E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γκρέγκ Λουγκάνις: Ο ολυμπιονίκης με τους Έλληνες γονείς που έγινε gay είδωλο

Η συγκλονιστική ζωή του «Μικελάντζελο των καταδύσεων»

Γκρέγκ Λουγκάνις: Ο ολυμπιονίκης με τους Έλληνες γονείς που έγινε gay είδωλο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλοί είναι αυτoί που θεωρούν πως ο Γκρέγκ Λουγκάνις έχει ελληνική καταγωγή, αλλά αυτό δεν ισχύει. Γεννήθηκε στο El Cajon της Καλιφόρνια και είχε καταγωγή από Σαμόα και Σουηδία. Ελληνική παιδεία βέβαια είχε, κι αυτό γιατί οι έφηβοι γονείς του τον έδωσαν για υιοθεσία όταν ήταν μόλις 8 μηνών. Οι θετοί γονείς του ήταν ο Πίτερ και η Φράνσις Λουγκάνις, με τον θετό πατέρα του να έχει ελληνική καταγωγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεκίνησε να ασχολείται με την κίνηση και γυμναστική, όταν ήταν 18 μηνών, αφού κοιτούσε την αδερφή του να κάνει μαθήματα χορού και προσπαθούσε να αντιγράψει τις κινήσεις της. Μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο, όχι μόνο έκανε προπόνηση κάθε μέρα, αλλά έδινε και παραστάσεις!

Οι γιατροί βρήκαν πως έχει άσθμα και του συνέστησαν να συνεχίσει να αθλείται. Αυτός όχι μόνο τους άκουσε αλλά μερικά χρόνια αργότερα έγινε 4 φορές χρυσός Ολυμπιονίκης. Για να γίνει αυτό, ο Γκρέγκ ξεκίνησε να κάνει καταδύσεις όταν οι γονείς του απόκτησαν μια πισίνα, στην ηλικία των 9 ετών. Σπούδασε χορό και θέατρο σε Μαϊάμι και Καλιφόρνια, αλλά από τα 16 του, αφού τον ανακάλυψε ο δυο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης Sammy Lee, συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1980 η αμερικανική ομάδα δεν κατέβηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην σοβιετική ακόμα Μόσχα, όποτε έπρεπε να περιμένει μέχρι το 1984 για να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, στους Ολυμπιακούς αγώνες της «γειτονιάς» του στο Λος Άντζελες. Εκεί κέρδισε δυο χρυσά μετάλλια στις καταδύσεις από ύψος 3 μέτρων και 10 μέτρων. Το ίδιο έκανε στην Σεούλ 4 χρόνια αργότερα, όπου είχε ένα τρομακτικό ατύχημα, που όμως δεν κατάφερε να του στερήσει το χρυσό. Ο τραυματισμός του συνέβη στα προκριματικά, αλλά η επιμονή του και η επιστροφή του στον βατήρα άμεσα, όχι μόνο του χάρισε το χρυσό μετάλλιο αλλά και το βραβείο του «Αθλητή της χρονιάς».

Ύστερα από αυτό αποσύρθηκε. Έξι μήνες πριν από την συμμετοχή του στους αγώνες είχε διαγνωστεί με τον ιό του HIV. Από το 1983 μέχρι και το 1989, είχε σχέση με τον μάνατζερ του, Jim Babbitt, από τον οποίο και κόλλησε την ασθένεια. Το 1989 έβγαλε περιοριστικά μέτρα εναντίον του Babbitt, ο οποίος πέθανε από AIDS τον επόμενο χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σχέση του με τον Babbitt ήταν βίαιη, με τον Babbitt να τον βiαζει όταν ήταν 23 ετών, υπό την απειλή μαχαιριού. Ο Λουγκάνις στα 33α γενέθλιά του, γιόρτασε όπως είπε τα «τελευταία» του γενέθλια, αφού η υγεία του είχε επιβαρυνθεί και περίμενε να πεθάνει σύντομα. Όμως αυτό δεν έγινε, το πάθος του για ζωή σε συνδυασμό με το αθλητικό του σκαρί τον κράτησαν ζωντανό, για να γίνει αργότερα ένα gay είδωλο που υπερασπίζεται σχεδόν σε όλη του την ζωή τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας και των οροθετικών.

Παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως είναι φορέας του ιού το 1995, λίγο μετά την έκδοση του αυτοβιογραφικού του βιβλίου «Breaking the Surface». Μετά την ανακοίνωσή του βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών αθλητών και ομοσπονδιών κατάδυσης, λόγω της απόφασής του να μην αποκαλύψει πως ήταν οροθετικός στους αγώνες της Σεούλ, όπου μετά το ατύχημα το κεφάλι του αιμορραγούσε μέσα στην πισίνα. Παρολ’ αυτά κανείς δεν προσβλήθηκε από τον ιό, με τους ειδικούς να τονίζουν πως έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε κίνδυνος, καθώς το αίμα αραιώθηκε από το νερό, ενώ το χλώριο σκοτώνει τον ιό, σύμφωνα με τον ο John Ward, διευθυντή του προγράμματος επιτήρησης HIV/AIDS στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Λουγκάνις έγραψε κι άλλα βιβλία, συμμετείχε σε ταινίες και είναι μέχρι σήμερα ενεργός ακτιβιστής. Το 2013, παντρεύτηκε τον επί χρόνια σύντροφό του Johnny Chaillot. Από το 2010, ο «Μικελάντζελο των καταδύσεων», όπως τον αποκαλούσαν ήδη από την δεκαετία του ’80, προπονεί νέους αθλητές καταδύσεων.

Ο Γκρέγκ Λουγκάνις σήμερα είναι 57 ετών. Στην ζωή του ήταν πάντα νικητής. Με ότι κι αν ασχολήθηκε. Και παρόλο που πέρασε δύσκολα, δεν αισθάνθηκε ποτέ μειονεκτικά, όσο κι αν πολλοί προσπάθησαν να τον πείσουν για το αντίθετο. Η δύναμη ψυχής και η θέληση που επέδειξε, τον μετέτρεψαν σε είδωλο της LGBT κοινότητας. Και όλων των ανθρώπων που έχουν πίστη και όραμα σε μια καλύτερη ζωή...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

Σήμερα

Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Σήμερα

Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Χτες

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Χτες

O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Χτες

Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς

Πώς η κλιματική κρίση μεγαλώνει την ανισότητα των φύλων

Χτες

Οι γυναίκες και τα κορίτσια περνούν ακόμα πιο δύσκολα

Tι συμβαίνει στη Δυτική Όχθη; Η κόλαση του πολέμου συνεχίζεται πέρα από τη Γάζα

Προχτές

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει μεταμορφώσει και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη σε τόπο μάχης

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σοβαρά τη γονιμότητα

Πριν 3 μέρες

Τα ανησυχητικά συμπεράσματα μελετών που παρουσίασαν επιστήμονες στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Τι έχει πει ο Νοστράδαμος για το Ισραήλ, το Ιράν και τον Γ` Παγκόσμιο Πόλεμο

Πριν 3 μέρες

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή όπως ήταν φυσικό ήρθε και η πρόβλεψη του Νοστράδαμου

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.