E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ντραγκέτα: Η ιστορία της «αόρατης» μαφίας της Ιταλίας

Η μαφία της Καλαβρίας

Ντραγκέτα: Η ιστορία της «αόρατης» μαφίας της Ιταλίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ιταλία είναι πασίγνωστη για την μαφία της. Η ταινία «Νονός» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, την έκανε γνωστή σε όλον τον κόσμο, όμως επικεντρώθηκε στην μαφία της Σικελίας, την «Κόζα Νόστρα», απ΄ όπου βέβαια και ξεκίνησε η ιστορία της ιταλικής μαφίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία χρόνια, η μαφία της Νάπολης, η φοβερή και τρομερή «Kαμόρα», έχει έρθει και αυτή στο προσκήνιο. Όμως μια ακόμα μεγάλη μαφία που προέρχεται από την φτωχή περιοχή της Καλαβρίας, δεν έχει τραβήξει τόσο πολύ τα φώτα, ούτε της δημοσιότητας αλλά ούτε και του κινηματογράφου. Η πολύπλοκη δομή της Ντραγκέτα (‘Ndrangheta), μαζί με την παλαιών αρχών λειτουργία της, την έχουν μετατρέψει σε ένα μυστήριο για τις αρχές και παρόλο που δραστηριοποιείται σε όλον τον κόσμο, δεν έχει καταστεί δυνατή η εξάρθρωσή της. Ένας Ιταλός εισαγγελέας μάλιστα κάποτε την χαρακτήρισε «αόρατη».

Δημιουργήθηκε από εξόριστους «Σιτσιλιάνους» που ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα, είχαν εγκαταστήσει την «Κόζα Νόστρα» στην Σικελία. Για περίπου έναν αιώνα, η Ντραγκέτα παρέμεινε στα όρια της Καλαβρίας, όπου σιγά σιγά, έφτιαξε ένα αδιαπέραστο δίκτυο, παίρνοντας ουσιαστικά υπό τον έλεγχό της την περιοχή. Όλα αυτά μέχρι το 1975.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παλαιότεροι θεώρησαν πως η Καλαβρία ήταν αρκετή γι’ αυτούς. Όμως η νέα γενιά, ήθελε να επεκταθεί. Η μαφία διασπάστηκε και ξεκίνησε το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με τρόπο τέτοιο, ώστε να επικρατήσει ένας τρόπος σκέψης. Οι δολοφονίες ξεπέρασαν τις 300 και στην ιεραρχία επικράτησε το μέρος εκείνο που επιθυμούσε επέκταση.

Δυο χρόνια νωρίτερα, η Ντραγκέτα είχε επιλέξει τον τρόπο που θα της έδινε μεγάλα ποσά. Κι αυτός δεν ήταν άλλος από τις απαγωγές πλούσιων γόνων. Ξεκίνησε από τον εγγονό του μεγιστάνα του πετρελαίου, Τζον Πολ Γκετί, και αφού πήρε τα 2,2 εκατ. δολάρια, συνέχισε τις απαγωγές ζητώντας υπέρογκα ποσά σε λύτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τα λεφτά των απαγωγών, οι Ντραγκέτα εισήλθε στο εμπόριο ναρκωτικών. Αρχικά αγόραζε κοκαΐνη από την Κόζα Νόστρα, αλλά δεν άργησε να κάνει τις δικές της συμφωνίες με τα καρτέλ της Κολομβίας. Η κοκαΐνη έγινε το σήμα κατατεθέν της Ντραγκέτα, αφού η Κόζα Νόστρα έκανε το λάθος να προτιμήσει την ηρωίνη, όπου το 1980, με το ξέσπασμα του ιού του AIDS, έχασε σε ζήτηση. Το 1987 και με την παρακμή της Κόζα Νόστρα, η ιταλική αστυνομία θεωρούσε την Ντραγκέτα την κορυφαία μαφία.

Σήμερα η Ντραγκέτα μετρά πάνω από 10.000 μέλη σε όλον τον κόσμο με δράση σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Αργεντινή, η Κολομβία, το Μεξικό κ.α. Εδώ και 40 περίπου χρόνια, ελέγχει σχεδόν ολόκληρο το εμπόριο κοκαΐνης της Ευρώπης, αφού ευθύνεται για το 80% της διακίνησής. Η δυσκολία εξάρθρωσής της, βρίσκεται στην πανέξυπνη αλλά και παράξενη δομή της, που διαφέρει από εκείνη της Κόζα Νόστρα. Στην μαφία της Σικελίας, όλα είναι θέμα ιεραρχίας. Αν φτάσεις στην κορυφή, τότε όλο το οικοδόμημα θα πέσει. Στην Ντραγκέτα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί οι οικογένειες να είναι συντονισμένες, αλλά κρατούν κάποια αυτονομία, ώστε κανείς ακόμα και μέσα από την μαφία, να μην ξέρει τα μυστικά ή το μέγεθος των «εργασιών» κάθε οικογένειας. Αν λοιπόν συλληφθεί κάποιος, αυτομάτως κάποιος άλλος θα βρεθεί να αναλάβει, χωρίς να μπορεί η αστυνομία να κάνει τίποτα γι’ αυτό.

Το 2014, έγιναν κάποιες συλλήψεις, αλλά δεν έδωσαν μεγάλο χτύπημα στην μαφία της Καλαβρίας. Και σήμερα, μπορεί η Καμόρα να κερδίζει λίγα περισσότερα χρήματα ετησίως και να έχει αποκτήσει την φήμη, όμως η Ντραγκέτα παραμένει «αόρατη», οργανωμένη στα πρότυπα των Μασόνων, με δράση που περνά απαρατήρητη.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι η πιο ρατσιστική

Σήμερα

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Σήμερα

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Σήμερα

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.