E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Τα ζητήματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Μια σημαντική επίσκεψη σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν, θα έχουν τον καθιερωμένο διάλογο μπροστά στις κάμερες και στην συνέχεια θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει διμερή ζητήματα Ελλάδας - ΗΠΑ, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στην ατζέντα θα περιληφθούν επίσης διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

«Είναι χαρά μας που σας έχουμε εδώ. Η σχέση και η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ. Τα δημοκρατικά ιδεώδη, τα οποία όλοι μοιραζόμαστε, ξεκίνησαν από την Ελλάδα, μας ενέπνευσαν και για αιώνες ενδυναμώθηκαν… Η βάρβαρη επίθεση στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία. Σας ευχαριστώ θερμά για την ηγεσία σας. Θα μιλήσουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή. Ήσασταν ένας πολύ καλός φίλος» είπε ο Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε φορώντας γραβάτα με την ελληνική σημαία.

«Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Πράγματι, είναι ιδιαίτερο προνόμιό μου να είμαι εδώ στις ΗΠΑ, για να γιορτάσω μ’ εσάς τα 201 έτη από την απαρχή της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Οι προπάτορές σας εμπνεύστηκαν από τα ιδεώδη της ελληνικής δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα και οι εμπνευστές της ελληνικής επαναστάσεως εμπνεύστηκαν από την Αμερικανική Επανάσταση. Αυτές οι δύο χώρες ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πολεμήσαμε σε δύο πολέμους μαζί και τώρα αλληλέγγυοι αντιμετωπίσουμε μαζί την πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε κοινή θέση. Ταυτόχρονα, αυτή η επίσκεψη είναι ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τους γέρους δεσμούς μας. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα μία χώρα που ανταπεξήλθε στην οικονομική κρίση. Θα μιλήσουμε για την ενέργεια και την ασφάλεια και για πολλά άλλα ζητήματα. Σήμερα είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ μαζί σας να συζητήσουμε αυτά τα ενδιαφέροντα θέματα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολύ ψηλά στην ατζέντα θα είναι και τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία, πέραν του πρωθυπουργού, απαρτίζεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια, Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, κρατάει χαμηλά τους τόνους των προσδοκιών που έχει από το ταξίδι και αφορούν κυρίως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας ως ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και εν γένει της Δύσης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το αυριανό πρόγραμμα
Αύριο, Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Ένοπλη ληστεία σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι

Σήμερα

Δύο άνδρες και δύο γυναίκες οι δράστες

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.