E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

10 ταινίες που κατέφεραν να προβλέψουν το μέλλον

Ίσως να μην το επιδίωξαν, αλλά τελικά έγιναν προφητικές

10 ταινίες που κατέφεραν να προβλέψουν το μέλλον
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Η συζήτηση για το αν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον δεν στάθηκε ποτέ πάνω σε δεδομένα ή αποδείξεις, αλλά στον διακαή πόθο της πλειοψηφίας των ανθρώπων να γνωρίζουν τι θα τους συμβεί στις μέρες ή στα χρόνια που έρχονται. Κάποιες φορές, τα προφητικά «οράματα» που έχουν ορισμένοι καλλιτέχνες για το μέλλον, μπορεί να βγουν αληθινά. Είτε λόγω άρτια φαντασίας, είτε λόγω τύχης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό συνέβη και στις 10 παρακάτω ταινίες, Χωρίς λογικά να το θέλουν ή να το επιδιώκουν, κατάφεραν να προβλέψουν το μέλλον με μια σχεδόν... ανατριχιαστική ακρίβεια. Ακόμα κι αν αυτό που λέμε φαίνεται τραβηγμένο ως ένα σημείο, είναι πάντα όμορφο να γυρίζεις κάποια χρόνια πίσω και να βλέπεις πως φαντάστηκαν οι προγενέστεροι αυτά που ζούμε σήμερα και αυτά που ενδέχεται να ζήσουμε στο μέλλον. Και οι ομοιότητες της φαντασία με την τωρινή πραγματικότητα δεν είναι καθόλου λίγες...


Network (1972)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ο Howard Beale, τον οποίο υποδύθηκε ο Peter Finch, παραληρούσε στην επίμαχη σκηνή του «Νetwork» ενώ βρισκόταν στον αέρα μια εκπομπής, κανείς δεν περίμενε ότι ο συγκεκριμένος μονόλογος θα εξελισσόταν σε έναν από τους καλύτερους και σημαντικότερους στην ιστορία του αμερικανικού σινεμά. Πόσο μάλλον, κανένας δεν περίμενε ότι το παραλήρημα εκείνο θα προέβλεπε με λεπτομέρειες την σημερινή εικόνα των ΜΜΕ, των tabloid και της «κίτρινης» δημοσιογραφίας.

Truman Show (1998)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1998 τα reality shows δεν ήταν όπως τα χρόνια που ακολούθησαν. Βρίσκονταν σε ένα εμβρυακό στάδιο, με την ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε ο Jim Carrey, να προβλέπει αυτούσια τα κακά των reality, όπως την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, την εξόντωση αληθινών συναισθημάτων και την απεικόνιση μιας ζωής που δεν έχει σχεδόν τίποτα αληθινο.

2001: A Space Odyssey (1968)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ έχουμε μάλλον την ταινία που προέβλεψε τα περισσότερα. Τα tablet, τον τουρισμό στο διάστημα, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μέχρι και την Siri, την φωνή που ακούγεται στα προϊόντα της Apple, με την φωνή του HAL 9000 να είναι ίσως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της ταινίας.

Americathon (1998)

B movie και καθόλου δημοφιλής. Δεν αγαπήθηκε τότε, ούτε και τόσο αργότερα, αν και για πολλούς θεωρείται cult. Δεν παύει όμως να έχει προβλέψει την πολλά πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα που ακολούθησαν, όπως την μείωση της παραγωγικής δύναμης των ΗΠΑ όσον αφορά στο πετρέλαιο, όσο και την άνοδο της Κίνας σε παγκόσμια οικονομική δύναμη, ύστερα από την πτώση της ΕΣΣΔ.

Super Mario Bros. (1993)

Θα γελάσετε, αλλά δεν πρόκειται για αστείο. Αυτή η ταινία, όσο κι αν το επίκεντρό της ήταν εντελώς διαφορετικό, έχει στην αρχή της την πιο ακριβή πρόβλεψη για την πτώση των δίδυμων πύργων. Κι αν βρείτε την σκηνή, θα ανακαλύψετε ότι ο τρόπος είναι τρομακτικά παρόμοιος.

