E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Πέθανε ο μεγαλύτερος κιθαρίστας όλων των εποχών, Jimi Hendrix

Κάθε του πράξη και σκέψη ήταν μια καινοτομία

Σαν σήμερα: Πέθανε ο μεγαλύτερος κιθαρίστας όλων των εποχών, Jimi Hendrix
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε του πράξη και σκέψη ήταν μια καινοτομία. Ο Jimi Hendrix έκανε ότι ήθελε την κιθάρα, δίνοντάς της μια σχεδόν θεϊκή υπόσταση, κάνοντας όλους να ακούσουν τότε, όσο ζούσε, για πρώτη φορά, πως θα έπρεπε να ήταν ο ήχος της Rock. Όλοι, μα όλοι, των θεωρούν τον κορυφαίο κιθαρίστα όλων τον εποχών, τον άνθρωπο που ενέπνευσε τους επόμενους μεγάλους κιθαρίστες να μετατρέψουν την κιθάρα σε μια προέκταση του σώματός τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1942 στο Σιάτλ. Το πλήρες όνομά του ήταν Johnny Alex Hendrix. Ο πατέρας του όταν έγινε τεσσάρων ετών του άλλαξε το όνομα σε James Marshall και όλοι τον φώναζαν από τότε, Jimi. To 1951, οι γονείς του χωρίζουν και ο Jimi θα περάσει πολύ χρόνο με την γιαγιά του, η οποία ήταν μισή Ινδιάνα Τσερόκι.

Στα 14, θα πάρει στα χέρια του την πρώτη του κιθάρα, την οποία βρήκε στα σκουπίδια. Είχε μόνο μια χορδή. Ακού Elvis και Muddy Waters, μέχρι που στα 16 ο πατέρας του καταλαβαίνει την μανία του και το κάνει δώρο μια ηλεκτρική κιθάρα. Τότε δεν υπήρχαν πολλές κιθάρες για αριστερόχειρες. Ο Jimi θα αλλάξει φορά στις χορδές ώστε να παίζει όπως εκείνος θέλει και μπορεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως ο νεαρός βρέθηκε κάποια στιγμή μπλεγμένος με μια κλοπή αυτοκινήτου. Θα περάσει δυο χρόνια στην φυλακή και άλλα δυο στον στρατό. Όμως θα απολυθεί από το στράτευμα πάνω στον χρόνο, λόγω κακής διαγωγής.

Σε ηλικία 20 ετών μπαίνει για πρώτη φορά στο στούντιο στο Τενεσί. Το 1964 θα μετακομίσει στην Νέα Υόρκη όπου θα κερδίσει έναν διαγωνισμό στο θρυλικό «Apollo Theatre». Η τύχη του τα έφερε έτσι ώστε να συνεργαστεί λίγο αργότερα με ένα από τα ινδάλματά του, τον Little Richard. Αν και η συνεργασία του μαζί του, δεν ήταν όπως την περίμενε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καριέρα του εκτοξέυτηκε όταν θα τον ανακαλύψει ο Chaz Chandler. Ο πρώην μπασίστας τον «Animals» ενθουσιάστηκε μαζί του και τον έπεισε να φύγει από την Αμερική και να εγκατασταθεί στο Λονδίνο, την πρωτεύουσα της Rock. Εκεί θα σχηματίσει το γκρουπ «The Jimi Hendrix Experience» και θα προκαλέσει αίσθηση στο κοινό της βρετανικής πρωτεύουσας. Θα υπογράψει αμέσως το πρώτο του συμβόλαιο και το γκρουπ θα ηχογραφήσει τρία τραγούδια που έκαναν αμέσως επιτυχία. Δυο από αυτά είναι επιτυχίες μέχρι και σήμερα: Το «Purple Haze» και το «Hey, Joe».

Ηχογράφησε τα δυο πρώτα του άλμπουν, τα «Are you experienced» και «Axis as bold». Όμως κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων ο Jimi Hendrix ήταν κάτι περισσότερο από τελειομανής, κάτι που απογοήτευσε τον Chandler που διέκοψε την συνεργασία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 3 Μάϊου του 1969 θα συλληφθεί για κατοχή ναρκωτικών στο αεροδρόμιο του Τορόντο. Είχε ήδη κάνει επιτυχία με τον δεύτερο του δίσκο και ειδικά με το τραγούδι «Voodoo Child». Στην βαλίτσα του οι αρχές βρήκαν μια μικροποσότητα ηρωίνης και χασίς. Στο δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν δικά του και πως κάποιος θαυμαστής του του τα έβαλε στις αποσκευές. Το δικαστήριο δέχτηκε το επιχείρημα του και αφέθηκε ελεύθερος.

