο είναι πιο πιθανό, μπορεί όλα μαζί να έφτασαν την κατάσταση στα άκρα.

Κάποια στιγμή, ο Euronymous σε μια στιγμή έντασης είπε πως θα σκοτώσει τον Varg Vikernes. Όταν αυτό έφτασε στα αυτιά του τελευταίου, εκείνος το πήρε πολύ σοβαρά. Και ταξίδεψε επτά ώρες από το Μπέργκεν στο Όσλο, για να του ζητήσει τον λόγο.

Όταν έφτασε στο σπίτι του, άρχισαν να τσακώνονται. Ο τσακωμός έληξε με μια μαχαιριά του Vikernes στον Euronymous. Αλλά η μανία δεν σταμάτησε εκεί. Ο Euronymous βρέθηκε με 23 συνολικά τραύματα σε πλάτη, λαιμό και κεφάλι. Όταν συνελήφθη, ο Vikernes υποστήριξε πως βρισκόταν σε αυτοάμυνα. Βέβαια τα επιχειρήματα του δεν έστεκαν. Την ίδια βραδιά, πριν την δολοφονία, είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει άλλοθι, ότι δηλαδή βρισκόταν ακόμα στο Μπέργκεν, πράγμα που φανέρωνε τις προθέσεις του. Επίσης, ο Euronymous έμενε στον τέταρτο όροφο, ενώ το σώμα του βρέθηκε στο ισόγειο, κάτι που δείχνει ότι ο Vikernes τον είχε κυνηγήσει μαχαιρώνοντας τον για τέσσερις ορόφους!

O Varg Vikernes το 1994

Ο Varg Vikernes καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση, που ήταν και η μεγαλύτερη ποινή που έχει δώσει νορβηγικό δικαστήριο, για την δολοφονία και για τους εμπρησμούς τεσσάρων εκκλησιών. Συνέχιζε να κυκλοφορεί δίσκους μέσα από την φυλακή και αποφυλακίστηκε μετά από 15 χρόνια. Η άγρια δολοφονία του Euronymous έκανε γνωστό το Black Μetal στο ευρύτερο κοινό με έναν εντελώς λάθος τρόπο...

Ο Vag Vikernes σήμερα

Το ντοκιμαντέρ «Until the Light Takes Us»

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

Χτες

Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

Χτες

Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

Πριν 3 μέρες

Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

Πριν 3 μέρες

Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

Πριν 4 μέρες

Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

Πριν 6 μέρες

Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση

Πώς ένα τεχνικό πρόβλημα βοήθησε το Fast Car της Tracy Chapman να γίνει επιτυχία

Πριν 1 εβδομάδα

Ο Nelson Mandela, ο Stevie Wonder και μια ατυχία

Αυτό που οι ηθοποιοί δεν μπορούν ποτέ να κάνουν κατά τη διάρκεια μιας γυμνής σκηνής

Πριν 1 εβδομάδα

Tι αναφέρει το Screen Actors Guild και η Αμερικανική Ομοσπονδία Καλλιτεχνών Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου

par: 21
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.