E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ποιος είναι ο μεγαλοεπενδυτής των 200 εκατ. ευρώ στη Λήμνο

Παντελής Μπούμπουρας, ο Έλληνας από την Οδησσό

Ποιος είναι ο μεγαλοεπενδυτής των 200 εκατ. ευρώ στη Λήμνο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 22/9/2017 | 10:04

Εβδομήντα Ελληνες καλεσμένοι της κοινωφελούς οργάνωσης «Ιδρυμα Μπούμπουρα» μετέβησαν στην όμορφη πόλη της Οδησσού για να παρευρεθούν σε πλήθος εκδηλώσεων για τη μεγάλη γιορτή της πόλης στις 2 Σεπτεμβρίου. Παλαίμαχοι μπασκετμπολίστες, μουσικοί, το team της ελληνικής συμμετοχής στη Eurovision 2017 (η Demy, ο συνθέτης Δημήτρης Κοντόπουλος και ο Γιώργος Καπουτζίδης) και Ελληνες δημοσιογράφοι προσγειώθηκαν στο μάλλον επαρχιακό αεροδρόμιο μιας πόλης που μετά τον πόλεμο στην Κριμαία προσπαθεί να βρει τους φυσιολογικούς ρυθμούς της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οικονομική στενότητα -αν και για διαφορετικούς λόγους- δεν είναι το μόνο που συνδέει τώρα την Ελλάδα και την Ουκρανία, αφού ειδικά στην Οδησσό οι Ελληνες έμποροι διέπρεψαν στους προηγούμενους αιώνες δημιουργώντας μια πανίσχυρη αστική τάξη που άφησε έντονο το στίγμα της έως και σήμερα, κι ας είναι πια ελάχιστοι. Μεταξύ αυτών και ο Ελληνας επιχειρηματίας Παντελής Μπούμπουρας, ιδιοκτήτης της τεχνικής-κατασκευαστικής εταιρείας Gefest με έδρα την Οδησσό. Ο 62χρονος σήμερα κατασκευαστής, αφού αρχικά εργάστηκε στην Ουκρανία ως συνεργάτης (εργολάβος) της εταιρείας Μηχανική και διαβλέποντας τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας εκείνη την περίοδο, προχώρησε μόνος του ιδρύοντας τη δική του επιχείρηση στα τέλη του 1997. Τα επόμενα είκοσι χρόνια η εταιρεία του κ. Μπούμπουρα αναδείχθηκε μία από τις πιο ισχυρές του κλάδου στην Ουκρανία.

Ο μεγαλοκατασκευαστής κάνει τέσσερις μελέτες για ξενοδοχεία, από 8.000 μέχρι 25.000 τετραγωνικά μέτρα στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου

Συγκροτήματα κατοικιών, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, λιμάνια και κτίρια κάθε είδους ανήκουν στο πορτφόλιο της Gefest, η οποία σήμερα έχει τη μορφή ενός ολόκληρου ομίλου εταιρειών. Αυτή την εποχή η Gefest έχει αναλάβει την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων συνολικού εμβαδού άνω των 450.000 τ.μ. Και όπως όλα δείχνουν, ο Ελληνας επιχειρηματίας έχει βάλει σκοπό να μπει στη βίβλο των μεγάλων ευεργετών όχι μόνο για τη χώρα που τον βοήθησε να διαπρέψει, την Ουκρανία, αλλά και για αυτή που τον γέννησε, την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Πάρκο των Ελλήνων

