E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Συνέχεια στην κόντρα για τον αριθμό των καμμένων στρεμμάτων

Τι λέει η Πυροσβεστική

Συνέχεια στην κόντρα για τον αριθμό των καμμένων στρεμμάτων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/8/2017 | 18:47

Κόντρα έχει ξεσπάσει ως προς τον ακριβή αριθμό των καμμένων στρεμμάτων στην Αττική. Αρχικά το Αστεροσκοπείο "διέψευσε" τον πρωθυπουργό, μετά όμως αναίρεσε. Σήμερα Παρασκευή, πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έκαναν λόγο για 30.000 καμμένα στρέμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα ξεκίνησαν όταν το Αστεροσκοπείο Αθηνών ανακοίνωσε πως η τριήμερη πυρκαγιά του Καλάμου έκαψε 39.120 στρέμματα. Μετά όμως ανακοίνωσε πως έγιναν στάχτη 2.690 εκτάρια ήτοι περίπου 27.000 στρέμματα γης, τα μισά εκ των οποίων ήταν παρθένα δασική έκταση.

Η αναθεώρηση των στοιχείων πυροδότησε αντιπαραθέσεις στα σόσιαλ μίντια, όμως, την Παρασκευή ήρθε η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" η οποία επικαλείται στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και σύμφωνα με τα οποία η φωτιά κατέκαψε περίπου 30.000 στρέμματα, μία εκτίμηση κοντά στον μέσο όρο των δύο αναφορών του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

"Η αρχική αποτίμηση για 39.000 στρέμματα καμένης γης ήταν μια πρώτη εκτίμηση με βάση την πρώτη διαθέσιμη δορυφορική εικόνα, στην οποία υπήρχε κάποια νεφοκάλυψη πάνω από την περιοχή ενδιαφέροντος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υποεκτίμηση ή υπερεκτίμηση σε κάποιες περιοχές του περιγράμματος των καμένων. Στην επικαιροποιημένη ανάλυση η συνολική καμένη έκταση ανέρχεται στα 26.900 στρέμματα, πάντα με επιφύλαξη λόγω της μέτριας χωρικής ανάλυσης των συγκεκριμένων δορυφορικών εικόνων (κάλυψη 400 μέτρων). Στις επόμενες ημέρες θα περάσει πάνω από την περιοχή ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 με χωρική ανάλυση στα 10 μέτρα, οπότε και θα έχουμε μια πολύ πιο ακριβή και ασφαλή εκτίμηση των καμένων εκτάσεων", επισήμανε στην εφημερίδα ο Γιάννης Παπουτσής, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου έχει κάνει λόγο για 18.500 στρέμματα καμένης γης, με άλλα κυβερνητικά στελέχη να αναφέρουν 20.000 στρέμματα καμένα.

Απουσιάζει ο Καμμένος από την "οργανωμένη απειλή"

Στις 14 Αυγούστου ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής έλεγε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο για να υπάρξει μια κοινωνικά έκρυθμη κατάσταση στη χώρα".

Ακολουθούσε, λίγες ώρες μετά, με ανάρτηση στο Facebook, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έγραφε:

"Οι φωτιές θα σβήσουν, το οργανωμένο σχέδιο ανωμαλίας θα πάει ΑΠΑΤΟ άλλη μια φορά .....όση τηλεοπτική "προβολή" κι αν έχει !!!".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγες ημέρες μετά, πρώτος ο Πάνος Σκουρλέτης και εν συνεχεία ο Νίκος Τόσκας αλλά και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποβάθμιζαν σχετικά αυτή την αρχική τοποθέτηση, κάνοντας λόγο για πιθανούς εμπρησμούς, όχι όμως στην Αττική αλλά στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά και απορρίπτοντας επί της ουσίας ένα γενικευμένα σχέδιο ανωμαλίας.

Ερωτήματα όμως προκύπτουν από την "απουσία" του Πάνου Καμμένου από όλο αυτό το σκηνικό. Ο κ. Καμμένος ο οποίος συνηθίζει να έχει μία στάση σε τέτοια ζητήματα καθώς και μια ευαισθησία ως προς τις απειλές, είναι ουσιαστικά εξαφανισμένος, γεγονός το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η τελική απάντηση από τον δορυφόρο

Ττις επόμενες ημέρες θα περάσει πάνω από την περιοχή ο Ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 με χωρική ανάλυση στα 10 μέτρα. Τότε θα υπάρξει ακριβής εικόνα, άρα και ασφαλής εκτίμηση των καμμένων εκτάσεων.

Σημειώνεται ότι οι ερευνητές του Αστεροσκοπείου οι οποίοι έχουν δώσει πολύ διαφορετικά στοιχεία από εκείνα του πρωθυπουργού (15.000 καμμένα στρέμματα), διαθέτουν το σύστημα FireHub, το οποίο χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες. Καθώς η πυρκαγιά αφήνει πίσω της μια ανιχνεύσιμη φασματική υπογραφή, χαρτογραφείται με αυτόν τον τρόπο η καμένη έκταση εικονοστοιχείο προς εικονοστοιχείο και στη συνέχεια προσεγγίζεται το πραγματικό μέγεθος.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Σήμερα

Οι περιοχές που θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Σήμερα

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Αναβιώνουν οι χαμένες ρυθμίσεις για χρέη προς ΕΦΚΑ

Σήμερα

Ολική επαναφορά των ευνοϊκών ρυθμίσεων και για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Καιρός: Η σκόνη φεύγει, ο αεροχείμαρρος έρχεται

Χτες

Η πρόγνωση του meteo και η ανάρτηση Τσατραφύλλια για τις επόμενες ημέρες

Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα ‑ Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Χτες

Ζοφερό κοκτέιλ στην κουρασμένη από τον πόλεμο χώρα - Η βοήθεια από τη Δύση καθυστερεί, οι νέοι είτε είναι στα κλαμπ είτε έχουν εγκαταλείψει, ενώ ο Πούτιν δείχνει να μην έχει να χάσει τίποτα

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.