E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Που βρίσκεται σήμερα το κορίτσι σύμβολο του National Geographic;

Η οδύσσεια του κοριτσιού της φωτογραφίας που έκανε τον γύρο του κόσμου

Που βρίσκεται σήμερα το κορίτσι σύμβολο του National Geographic;
@Time Magazine
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν τον Ιούνιο του 1985, όταν το τεύχος του Νational Geographic δημοσίευσε στο εξώφυλλό του την φωτογραφία μιας 12χρονης κοπέλας. Η κοπέλα κοιτούσε τον φακό με πόνο, τρόμο και οργή, με τα καταπράσινα μάτια της να σκιαγραφούν την ζωή που είχε στο καταυλισμό προσφύγων του Πακιστάν. Έγινε γνωστή ως το «Αφγανό κορίτσι», με την ταυτότητά της να παραμένει άγνωστη για 17 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο φωτογράφος Steve McCurry βρέθηκε στο Πακιστάν το 1984. Το κορίτσι ήταν μια από τους μαθητές ενός πρόχειρού σχολείου που είχε στηθεί στον καταυλισμό. Ήταν η πρώτη φορά που την φωτογράφιζε κάποιος και την εξόργισε που ένας άγνωστος πήρε αυτήν την πρωτοβουλία. Μέχρι και το 2002, όταν ο φωτογράφος την ανακάλυψε ξανά, δεν την είχαν φωτογραφίσει ξανά.

Μια φωτογραφία μόνο, που έκανε τον γύρο του κόσμου. Έγινε η πιο γνωστή φωτογραφία του National Geographic και το «Αφγανό κορίτσι», η προσωποποίηση των προσφύγων. Ο McCurry δημιούργησε μια ομάδα ώστε να την ανακαλύψει. Τον Ιανουάριο του 2002, 17 χρόνια μετά την φωτογραφία, ο φωτογράφος έφτασε στον καταυλισμό που υπήρχε ακόμα. Ένας δάσκαλος τον οδήγησε σε μια γυναίκα με το όνομα Alam Bibi, που όμως δεν ήταν αυτή.

https://www.nytimes.com/2016/10/27/world/asia/afghan-woman-in-famed-national-geographic-photo-is-arrested-in-pakistan.html

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας άλλος άντρας ισχυρίστηκε πως ήταν μαζί της στον καταυλισμό και πως είχε επιστρέψει πριν από χρόνια στο Αφγανιστάν. Ο Mc Curry όταν την είδε ήταν σίγουρος πως ήταν αυτή. Το όνομά της είναι Sharbat Gula. Είχε βρεθεί στο Πακιστάν όταν οι Σοβιετικοί είχαν εισβάλει στην χώρα. Έμεινε εκεί για περίπου μια δεκαετία, ώσπου επέστρεψε στην χώρα της. Πριν κλείσει τα 16 παντρεύτηκε και έκανε τρεις κόρες. Δεν είχε δει ποτέ την φωτογραφία της...

Το 2012, ο σύζυγός της πέθανε από Ηπατίτιδα C. Πριν κλείσει τα 40 της, η Sharbat έμεινε χήρα με τρία παιδιά, αν και η μεγαλύτερη της κόρη ήταν τότε 23 ετών. Το 2015 προσπάθησε να περάσει στο Πακιστάν μαζί με δυο άντρες που δηλώθηκαν ως γιοι της. Τον επόμενο χρόνο, συνελήφθη από της πακιστανικές αρχές, επειδή ζούσε στην χώρα με πλαστά έγγραφα. Καταδικάστηκε σε 15 ημέρες κράτηση και απελάθηκε στο Αφγανιστάν. Η Διεθνής Αμνηστία κατέκρινε αυτή την κίνηση του Πακιστάν.

http://www.thehindu.com/news/Afghan-Girl%E2%80%99-to-arrive-in-Bengaluru-for-treatment/article16444473.ece

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκάνι, την υποδέχτηκε θερμά στο παλάτι και υποσχέθηκε πως θα την βοηθήσει οικονομικά. Πριν από έναν μήνα, η Sharbat Gula, το κορίτσι με τα πράσινα μάτια που έγινε σύμβολο του National Geographic, βρήκε επιτέλους μια ήσυχη ζωή, όπως την ονειρευόταν όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια.

Η κυβέρνηση της χάρισε μια κατοικία 3.000 τετραγωνικών μέτρων στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Η κυβέρνηση επίσης της δίνει 700 δολάρια των μήνα για καθημερινά και ιατρικά έξοδα. Το «Αφγανό κορίτσι» κατάφερε να γίνει για δέυτερη φορά στην ζωή του σύμβολο. Πριν από 32 χρόνια έγινε σύμβολο των προσφύγων. Και πριν από έναν μήνα, έγινε σύμβολο επιστροφής στην πατρίδα για τους εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες. Δεν το ζήτησε ποτέ. Αλλά η ζωή τα έφερε έτσι, ώστε το πρόσωπο της να σημαίνει πολλά περισσότερα από ότι θα φανταζόταν...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.