E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η θεατρική παράσταση «Εμφύλια Έπη» του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου, στο Θέατρο Αυλαία

Μετά από τις καλοκαιρινές παραστάσεις στα Φεστιβάλ Νάξου και Σάμου, έρχεται και στη Θεσσαλονίκη

Η θεατρική παράσταση «Εμφύλια Έπη» του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου, στο Θέατρο Αυλαία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από τις καλοκαιρινές παραστάσεις στα Φεστιβάλ Νάξου και Σάμου, το θεατρικό έργο «Εμφύλια Έπη» του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου παρουσιάζεται τώρα για πρώτη φορά σε πλήρη μορφή στην Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο «Αυλαία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το έργο

Δύο μεγαθέματα κυριαρχούν στις τέσσερις ενότητες που συναποτελούν το έργο: η αλαζονεία της εξουσίας και η προδοσία. Τα μεγαθέματα αυτά αναδύονται μέσα από τα αφηγήματα τεσσάρων πρωταγωνιστών της ελληνικής ιστορίας που αναπτύσσονται σε ισάριθμες ενότητες με κοινό φόντο τον εμφύλιο πόλεμο:

Αλκιβιάδης (5ος αι. π.Χ.) – Δημήτριος Παλαιολόγος (15ος αι.) – Οδυσσέας Ανδρούτσος (19ος αι.) – Νίκος Ζαχαριάδης (20ός αι.). Οι τέσσερις πρωταγωνιστές δρουν σε συνάρτηση με διεθνή πρόσωπα και κινήματα της εποχής του ο καθένας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλοι τους είναι θύτες και θύματα μαζί, σαν πρόσωπα αρχαίας τραγωδίας, στα οποία αναγνωρίζουμε σύμβολα με παγκόσμια ισχύ και οικουμενικό ενδιαφέρον. Το κάθε αφήγημα αρχίζει με την ραδιοφωνική αναγγελία του θανάτου του εκάστοτε πρωταγωνιστή και τον επιμνημόσυνο λόγο που μία ανώνυμη γυναίκα εκφωνεί ιερατικά.

Καθώς το πνεύμα του εκλιπόντος αναλαμβάνεται, η γυναίκα συνδιαλέγεται μαζί του σαν κορυφαία αρχαίου χορού που εκπροσωπεί την μέση έκφραση της κοινότητας, ή σαν τη συνείδηση που ελέγχει ένα μοντέρνο πρόσωπο συνοψίζοντας τις πράξεις του βίου του.

Η εξέλιξη της αφήγησης και της δράσης είναι σπειροειδής και αναπτύσσεται σε κύκλους, αντίθετα προς την φυσική ροή του χρόνου: από τον θάνατο προς την γέννηση, από τον 20ό αιώνα και τον Νίκο Ζαχαριάδη, προς τον 5ο π.Χ. αιώνα και τον Αλκιβιάδη. Αποκαλύπτεται έτσι η καταγωγική αφετηρία των δεινών που ταλανίζουν με τον ίδιο κυκλικό τρόπο τον βίο των ανθρώπων από το απώτατο παρελθόν ως τις μέρες μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εντοπισμός στις πράξεις των ανθρώπων και η περιγραφή αυτού του αρχέγονου μηχανισμού που ορίζει τους κανόνες της Ιστορίας λειτουργεί λυτρωτικά, θέτοντας ερωτήματα και γονιμοποιώντας την συζήτηση γύρω από σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, τα οποία, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά και στην εποχή μας, είναι προβλήματα αρχαία που διαρκώς επανέρχονται.

Τα Εμφύλια Έπη είναι η Ελλάδα στον καθρέφτη. Μία παράσταση στοχασμός πάνω στην Ιστορία. Μια παράσταση για την μνήμη. Μια παράσταση που ο κυνισμός, η πρόκληση, ο ναρκισσισμός, το γελοίο, η πτώση, ο σπαραγμός, διαπνέουν τον αφηγηματικό της τρόπο. Μια παράσταση με πολλή μουσική που προκαλεί την φαντασία του θεατή με το ηχητικό της περιβάλλον, υποστηρίζοντας και χρωματίζοντας τα δρώμενα με τραγούδια και μουσικά όργανα ζωντανά επί σκηνής.

