E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο Πάπας που έπαιζε τερματοφύλακας με την ομάδα των Εβραίων

Ίσως ο αθλητισμός να ενώνει ό, τι χωρίζει η θρησκεία

Ο Πάπας που έπαιζε τερματοφύλακας με την ομάδα των Εβραίων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος, δεν ήταν πάντοτε ιερωμένος. Φυσικά. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα και γεννήθηκε το 1920 στην Πολωνία. Η πόλη του Το Βαντοβίτσε ήταν μια μικρή πόλη στα νότια της Πολωνίας, η οποία κατοικούνταν κατά το ένα τρίτο από Εβραίους. Η οικογένεια Βοϊτίλα ήταν καθολική, όμως ο Ιωσήφ Κάρολος είχε εξαιρετικές σχέσεις με τους Εβραίου συμμαθητές του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγαλώνοντας, έδειξε μια έφεση στα αθλήματα και αγάπησε πολύ το ποδόσφαιρο, μια αγάπη που κράτησε για όλη τους την ζωή. Στους αγώνες του σχολείου, λάτρευε την θέση του τερματοφύλακα. Συνήθως τα παιδιά στο σχολείο χωρίζονταν σε δυο ομάδες, που απαρτίζονταν από Εβραίους και Καθολικούς. Ο Βοϊτίλα συνήθως επέλεγε να παίξει με την ομάδα των Εβραίων συμμαθητών του. Εκείνη την εποχή υπήρχε όλη αυτή η συναισθηματική φόρτιση εναντίον των Εβραίων, που αργότερα ο Χίτλερ μετέτρεψε σε προπαγάνδα και μαζικά εγκλήματα.

Όμως ο Βοϊτίλα δεν αισθανόταν έτσι. Με πολλούς από αυτούς ήταν φίλος και εκείνη την εποχή, είχε και την πρώτη του σχέση με μια κοπέλα που την περιέγραψε ως «μια Εβραϊκή ομορφιά με καταπληκτικά μάτια και μαύρα μαλλιά, λεπτή, μια υπέροχη ηθοποιός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αργότερα μετακόμισε την Κρακοβία με τον πατέρα του. Εκέι ξεκίνησε να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο, συνεχίζοντας παράλληλα να παίζει ως τερματοφύλακας. Έναν χρόνο αργότερα οι Γερμανοί εισέβαλλαν στην Πολωνία, κυνηγώντας ανελέητα τους Εβραίους. Πολλοί από τους συμμαθητές του σκοτώθηκαν ή στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η πόλη που έζησε δεν θα ήταν ποτέ η ίδια, καθώς όσο εκείνος μεγάλωσε είχε περισσότερους από 3.000 Εβραίους κατοίκους.

Τα χρόνια πέρασαν και το 1978, έγινε ο πρώτος μη Ιταλός Πάπας μετά από 455 χρόνια. Όμως ποτέ δεν ξέχασε τους Εβραίους φίλους και συμπαίκτες του, αλλά ούτε και το αγαπημένο του άθλημα, το ποδόσφαιρο, που στην Ιταλία είναι κάτι περισσότερο από ένα χόμπι του σαββατοκύριακου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μαζί τους έζησα, τα πάντα, σε αυτή την γη», είπε μιλώντας στην Βαρσοβία σε αντιπροσώπους της Εβραϊκής Πολωνικής Κοινότητας. Όταν έπαιζε τερματοφύλακας όλοι τον θαύμαζαν. «Ήταν σαν λιοντάρι μπροστά στο τέρμα του. Δύσκολα έτρωγε γκολ», θυμάται ένας παλιός του φίλος σε ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή του.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος, πέθανε τον Απρίλιο του 2005. Έμεινε για 27 χρόνια στην θέση του Ποντίφικα. Ποτέ όμως δεν ξέχασε από που κατάγεται, την σχέση του με τους Εβραίους και με το ποδόσφαιρο. «Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζεται από όλον τον κόσμο. Από παιδιά και από μεγάλους. Ενώνει τους ανθρώπους και να τους μεταφέρει το πνεύμα της γιορτής», είχε αναφέρει κάποτε. Μπορεί ο αθλητισμός να ενώνει, ό, τι χωρίζει η θρησκεία.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν λίγο

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν λίγο

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Χτες

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Προχτές

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.