Μέσω της κοινωφελούς οργάνωσης «Ιδρυμα Μπούμπουρα» ενισχύει διαρκώς και με κάθε τρόπο το -ισχυρό- ελληνικό στοιχείο στην Ουκρανία. Το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας, το οποίο συντηρεί ο ίδιος, το Πάρκο των Ελλήνων, που ο ίδιος οραματίστηκε σε κεντρικό σημείο του ιστορικού λιμένα της Οδησσού -μια έμπνευση που του γέννησε η ύπαρξη ακριβώς απέναντι του Πάρκου των Τούρκων-, και για το οποίο θα δαπανήσει περίπου 3 εκατ. ευρώ, αλλά και πλήθος άλλων προσφορών που περιλαμβάνουν από ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα σε Ελληνοουκρανούς της Μαριούπολης μέχρι τη χορηγία της Demy για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision τον περασμένο Μάιο, το πεδίο της δράσης του είναι, αν μη τι άλλο, πολύπλευρο. Στη γιορτή της πόλης, πάντως, λέξεις όπως «Ελληνας» και «ελληνικό» πήγαιναν κι ερχόταν σε κάθε είδους εκδηλώσεις, από τον δήμαρχο που χαιρέτισε τις εορταστικές εκδηλώσεις μέχρι στα εγκαίνια του μνημείου για τους πρώτους Ελληνες αποικιστές στην Οδησσό τον 6ο π.χ. αιώνα (δικής του χορηγίας) στην πλατεία Ελλήνων (επίσης δικό του δημιούργημα).

Μέχρι και στο υπέροχο κτίριο της όπερας, τόσο τοπικοί παράγοντες με προεξέχοντα τον δήμαρχο όσο και η Ελληνίδα πρόξενος Δέσποινα Κουκουλοπούλου απέδωσαν ζεστές ευχαριστίες στον Ελληνα επιχειρηματία που προσκάλεσε στον ιστορικό αυτό χώρο τη Φιλαρμονική Μπάντα Αμφιλοχίας (!) για να παρουσιάσει έργα των Ξαρχάκου, Θεοδωράκη και Χατζιδάκι σε ένα θέατρο γεμάτο από Ελληνοουκρανούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επιχειρηματίας, με την οικογένεια σύσσωμη στο πλευρό του -έχει δυο γιους που ασχολούνται ενεργά ο ένας με τις κατασκευές και ο άλλος με το ίδρυμα, και μία κόρη-, ήταν πανταχού παρών σε όλες τις εκδηλώσεις και φυσικά ως οικοδεσπότης δεν παρέλειψε να παραθέσει για δύο βραδιές επίσημο δείπνο στην ελληνική αποστολή σε ένα από τα πιο κοσμικά εστιατόρια της πόλης, το «Babel Fish». Ο γιος του Βασίλης, που δραστηριοποιείται κυρίως με την Gefest, και ο Σπύρος, που είναι αντιπρόεδρος του «Ιδρύματος Μπούμπουρα», εξίσου δραστήριοι και δημιουργικοί, μιλάνε με τους καλεσμένους και δίνουν μαθήματα ελληνικής φιλοξενίας. 

Οι μπίζνες δεν θα μπορούσαν να λείψουν από το κάδρο των συζητήσεων: «Οι επιχειρήσεις που είχαμε στην Κριμαία μετά τις νέες αρχές που ανέλαβαν έχουν πια χαθεί. Πρόκειται για το 10% επί του συνόλου των επιχειρήσεών μας αλλά δεν ήταν δυνατό να συνεχίσουμε γιατί, όπως και οι περισσότεροι Ουκρανοί, έτσι και μεις θεωρούσαμε ότι η Κριμαία είναι ουκρανική. Χάσαμε τις επιχειρήσεις μας εκεί, αλλά αυτό θεωρούσαμε σωστό», λέει ο Βασίλης Μπούμπουρας, που φαίνεται να ασπάζεται πλήρως το όραμα του πατέρα του όχι μόνο για δημιουργικές μπίζνες, αλλά και για ανθρωπιστικές δράσεις που θα βάλουν το επώνυμο «Μπούμπουρας» δίπλα σε εκείνο των μεγάλων ευεργετών. «Ποιο είναι, όμως, το κίνητρο πίσω απ’ όλες αυτές τις δωρεές και τις κοινωφελείς προσφορές; Ο πατέρας μου ήρθε εδώ πριν 20 χρόνια για να βρει την τύχη του. Και τα κατάφερε πάρα πολύ καλά.

