E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

H «Αριάγνη» στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Φρυνίχου

Παρακολουθήστε την πορεία σ΄ έναν επικίνδυνο λαβύρινθο και πεδίο σκληρών και οδυνηρών συγκρούσεων

H «Αριάγνη» στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Φρυνίχου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης συνεχίζουν και φέτος τη συνεργασία τους παρουσιάζοντας το 2ο μέρος «Αριάγνη» από την τριλογία του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες πολιτείες». Πρόκειται για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε την περασμένη θεατρική περίοδο όπου για πρώτη φορά μεταφέρεται στην ελληνική σκηνή το εμβληματικό αυτό έργο της μεταπολεμικής νεοελληνικής πεζογραφίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η « Αριάγνη » είναι πορεία σ΄ έναν επικίνδυνο λαβύρινθο και πεδίο σκληρών και οδυνηρών συγκρούσεων. Στην Αίγυπτο του 1943, η σύγκρουση του κεντρικού ήρωα Μάνου Σιμωνίδη με τον ίδιο του τον εαυτό και το δίλημμα πολιτική δράση ή καλλιτεχνική έκφραση, συνυπάρχει με μία σειρά άλλων συγκρούσεων: με τον κυνισμό της ελληνικής αστικής τάξης και των άγγλων συμμάχων, με την σταλινική νοοτροπία του κομματικού μηχανισμού, με τη σαρκικότητα του έρωτα και τέλος, με το ανοιχτό πνεύμα της Αριάγνης, του προσώπου στο οποίο ο Τσίρκας εμπιστεύεται τον μίτο για την τελική έξοδο από τον λαβύρινθο όπου ο Μάνος Σιμωνίδης είναι εγκλωβισμένος.

Ο Σιμωνίδης, τραυματισμένος από την αρχή του έργου μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό, βιώνει και σωματικά τις παραπάνω συγκρούσεις μένοντας μετέωρος ανάμεσα στην ψευδαίσθηση και την πραγματικότητα, τον εφιάλτη και το βίωμα.

Σκηνοθετικό Σημείωμ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Λεοντάρης σημειώνει: ο ίδιος ο τίτλος του μυθιστορήματος του Τσίρκα θέτει το θεμελιώδες ερώτημα για τον σκηνοθέτη: ποιος είναι ο πρωταγωνιστής αυτού του έργου; Ποιοι είναι οι βασικοί πόλοι της σύγκρουσης που περιγράφει ο συγγραφέας;

Όταν δέχεσαι να μετατρέψεις ένα εμβληματικό κείμενο-ποταμό 350 σελίδων σε θεατρικό κείμενο 80 σελίδων, ήδη το έχεις προδώσει. Προδίδοντάς το όμως, μπορείς ταυτόχρονα να παραμένεις “ερωτευμένος” μαζί του. Το σημαντικό δεν είναι να δώσεις διαπιστευτήρια “πίστης” στο κείμενο του Τσίρκα αλλά να αυθαιρετήσεις δημιουργικά, με απόλυτο σεβασμό στην ποιητική του και την ιδεολογία του.

Η παράσταση, πέρα από τους δύο βασικούς πόλους σύγκρουσης του κειμένου του Τσίρκα, τον Μάνο και το Ανθρωπάκι, δημιουργεί έναν τρίτο ισχυρό πόλο, δίνοντας στον κυνικό πολιτευτή Μερτάκη, το ρόλο του κονφερανσιέ. Αυτός αποτελεί και τον κεντρικό άξονα της παράστασης καθώς με την ρητορική του επιχειρεί να παγιδεύσει και να “χειριστεί” την σκέψη των θεατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, η παράσταση αποκτά χαρακτηριστικά performance καθώς οι συγκρούσεις συμβαίνουν και τα αδιέξοδα προκύπτουν “εδώ και τώρα”, ενώπιον των θεατών οι οποίοι εμπλέκονται σ’αυτά. Την τελική λύση στο αδιέξοδο καλείται να δώσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή η Αριάγνη, όχι δραματουργικά, ως μυθιστορηματικός ήρωας του Τσίρκα, αλλά σκηνικά, ως ηθοποιός της παράστασης.

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θανάσης Βλαβιανός, Παντελής Δεντάκης, Θανάσης Δήμου, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιώτα Μηλίτση, Ηλέκτρα Νικολούζου, Δημήτρης Πασσάς, Ερατώ Πίσση Μάνος Στεφανάκης.

Φωτογράφος παράστασης: Μυρτώ Αποστολίδου

Χώρος Διεξαγωγής:

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Φρυνίχου

Φρυνίχου 14, Πλάκα

τηλέφωνο ταμείου: 2103222464

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη στις 18.00

Πέμπτη, Παρασκευή: 20:30

Σάββατο- Κυριακή 21.00

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Πεντάμορφη και το Τέρας ‑ Κλασικό Μπαλέτο

Πριν 2 ώρες

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ - ΘΕΑΤΡΟΝ ΑΙΘ. ΑΝΤΙΓΟΝΗαπό 17/05 έως 19/0515

#JobDay Αφετηρία – Δήμος Παπάγου‑Χολαργού

Χτες

από το skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

In‑Edit Countdown

Πριν 3 μέρες

ΣΙΝΕΜΑ ΒΑΚΟΥΡΑαπό 17/04 έως 27/046

The Meet Market #EasterEdition στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 27/04 έως 28/04

#JobDay Δήμων Ωραιοκάστρου ‑ Δέλτα

Πριν 1 εβδομάδα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ17/04

«ΜΠΙΖΖΖ…!» στο Θέατρο Επί Κολωνώ

Πριν 2 εβδομάδες

ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩαπό 10/05 έως 01/069

Hip Hop International Greece 2024

Πριν 4 εβδομάδες

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΡΟ Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ30/03

EDEN Festival

Πριν 4 εβδομάδες

ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝαπό 30/03 έως 31/0319

par: 21
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.