E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η πόλη στην Αργεντινή που φιλοξένησε χιλιάδες Ναζί μετά τον πόλεμο

Κάποιοι λένε πως και ο Χίτλερ ήταν ανάμεσά τους...

Η πόλη στην Αργεντινή που φιλοξένησε χιλιάδες Ναζί μετά τον πόλεμο
mirror.co.uk
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πόλη Μπαριλότσε βρίσκεται στην Αργεντινή. Και είναι πολύ γνωστή για κάτι που προκαλεί ερωτήματα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φιλοξένησε χιλιάδες Ναζί, που κατέφυγαν εκεί. Πως και γιατί πήγαν εκεί;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατ’ αρχάς η γεωγραφική της θέση, χτισμένη πάνω σε λόφους, θυμίζει πολύ την Ευρώπη. 9.000 Ναζί συνολικά διέφυγαν στην Νότιο Αμερική, με την Μπαριλότσε να γίνεται «η πρωτεύουσα των εξορισμένων του Γ’ Ράιχ».

Λέγεται πως από εκεί πέρασε ο Γιόζεφ Μένγκελε, ο «άγγελος του θανάτου» του Άουσβιτς αλλά και ο αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος, Άντολφ Άιχμαν. Και πολλοί από αυτούς που ισχυρίζονται πως ο Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε, λένε ότι διέφυγε στο Μπαριλότσε αλλά και στην Παραγουάη, μέχρι να πεθάνει στα 95 του σε άγνωστη τοποθεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιόζεφ Μένγκελε

Ο ιστορικός Χέρμαν Ρέντερ αναφέρει: «Οι Ναζί που κατέφυγαν εκεί ήταν πολλοί. Έχτισαν και ένα κτίριο που έμοιαζε με την αγαπημένη εξοχική κατοικία του Χίτλερ. Δεν κρύβονταν και γιόρταζαν πολλές φορές την ιδεολογία αλλά και το παρελθόν, όπως την ίδρυση του Γ’ Ράιχ και άλλες επετείους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διάφοροι διάσημοι φονιάδες και καταζητούμενοι του Γ’ Ράιχ πέρασαν από εκεί. Γενικά στην Αργεντινή, ο τότε πρόεδρος Χουάν Περόν, τους υποδεχόταν πολλές φορές με τιμές και τους φιλοξενούσε ακόμα και στην πρωθυπουργική κατοικία. Στόχος του ήταν να μάθει και να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις τους πάνω στην τεχνολογία και την επιστήμη, μιας και η Αργεντινή ήταν ακόμα μια γεωργική και κτηνοτροφική χωρά.

Πως έφτασαν ως εκεί; Το σχεδιάγραμμα της διαφυγής τους υπήρξε πολύ συγκεκριμένο. Περνούσαν πρώτα από την Ιταλία και την Ισπανία, που είχαν φασιστικά καθεστώτα. Έβρισκαν βοήθεια από υψηλόβαθμα στελέχη του Βατικανού, που φρόντιζαν να τους προμηθεύσουν με έγγραφα ώστε να πάρουν διαβατήρια του Ερυθρού Σταυρού. Ο επίσκοπος Αλόις Ούνταλ, που είχε γεννηθεί στην Αυστρία και ήταν συμπαθών του ναζιστικού καθεστώτος, παραδέχθηκε πως έδωσε βίζα στον Άιχμαν για να καταφύγει στην Αργεντινή. Μέρος, όπως και σε όλη την λατινική Αμερική, που το Βατικανό ασκεί τεράστια επιρροή, ακόμα και σήμερα.

Άντολφ Άιχμαν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Άιχμαν έφτασε στην Αργεντινή με το όνομα Ρικάρντο Κλεμέντ. Έμεινε εκεί μέχρι την απαγωγή του από πράκτορές της Μοσάντ και καταδικάστηκε σε θάνατο στο Ισραήλ το 1960. Από την άλλη ο Μένγεκλε έμεινε σε διάφορες χώρες της Νοτίου Αμερικής και κάποιοι ισχυρίζονται ότι έκανε πλαστική επέμβαση στο πρόσωπό του. Η ιδέα πως ο Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε ειπώθηκε πρώτη φορά από έναν Σοβιετικό στρατιωτικό, ενώ στο βιβλίο του «Ο Χίτλερ στην εξορία», ο Άμπελ Μπλάστι, αναφέρει ολόκληρη την διαδρομή του μέχρι την Αργεντινή. Πιστεύει μάλιστα ότι πέθανε στην Μπαριλότσε το 1971.

Πρόσφατα, έξω από την πρωτεύουσα της Αργεντινής, ανακαλύφθηκε ένα δωμάτιο γεμάτο από αγάλματα και εμβλήματα του Γ’ Ράιχ. Η Αργεντινή έγινε το καταφύγιο των Ναζί μετά τον πόλεμο και η Μπαριλότσε η νέα τους πρωτεύουσα. Αυτό είναι το σίγουρο. Το ποιος πέρασε από εκεί, είναι μια διαφορετική ιστορία...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 8 ώρες

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 8 ώρες

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Πριν 8 ώρες

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.