Θεωρούμε ότι βλέποντας τους ανθρώπους αυτούς να έχουν τεράστιες ανάγκες υποδομών, είτε αυτό είναι πάρκο, είτε νοσοκομείο, είτε παιδικός σταθμός κ.τ.λ., όταν εδώ ζεις και δραστηριοποιείσαι και αυτή η πόλη σε έχει βοηθήσει να γίνεις αυτό που είσαι, δεν μπορείς να μείνεις αμέτοχος και να αφήσεις τους ανθρώπους αυτούς αβοήθητους. Τώρα θα φτιάξουμε το Ελληνικό Πάρκο. Και όταν το υλοποιήσουμε, είμαι σίγουρος ότι θα πρέπει να βρούμε και κάτι ακόμα μεγαλύτερο για να προσφέρουμε βοήθεια στον κόσμο. Αυτό μπορεί να είναι ένα πανεπιστήμιο για όλους τους Ελληνες που ζουν εδώ ή θέλουν να έρθουν εδώ. Ο τόπος πάσχει από την έλλειψη πανεπιστημίου», καταλήγει ο Βασίλης Μπούμπουρας, κάνοντας μια τόσο μεγάλη δωρεά να ακούγεται σχεδόν σαν κάτι καθημερινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεγάλο project στη Λήμνο

Η οικογένεια Μπούμπουρα δεν εφησυχάζει, όπως φαίνεται. Ούτε στις δωρεές, αλλά ούτε και στις μπίζνες. Επόμενο μεγάλο project η κατασκευή τεσσάρων ξενοδοχείων στα πάτρια εδάφη, τη Λήμνο, το νησί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πατριάρχης της οικογένειας. Ενας τόπος που, όπως λέει ο Παντελής Μπούμπουρας, είναι ακόμα τουριστικά παρθένος και αν σήμερα ακούγεται μεγαλεπήβολο το project, είναι σίγουρος ότι σε πέντε χρόνια οι κόποι και κυρίως η επένδυσή του ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ θα αποδώσουν καρπούς.

Πόσο έξυπνο, όμως, είναι σήμερα για κάποιον επιχειρηματία με ανθηρές μπίζνες στο εξωτερικό να ρισκάρει τα λεφτά του στη σημερινή Ελλάδα υπό τις υπάρχουσες «δυσκοίλιες» συνθήκες; Βλέπει αλήθεια κάποιο φως στο επιχειρηματικό τούνελ της Ελλάδας; Ο κ. Μπούμπουρας είναι κάτι παραπάνω από γλαφυρός: «Με αυτή την κυβέρνηση αν υπάρχει φως; Ούτε μία στο δισεκατομμύριο! Εγώ έχω απογοητευτεί πλήρως. Από τη στιγμή που επικράτησαν οι άθλιοι, που είναι άχρηστοι, δεν υπάρχει ούτε μία στο δισεκατομμύριο. Κάθε μέρα που περνάει είναι εθνικά επικίνδυνοι. Δεν μιλάω μόνο για τα οικονομικά της χώρας, αλλά για τις αντιλήψεις και τις θεωρίες τους. Αυτό που θέλουν να εφαρμόσουν αυτοί δεν μπορεί να εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο, είναι αδύνατον... Εννοώ αυτό τον κακώς εννοούμενο τύπο κομμουνιστικού καθεστώτος».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

«Χλώμιασαν» όλοι οι Έλληνες: Χωρίς τράπεζες για 4 ημέρες, «συναγερμός» από την έκτακτη ανακοίνωση

Σήμερα

Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις

Λάρισα: Συγκλονιστική μαρτυρία ‑ «Με βίαζε σε ξενοδοχείο του Βόλου από τα 12 μου χρόνια»

Σήμερα

Μεταξύ άλλων, η 21χρονη είπε ότι πήγαινε σε ξενοδοχείο του Βόλου και της Λάρισας με τον 57χρονο τότε γαιοκτήμονα και τη βίαζε εκεί

Εθνική Ελλάδος: Η απάντηση Γιακουμάκη στις κατάρες

Σήμερα

«Μακάρι να βρουν το νόημα της ζωής»

ΑΑΔΕ: Έρχονται οι Ράμπο των ακινήτων στις 8 Απριλίου

Σήμερα

Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι δυο νέες δομές της ΑΑΔΕ που μπαίνουν σε λειτουργία

Δύο έξτρα ημέρες διακοπών σε όλα τα σχολεία ‑ Πότε θα κλείσουν για Πάσχα

Σήμερα

Λίγες εβδομάδες απομένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.