Κατά την διάρκεια της ζωής του και παρά την μεγάλη φήμη του, ο Jimi Hendrix έπεφτε συχνά θύμα ρατσισμού. Ακόμα και από ομόφυλούς του, που τον κατηγορούσαν ότι έπαιζε «λευκή μουσική». Και οι πολιτικές του απόψεις δεν τον βοηθούσαν αφού παρόλο που συντασσόταν με το κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, εκνευριζόταν όταν άκουγε στην Ευρώπη να μιλούν άσχημα για την πατρίδα του και την κυβέρνησή της.

Στις 18 Αυγούστου του 1969, έρχεται η θρυλική εμφάνιση στο φεστιβάλ του Woodstock. Ο Jimi θα κλέψει την παράσταση με την αιρετική διασκευή του Ύμνου των ΗΠΑ. Μετά το Woodstock, ο Hendrix θα συνεχίσει σε αμείωτους ρυθμούς τις ηχογραφήσεις. Το 1970 θα κάνει το τελευταίο του tour στην Ευρώπη. Τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου του 1970, ο άνθρωπος – φαινόμενο της κιθάρας θα βρεθεί νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Λονδίνο.

Οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε δεν έχουν διευκρινιστεί. Το πιθανότερο είναι να έκανε ένα κοκτέιλ αλκοόλ και χαπιών. Ένα ποίημα και μάλιστα αρκετά μελαγχολικό που βρέθηκε δίπλα του, έδωσε την εντύπωση ότι αυτοκτόνησε. Άφησε πίσω του αμέτρητα τραγούδια, που μεγάλο μέρος της είναι ακόμα κολλημένο στην γραφειοκρατία. Ο Jimi Hendrix ανήκει στο καταραμένο «club των 27» και από τον θάνατό του μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί κανείς να του πάρει τα πρωτεία σε καμία λίστα, αφού σε όλες φιγουράρει στην κορυφή, ως ο μεγαλύτερος κιθαρίστας όλων των εποχών.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαμός στον αέρα: Επεισοδιακή πτήση με οπαδό της Σέλτικ να γρονθοκοπεί αστυνομικό και πλήρωμα ‑ Δείτε βίντεο

Σήμερα

Το προηγούμενο Σάββατο σημειώθηκε το επεισόδιο, κατά την προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Αττάλειας

Κακοκαιρία Daniel: Σήμερα η πληρωμή αποζημιώσεων 38,5 εκατ. ευρώ στην Πελοπόννησο

Σήμερα

Το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel καταβάλλεται στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας

Ροζ πανσέληνος του Απριλίου: Πότε θα τη δούμε στην Ελλάδα

Σήμερα

Η πανσέληνος του Απριλίου ή αλλιώς ροζ πανσέληνος ή Πασχαλινό φεγγάρι έχει πολλές ακόμα ονομασίες

Καιρός: Μέχρι πότε θα παραμείνει η χώρα σε κλοιό αφρικανικής σκόνης

Σήμερα

Η στροφή των ανέμων σε δυτικούς θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της σκόνης στα Δωδεκάνησα και την προοδευτική απομάκρυνσή της προς τα ανατολικά

Διαγράφονται φόροι και πρόστιμα

Σήμερα

Για 1 στους 4 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές

Στέφανος Κασσελάκης: «Καλά έκανα που διέγραψα τον Δημήτρη Παπανώτα»

Σήμερα

Σαφές μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη για την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δόλωμα στη δολοφονία ήταν μια γυναίκα» ‑ Καταπέλτης η εισαγγελέας για τον φόνο εργάτη στη Μεσσηνία

Σήμερα

Ενώπιον της δικαιοσύνης οι κατηγορούμενοι για το έγκλημα στη Μεσσηνία

Αλεκ Μπάλντουιν: Έσπασε το κινητό γυναίκας που του ζητούσε επίμονα να πει «ελευθερώστε την Παλαιστίνη»

Σήμερα

«Ελευθερώστε την Παλαιστίνη, Αλεκ, μόνο μια φορά και μετά σε αφήνω. Θα σε αφήσω, το ορκίζομαι» είπε η γυναίκα στον 66χρονο ηθοποιό

Ελικόπτερα συγκρούστηκαν στον αέρα σε στρατιωτική πρόβα ‑ Νεκροί και οι 10 επιβαίνοντες

Σήμερα

Το ένα από τα ελικόπτερα κατέπεσε σε γήπεδο και το δεύτερο σε πισίνα

Ιρανός αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και μετά τον λίντσαραν οι θεατές

Σήμερα

«Πεδίο μάχης» έγινε ο αγωνιστικός χώρος μετά τον αγώνα

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.