Σκηνοθετική γραμμή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία ηθοποιός που χρησιμοποιώντας επιλεγμένα σκηνικά αντικείμενα και κοστούμια, αφηγείται και ερμηνεύει όλους τους ρόλους του έργου.

Ένας μουσικός με πνευστά, κρουστά, αυτοσχέδια και ηλεκτρονικά όργανα, παίζει πάνω σε προηχογραφημένα μουσικά μοτίβα, αλλά δημιουργεί και ηχητικά περιβάλλοντα σε συνεργασία με την ηθοποιό.

Ένας κάμεραμαν που βρίσκεται πάνω στην σκηνή και κινείται γύρω από τους ερμηνευτές και οι λήψεις του προβάλλονται σε οθόνη που καλύπτει τον τοίχο του βάθους της σκηνής, σε συνδυασμό με προμαγνητοσκοπημένες εικόνες. Αξιοποιείται με αυτόν τον τρόπο η δύναμη του πολύ κοντινού πλάνου.

Οι τρεις προαναφερόμενοι καλλιτέχνες είναι οι μοναδικοί επί σκηνής.
Μέσα σε ένα φαινομενικά λιτό περιβάλλον, η παράσταση αξιοποιεί την δύναμη της τεχνολογίας που παρέχεται σε φωτιστικό και ηχητικό επίπεδο με στόχο να δημιουργήσει μια θεατρική, βιωματική, εμπειρία.

Η αφήγηση της ιστορίας και η ερμηνεία των προσωπικοτήτων συνοδεύεται με την διαμέσου ήχων και εικόνων πρόκληση της φαντασίας του θεατή. Περιβάλλοντα ηχητικά και εικονικά, που δημιουργούν ένα διάλογο με τις διαφορετικές εποχές που διαδραματίζεται η ιστορία, παράγονται μπροστά στα μάτια και τα αυτιά του θεατή.

Ζητούμενο πάντα η νοητική και συναισθηματική διεργασία για την ιστορική αλλά και ποιητική προσέγγιση, που θέλουμε και ελπίζουμε να οδηγεί σε αναφορές στον παρόντα χρόνο.

Πολυχώρος Τέχνης «Αυλαία»
Πλατεία ΧΑΝΘ (πλευρά Τσιμισκή)
Τηλ.: 2310 237700

Τετάρτη 6/12, ώρα 8 μ.μ.
Πέμπτη 7/12, ώρα 9 μ.μ.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Κανονικό: 12 ευρώ - Προπωλήσεις: 10 ευρώ *
Παιδικό, φοιτητικό, κάρτα ΟΑΕΔ: 8 ευρώ
* μέχρι 1 ημέρα πριν την παράσταση

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

In‑Edit Countdown

Σήμερα

ΣΙΝΕΜΑ ΒΑΚΟΥΡΑαπό 17/04 έως 27/046

Flea Market

Χτες

ΔΕΘ - HELEXPOαπό 27/04 έως 28/04

The Meet Market #EasterEdition στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πριν 4 μέρες

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 27/04 έως 28/04

Το Ιαπωνικό Φεστιβάλ 2024: Το Καλύτερο από Δύο Κόσμους

Πριν 3 εβδομάδες

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥαπό 11/05 έως 12/05

Hip Hop International Greece 2024

Πριν 3 εβδομάδες

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΡΟ Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ30/03

«Σμύρνη μου αγαπημένη» in concert στη Θεσσαλονίκη

Πριν 4 εβδομάδες

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ31/0315

30 χρόνια Παντελής Θαλασσινός στο Christmas Theater

Πριν 4 εβδομάδες

CHRISTMAS THEATER05/0412

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.