E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι αλλόθρησκες εκκλησίες της Θεσσαλονίκης

Γιατί σε μια τόσο πολυπολιτισμική πόλη, δε γίνεται να μην υπάρχουν διαφορετικοί χώροι προσευχής

Οι αλλόθρησκες εκκλησίες της Θεσσαλονίκης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Θεσσαλονίκη υπήρξε ανέκεθεν μια πόλη πολυπολιτισμική, φιλοξενώντας ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Μια πόλη εμπορική από τους αρχαίους χρόνους, πλούσια και γεμάτη καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος. Ανοιχτή στη διαφορετικότητα και τα νέα δεδομένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιας λοιπόν και τόσοι ξένοι την έκαναν σπίτι τους, δε θα μπορούσαν να λείπουν τόποι λατρείας των θρησκειών τους, ώστε να μπορούν οι άνθρπωοι να τιμούν τις παραδόσεις και τα έθιμα τους και φυσικά να προσευχηθούν και λατρέψουν τον δικό τους Θεό.

Περπατώντας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μπορεί κανείς να συναντήσεις τις διαφορετικές εκκλησίες άλλων θρησκευμάτων, όπως την Καθολική στην οδό Φράγκων, την Αρμένικη κοντά στη ΧΑΝΘ ή την Ευαγγελική Εκκλησία στην Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Επίσης, ούκω λίγες είναι οι συναγωγές που η πόλη έχει, μιας και ήταν ένας τόπος όπου ζουν και έχουν δραστηριοποιηθεί πολλοί Εβραίοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Καθολική Εκκλησία της Αμίαντου Συλλήψεως της Παναγίας:

Βρίσκεται στην οδό Φράγκων και χτίστηκε το 1897, ενώ σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Ο συγκεκριμένος δρόμος, αποτελούσε παλιά την ευρωπαϊκή γειτονία της πόλης, για αυτό δημιουργήκε και ο ναός εκεί. Μάλιστα, οικοδομίθηκε στη θέση του παλαιότερου ναού που υπήρχε εκεί από το 1743. Στο θεμέλιο λίθο του χαράχτηκε η φράση “Super hanc petram aedificabo Ecclesiam meam”, που σημαίνει “Επί ταύτης της πέτρας οικοδομήσω την Εκκλησίαν μου”, από τον εφημέριο  Heudre. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Ευαγγελικές Εκκλησίες στο κέντρο και στο Δήμο Πυλαίας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο Ευαγγελικές Εκκλησίες, η μια και πιο γνωστή βρίσκεται στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού και η άλλη στο Δήμο Πυλαίας, πίσω από τις εργατικές κατοικίες του Φοίνικα. 

Τα συγκεκρίμενα θρησκευτικά κέντρα είναι αυτοτελή, καθώς η βασική αρχή της Ευαγγελικής Εκκλησίας, θεωρεί ότι η κοσμική εξουσία δεν έχει καμία θέση στην Εκκλησία του Θεού. Επιπλέον, μπορεί μεν να συνεργάζεται με άλλες αντίστοιχες εκκλησίες για διάφορες ανάγκες, όμως η κάθε μια από αυτές είναι εντελώς ανεξάρτητη στο έργο της.

Η Ευαγγελική Εκκλησία στην Παλαιών Πατρών Γερμανού, είναι η πρώτη που ιδρύθηκε στο είδος της στην πόλη, το 1865.

Η Ευαγγελική Εκκλησία στην Πυλαία από την άλλη, ιδρύθηκε το 1914 και είναι μέλος των «μεταρρυθμισμένων» Εκκλησιών, τις οποίες απαρτίζουν οι Εκκλησίες των Διαμαρτυρομένων ή Ευαγγελικών ή Προτεσταντικών. 

Οι Συναγωγές των Σαούλ Μοδιάνο και Μοναστηριωτών:

Στο ομόνυμο γηροκομείο «Σαούλ Μοδιάνο», υπάρχει μια μικρή συναγωγή ώστε να μπορούν να προσεύχονται όσοι φιλοξενούνται στο ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε με δωρά του Σαούλ Μοδιάνο το 1924.

