E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Χάκα: Η ιστορία του πολεμικού χορού των Μαορί

Έγινε σήμα κατατεθέν των Εθνικών Ομάδων της Νέας Ζηλανδίας

Χάκα: Η ιστορία του πολεμικού χορού των Μαορί
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Μαορί είναι οι ιθαγενείς της Νέας Ζηλανδίας. Η γλώσσα τους έγινε μια από τις επίσημες γλώσσες της χώρας πριν από περίπου 30 χρόνια, ωστόσο ο αριθμός των ανθρώπων που την μιλούν σήμερα είναι περιορισμένος, φτάνοντας μετά βίας τις 160.000. Οι Μαορί είναι διάσημοι στον υπόλοιπο κόσμο για δυο πράγματα: για τα τατουάζ με τα λεπτομερή σύμβολα και σχήματα και για τον χορό Χάκα, που οι Εθνικές Ομάδες της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίες αποτελούνται από ιθαγενείς και μη, χορεύουν πριν από κάθε αγώνα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ελλάδα τον είδαμε από την Εθνική Ομάδα μπάσκετ της Νέας Ζηλανδίας, αλλά ο Χάκα είναι σήμα κατατεθέν των «All Blacks», της Εθνικής Ομάδας ράγκμπι του νησιού, που έχει κατακτήσει 3 Παγκόσμια Κύπελλα, ενώ αυτή την εποχή είναι ενεργή Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, περιμένοντας να υπερασπιστεί το στέμμα της το 2019.

Πριν από κάθε αγώνα, οι παίκτες της Νέας Ζηλανδίας στέκονται μπροστά από τον αντίπαλο και χορεύουν τον Χάκα, φωνάζοντας κάποια συγκεκριμένα λόγια. Η ιστορία του χορού ταξιδεύει πίσω στο παρελθόν, στις φυλές των Μαορί και δεν είναι αυστηρά πολεμικός χορός. Οι πολεμιστές συνήθιζαν να τον χορεύουν πριν από τις μάχες με σκοπό κυρίως να εκφοβίσουν τον αντίπαλο και να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους. Όμως ο χορός χρησιμοποιούνταν και αλλού, όπως σε εορτασμό μιας νίκης, με σκοπό να τιμήσουν τους αρχηγούς των φυλών, τους καλεσμένους τους ή και τους νεκρούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πολεμικός χορός ονομάζεται «peruperu haka» όπου οι πολεμιστές βγάζουν κραυγές, πηδούν όσο πιο ψηλά μπορούν και επιδεικνύουν τους μυς τους. Ακόμα, τα πρόσωπά τους είναι συνοφρυωμένα και πολλές φορές βγάζουν έξω τις γλώσσες τους. Υπάρχουν εκατοντάδες εκδοχές του χορού, με τον πιο γνωστό που χρησιμοποιείται στον αθλητισμό να είναι ο «ka mate».

Σύμφωνα με την παράδοση των Μαορί, ο Θεός Ήλιος Τάμα-νουί-το-ρα είχε δυο γυναίκες. Η μία συμβόλιζε το καλοκαίρι και η άλλη τον χειμώνα. Το παιδί που γεννήθηκε από την γυναίκα που συμβόλιζε το καλοκαίρι ονομάστηκε Τάνε – ρόρε και αυτός θεωρείται πως έδωσε την έμπνευση για τον χορό που γίνεται κάποιες φορές προς τιμήν του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το 1888, όταν η ομάδα ράγκμπι έπαιξε το πρώτο της παιχνίδι, οι παίκτες των «All Blacks», χρησιμοποιούν το τελετουργικό σε κάθε αναμέτρηση. Σιγά σιγά έγινε σήμα κατατεθέν όχι μόνο του ράγκμπι αλλά και σε όλα τα αθλήματα της Νέας Ζηλανδίας. Κι αν οι εθνικές μπάσκετ, ή ποδοσφαίρου ή και άλλες, δεν προκαλούν φόβο στους αντιπάλους, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές «All Blacks», φαίνεται πως την τελευταία 8ετία τους τρομοκρατούν, έχοντας κερδίσει τα δυο τελευταία παγκόσμια κύπελλα, με την βοήθεια του Χάκα...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.