E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

H δημοσιογράφος από την Αθήνα που έφτιαξε το ομορφότερο μαγαζάκι στην Καρδαμύλη

H Iόλη Τσόλκα μας ξεναγεί στην Μάνη

H δημοσιογράφος από την Αθήνα που έφτιαξε το ομορφότερο μαγαζάκι στην Καρδαμύλη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

Η Ιόλη Τσόλκα, μεγάλωσε και έζησε στην Αθήνα. Η ζωή όμως είχε άλλα σχέδια. Την οδήγησε πριν μερικά χρόνια στην παραμυθένια Καρδαμύλη, ένα γραφικό πανέμορφο χωριό στη Μάνη που δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο αν βρεθείς στα πέτρινα καλντερίμια του. Εκεί έφτιαξε το "Το λοκάλι" ένα art shop το οποίο συγκεντρώνει τα καλύτερα προϊόντα Ελλήνων designers και που γεμίζει από τουρίστες που παίρνουν μαζί τους κάτι από Ελλάδα, πίσω στην δική τους πατρίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εργαζόσουν για χρόνια ως δημοσιογράφος. Πώς σε έβγαλε ο δρόμος στην Καρδαμύλη;

Μετά από ένα κύκλο με ενδιαφέρουσες συνεργασίες στην Αθήνα, βρέθηκα για κάποια χρόνια στην ανεργία. Κάποια στιγμή, βρέθηκε ένας άνθρωπος που με οδήγησε στην Καρδαμύλη. Ο ίδιος ο τόπος με κράτησε εδώ και τέσσερα χρόνια και κάπως έτσι, έγινε μέρος της καταγωγής μου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς ήταν η εγκατάσταση εκεί, πώς ήταν το πρώτο διάστημα;

Μεγάλωσα και έζησα στο κέντρο της Αθήνας μέσα σε διάφορα διαμερίσματα. Η ζωή εδώ δεν έχει καμία σχέση με την καθημερινότητα της πόλης. Το χωριό σε “αναγκάζει” να βρίσκεσαι συνέχεια έξω. Η φύση, τα ζώα, ο καιρός σε ωθούν να βρίσκεσαι έξω από σπίτι σου να κάνεις περισσότερες χειρωνακτικές δουλειές, να προγραμματίζεις τη μέρα σου καλύτερα, να προνοείς τι θα χρειαστείς, γιατί δεν υπάρχει εδώ η πρόσβαση και η ευκολία που δίνει η πόλη.

Δυσκολεύτηκα μέχρι να προσαρμοστώ στις καινούργιες συνθήκες γιατί δεν είχα και μεταφορικό μέσον και έπρεπε όλα να τα κάνω με εφευρετικότητα και φαντασία. Όπως επίσης να ξεπεράσω τους φόβους μου για τις κατσαρίδες, τα ποντίκια, τα ερπετά κτλ. Να μάθω να τα σέβομαι και να καταλάβω ότι οι άνθρωποι είμαστε το πρόβλημα όχι η φύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς περνάς τις μέρες σου αλήθεια;

Από την ώρα που άνοιξα το μαγαζί (2016) απέκτησα την καθημερινότητα της τουριστικής σεζόν. Που σημαίνει ότι για εφτά μήνες τον χρόνο καθημερινά έχω πολύ συγκεκριμένο ωράριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανοίγω το πρωί, υποδέχομαι τους πελάτες μου, προετοιμάζω το eshop μου κτλ.Το μεσημέρι κλείνω για διάλειμμα και ξεκούραση. Φροντίζω να γίνομαι εγώ ο τουρίστας και να κάνω μπάνιο, βόλτες, εξερεύνηση. Να αποσυμπιέζομαι δηλαδή, από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Ένα από τα μαθήματα που πήρα στο χωριό είναι ότι πρώτα σέβεσαι τον εαυτό σου και μετά τη δουλειά. Τα βράδια διοργανώνουμε φαγοπότια σε σπίτια και παραλίες και καμιά τσάρκα στα bars της περιοχής.

Σκέφτεσαι ποτέ να γυρίσεις στην Αθήνα;

Η Αθήνα είναι το σπίτι μου. Εκεί έχω την οικογένεια μου, τους φίλους μου, τα στέκια μου. Η πόλη σου δίνει όλο το πολιτιστικό ερέθισμα που δεν υπάρχει στο χωριό. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσω για να προσαρμοστώ. Όμως ο τόπος εδώ με έμαθε να είμαι ευγνώμων, να είμαι κοντά στην φύση να την σέβομαι.

Νιώθω προνομιούχα που μπορώ να έχω την ποιότητα των τροφών που παράγει ο τόπος κάτι που δεν μπορώ να βρω στην πόλη σε όσα βιολογικά και να πάω. Η λιτότητα και η ηρεμία που μπορείς να βρεις μόλις δυο λεπτά από τη δουλειά σου είναι αξίες ανεκτίμητες που δεν τις αποχωρίζεσαι εύκολα. Προς το παρόν βρίσκομαι ανάμεσα σε δύο αγάπες και δεν χρειάζεται να απορρίψω καμία.

Ξενάγησέ μας στην περιοχή, τι όμορφα έχει να δούμε στη Μάνη;

Δεν είχα την παραμικρή ιδέα για την Μεσσηνιακή Μάνη. Θα σας πω δυο λόγια μέσα από τα δικά μου μάτια. Η Δυτική Μάνη απαρτίζεται από διάφορα χωριά μεταξύ αυτών είναι η Καρδαμύλη, η Στούπα, ο Αγ. Νικόλαος που είναι παραθαλάσσια. Το καθένα έχει διαφορετική αρχιτεκτονική και εναλλαγές σκηνικών μεταξύ χωριού, βουνού και θάλασσας. Διοργανώνονται κάθε χρόνο πολλές αθλητικές δραστηριότητες hiking (μονοπάτια, Ταΰγετος) surfing, αγώνες τρεξίματος και ποδηλάτων κ.α. Επίσης στην Καρδαμύλη γίνεται κάθε χρόνο ένα μεγάλο τζαζ φεστιβάλ από την Νορβηγία.

Τα χωριά που βρίσκονται στο βουνό όπως το Εξωχώρι, η Καστάνια, το Νεοχώρι είναι εκπληκτικά για βόλτα και φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες. Οι παραλίες για μπάνιο είναι τα Ριτσά, το Καλαμίτσι που εκεί έζησε και Πάτρικ Λη Φέρμορ, τα δελφίνια ,ο Φονέας και η Καλόγρια η πιο κοσμική θα έλεγα παραλία με beach bars και ξαπλώστρες.

Αλλά αν θες να γνωρίσεις καλά την περιοχή το καλύτερο είναι να πετάξεις τον χάρτη και να αφήσεις το μέρος να σε οδηγήσει όπου αυτό θελήσει να σε βγάλει. Η Μάνη ξελογιάζει και ποτέ δεν σε αφήνει να φύγεις από την αγκαλιά της. Μια φορά έρχεσαι και πάντα ξαναγυρίζεις όσα χρόνια κι αν περάσουν. Δεν είναι τυχαίο που την επισκέπτονται από όλα τα μέρη του κόσμου ξανά και ξανά.

Βρες "Το λοκάλι" στο Facebook 

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 24
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.