Εκεί γίνονται τελούνται όλες οι επίσημες μεγάλες Εβραϊκές γιορτές, ενώ συχνά λαμβάνουν χώρα και οι απογευματινές λειτουργίες μινχά και αρβίτ. Ακόμα, κάθε Παρασκευή οργανώνεται το καμπαλάτ Σαμπάτ στην τραπεζαρία του Ιδρύματος, για την υποδοχή του Σαμπάτ.

Ο χώρος για τη Μουσουλμανική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης:

Η πόλη δυστυχώς δε διαθέτει κάποιο τζαμί, όμως ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογός Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης καλύπτει την ανάγκη του ναού, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης. Ο συγκεκριμένος σύλλογος ιδρύθηκε το 2005 από μουσουλμάνους που κατοικούν μόνιμα στην πόλη και τα περίχωρα της από το 1950, μέχρι και σήμερα. 

Μιας και τα μέλη της έχουν σαν σκοπό τη διατήρηση και τη διάσωση των μουσουλμανικών εθίμων και παραδόσεων και αφού δεν υπήρχε θρησκευτικός χώρος για τις αντίστοιχες τελετές, αποφάσισαν τα ίδια να δημιουργήσουν το δικό τους χώρο προσευχής. Αφού λοιπόν ο σύλλογος ξεκίνησε τη λειτουργία και νομιμοποιήθηκε, νοίκιασε έναν μεγάλο χώρο και τον διαμόρφωσε ανάλογα για τους πιστούς.

Η Κινέζικη Εκκλησία στην China Town:

Μιας και τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί αρκετά ο αριθμός των Κινέζων κατοίκων στη Θεσσαλονίκη, προφανώς και δε θα μπορούσε να λείπει από την τοπική China Town, μια εκκλησία. 

Η γειτονιά τους βρίσκεται στην περιοχή πίσω από τα Δικαστήρια, στις οδούς Αισώπου, Ταντάλου και Προμηθέως, ενώ η Εκκλησία τους, η οποία ανήκει στο δόγμα των Ευαγγελιστών, λειτουργεί στον τέταρτο όροφο μια πολυκατοικίας στην πρώτη.

Η Αρμένικη Ορθόδοξη Εκκλησία:

Βρίσκεται απέναντι από τη ΧΑΝΘ και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1903. Η είσοδος της είναι στην οδό Διαλέττη και γνωστή διαφορετικά με την ονομασία Παναγία των Αρμενίων. 

Αποτελεί και αυτή έργο του Βιταλιάνο Ποζέλι, ο οποίος συνδεόταν με οικογενειακούς και φιλικούς δεσμούς με μέλη της τότε κοινότητα των Αρμενίων. Μάλιστα το 1915, η εκκλησία αυτή αποτέλεσε καταφύγιο για 10.000 Αρμένιους, οι οποίοι διασώθηκαν από τη γενοκτονία στην Τουρκία.

Το 1922 φιλοξένησε και πρόσφυγες που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και πλέον, λειτουργει κανονικά σαν ναός, τελώντας όλα τις αρμένικες παραδόσεις.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Πριν λίγο

Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Πριν λίγο

Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Ο δολοφόνος που σκότωνε ερωτευμένα ζευγαράκια, και δεν πιάστηκε ποτέ

Πριν λίγο

O Ζόντιακ ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια

H γυναίκα που έγινε διάσημη ως η πιο ευέλικτη αθλήτρια όλων των εποχών

Πριν λίγο

Lottie Dod, αθλήτρια και πέντε φορές πρωταθλήτρια του Wimbledon

Οι μαύρες χήρες του Λίβερπουλ: H ιστορία των πανούργων γυναικών

Πριν λίγο

Η μία δεν δίστασε να σκοτώσει το παιδί της

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Χτες

Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Χτες

Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Προχτές

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

Προχτές

Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Προχτές

Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

par: 39
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.