E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πωλητήριο και γρήγορα... για τη Cyta Ελλάδος

Ποιοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ως τώρα

Πωλητήριο και γρήγορα...  για τη Cyta Ελλάδος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 13/9/2017 | 09:53

Με ταχύτατες διαδικασίες αναμένεται να "τρέξει" η πώληση της πώλησης της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Cyta Ελλάδος από τη μητρική Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ - CYTA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος της ΑΤΗΚ είναι η ολοκλήρωση της συναλλαγής πριν το τέλος του έτους και σε κάθε περίπτωση όσο το δυνατόν νωρίτερα των Προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, που ξεκινούν στα τέλη Ιανουαρίου του 2018 (πρώτος γύρος) και ολοκληρώνονται στις 4 Φεβρουαρίου 2018.

Χαρακτηριστικό της επίσπευσης της διαδικασίας (αν και φυσικά μπορεί να υπάρξουν χρονικές μεταβολές) είναι πως χθες δημοσιοποιήθηκε από τους συμβούλους της ΑΤΗΚ (PwC Ελλάδας, η δικηγορική εταιρεία Μπερνίτσας και η Γεωργιάδης και Πειλίδης LLC Κύπρου) η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών ορίστηκε δύο εβδομάδες αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου 2017.

Σύμφωνα με την πρόσκληση που ανήρτησε η ΑΤΗΚ - CYTA στον ιστότοπο της, στην πρώτη φάση της διαδικασίας προσφοράς, η οποία ρυθμίζεται από τους όρους και τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης, τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλουν, είτε ως μόνο νομικά πρόσωπα ή κοινοπραξίες, μια μη δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση του συνόλου ή μέρους του μεριδίου της εταιρείας. Υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι ενδιαφερόμενοι να διευκρινίσουν ποιο ποσοστό των μετοχών θα αγοραστεί με μετρητά και ποιο ποσοστό με ανταλλαγή άλλων περιουσιακών στοιχείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια θα καθορίσει το κατά πόσον ακόμη και ένας ενδιαφερόμενος πληροί τις προϋποθέσεις για να συμμετέχει στη δεύτερη φάση της διαδικασίας προσφοράς. Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα ενημερωθούν γραπτώς από τον οικονομικό σύμβουλο της ΑΤΗΚ εάν θα αποκτήσουν ή όχι δικαίωμα συμμετοχής στη φάση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Ακολούθως θα υπογραφούν οι σχετικές Συμβάσεις Εμπιστευτικότητας (NDA’s) και εν συνεχεία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε due diligence καθώς και σε άλλους ελέγχους (site visit κλπ)

Η Cyta Hellas Telecommunications είναι 100% θυγατρική της ΑΤΗΚ. Η μητρική κατέχει ποσοστό 11,71% άμεσα και 88,29% έμμεσα μέσω ελεγχόμενης εταιρείας.

Οι μνηστήρες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τη Cyta Ελλάδος που τον περασμένο Μάρτιο συμπλήρωσε 10 χρόνια από την ίδρυσή της στην Ελλάδα υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον από τη Wind, η διοίκηση της οποίας επισήμως έχει δηλώσει ότι εξετάζει κάθε ευκαιρία για consolidation στην ελληνική αγορά. Στην παρούσα φάση δεν μπορεί με ασφάλεια να ειπωθεί εάν στο σχήμα διεκδίκησης της Cyta από τη Wind Θα υπάρξει συνεργασία με τη Vodafone, ενώ μένει να φανεί εάν υπάρχουν ή μη πιθανότητες συμμετοχής στη διαδικασία της Olympia Group του Πάνου Γερμανού, κάτι που επί του παρόντος δεν προκύπει.

Σε μια περίοδο οι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν εξαγγείλει επενδύσες σε υποδομές και δίκτυα, η απόκτηση της Cyta Ελλάδος υπό προϋποθέσεις έχει νόημα. Η εταιρεία έχει εγκαταστήσει 5.500 χλμ. ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών νέας γενιάς, το οποίο βέβαια απαιτεί νέες επενδύσεις. Παράλληλα διαθέτει ένα δυναμικό πελατολόγιο 306 χιλιάδων συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας, με καλό εταιρικό χαρτοφυλάκιο πελατών, κυρίως στην Αθήνα και στην Κρήτης (όπου ξεκίνησε τη δραστηριότητά της), 38 χιλ. πελάτες κινητής και 6 χιλ. πελάτες pay tv, ενώ με την είσοδό της στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος (MVNO), προσφέρει πλέον υπηρεσίες quad play.

Ωστόσο, είναι βαρύτατα ζημιογόνος και κεφαλαιακά κοστοβόρος. Στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, αναφέρεται πως στη Cyta Ελλάδος επενδύθηκαν 195 εκατ. ευρώ σε διάστημα 10ετίας (ιδρύθηκε το 2007) και οι συσσωρευμένες ζημιές της ανέρχονται σε 165 εκατ.ευρώ (έναντι 145,4 εκατ.) Παράλληλα, σημειώνεται ότι και το 2016 η εταιρεία χρειάστηκε επιπλέον χρηματοδότηση 4 εκατ. και αύξηση κεφαλαίου. Από τον προϋπολογισμό 2017 της ΑΤΗΚ έχουν εγκριθεί επιπλέον 15,6 εκατ. εκατ. για την οικονομική ενίσχυσή της "προκειμένου να αντεπεξέλθει στις πρόνοιες του Ν/2190 για την κάλυψη της αρνητικής καθαρής θέσης”.

Στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς επισημαίνουν, πάντως, πως παρά την επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση της Cyta, οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν μια σχετικά "καθαρή" εικόνα της κατάστασης που βρίσκεται η εταιρεία, παρά τις μεγάλες της ζημιές. Σε κάθε περίπτωση η εικόνα αυτή θα γίνει σε μεγαλύτερο βαθμό ευκρινής μόλις ανοίξει το virtual data room και πραγματοποιηθούν οι οικονομικοί και νομικοί έλεγχοι.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Ένοπλη ληστεία σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι

Σήμερα

Δύο άνδρες και δύο γυναίκες οι δράστες

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.