The Matrix (1999)

Κι αν το «Super Mario Bros.» κατάφερε να προβλέψει την πτώση των δίδυμων πύργων, το «The Matrix» έκανε κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό. Κατάφερε να προβλέψει την ακριβή ημερομηνία της επίθεσης. Μέσα στο matrix η χρονολογία είναι αυτή της ταινίας, το 1999. Όμως έξω από αυτό, η χρονολογία είναι 2199. Ο neo δούλευε σε ένα από τα κτίρια του World Trade Center.

Προσπαθήστε να θυμηθείτε την σκηνή όπου ο πράκτοράς smith ανακρίνει τον Neo. Η σκηνή είναι πολύ σύντομη αλλά το κοντινό στο διαβατήριο του δείχνει μια πολύ γνωστή ημερομηνία ως «ημερομηνία λήξης». Σύμπτωση λέμε εμείς. Εσείς;

You ‘ve Got Mail (1998)

Το 1998, αυτό το φιλμ, μπορεί να ήταν και φουτουριστικό. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σκέφτηκαν, «Βρε τους μπαγάσες τους Αμερικανούς, πόσο μπροστά είναι». Και ναι τότε, κανένας δεν είχε ξαναδεί μια ρομαντική ιστορία να γεννιέται μέσω διαδικτύου. Και ήταν μάλιστα τόσο ωραιοποιημένη, που μας φάνηκε σαν κάτι πολύ όμορφο. Σχεδόν 20 χρόνια μετά, οι γνωριμίες μέσω διαδικτύου, είναι πολύ συχνές, όχι και τόσο ρομαντικές και καμιά φορά και επικίνδυνες.

Minority Report (2002)

Το 2014, όταν το FBI ανακοίνωσε την νέα τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, η παραγματικότητα έκανε ένα βήμα παραπάνω, ώστε να φτάσει το έτος 2054, όπως το φαντάστηκε ο Steven Spielberg στην ταινία του «Minority Report». Ωστόσο η ταινία προέβλεψε κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό: τις προσωποποιημένες διαφημίσεις, που σήμερα χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο διαδίκτυο.

Metropolis (1927)

Το γεγονός ότι ένα τόσο παλίο φιλμ, που βγήκε την εποχή που εφευρέθηκε η πρώτη τηλεόραση, προέβλεψε την μετέπειτα ύπαρξη ανδροειδών (κάτι που έκανε μισό και πλέον αιώνα μετά και το «The Terminator», αξίζει να σημειωθεί, ώστε να αποδείξει πόσο μπορεί η φαντασία ενός ανθρώπου να είναι έτη φωτός μακριά από την εποχή του.

Blade Runner (1982)

Οι ψηφιακές διαφημιστικές πινακίδες ήταν ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας το 1982, που ο Ridley Scott, μας χάρισε το «Blade Runner». Σήμερα, αν επισκεφτείτε το Τόκιο, το Πεκίνο, την Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο, θα τα βρείτε παντού μπροστά σας.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

Πριν 3 ώρες

Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

Προχτές

Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

Πριν 3 μέρες

Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

Πριν 4 μέρες

Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Millenium: Η σουηδική σειρά μυστηρίου στο Ertflix που θα τεντώσει τα νεύρα σου

Πριν 6 μέρες

Αλλο ένα αριστούργημα από τη Σουηδία

Ταινίες «γλυκιές σαν μέλι» για να δεις αυτή την άνοιξη

Πριν 1 εβδομάδα

Θα σε κάνουν να χαμογελάσεις. Και λίγο να κλάψεις!

Πώς ένα τεχνικό πρόβλημα βοήθησε το Fast Car της Tracy Chapman να γίνει επιτυχία

Πριν 1 εβδομάδα

Ο Nelson Mandela, ο Stevie Wonder και μια ατυχία

Αυτό που οι ηθοποιοί δεν μπορούν ποτέ να κάνουν κατά τη διάρκεια μιας γυμνής σκηνής

Πριν 1 εβδομάδα

Tι αναφέρει το Screen Actors Guild και η Αμερικανική Ομοσπονδία Καλλιτεχνών Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου

Eurovision 2024: H χώρα που έγινε το μεγάλο φαβορί ‑ Ανέβηκε ξανά η Μαρίνα Σάττι

Πριν 1 εβδομάδα

7 και 9 Μαϊου θα δούμε τους δύο ημιτελικούς της Eurovision

par: 33
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.