E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal
LGBTQI+
Ιούνιος 2020 - Όσα πρέπει να ξέρετε για τον μήνα Υπερηφάνειας της διαφορετικότητας

Η εξέγερση στο μπαρ Stonewall Inn που ενέπνευσε το «Gay Pride»

Το 2016 ανακηρύχθηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς από τον Μπαράκ Ομπάμα

Η εξέγερση στο μπαρ Stonewall Inn που ενέπνευσε το «Gay Pride»
@unpaidfilmcritic.wordpress.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την άνοδο του Μακαρθισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε ένα κυνήγι μαγισσών, έχοντας στο στόχαστρο τους κομμουνιστές και τους αναρχικούς. Κυρίως. Γιατί δεν έφταιγαν μόνο αυτοί στην συντηρητική τάξη που είχε γίνει ακραία λόγω του Ψυχρού Πολέμου...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον «κατάλογο» των αρχών και του κράτους βρίσκονταν και οι ομοφυλόφιλοι. Ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών James E. Webb είχε δηλώσει: «Πιστεύεται γενικά πως εκείνοι που συμμετέχουν σε εμφανείς πράξεις διαστροφής, δεν έχουν τη συναισθηματική σταθερότητα των φυσιολογικών ατόμων».

Αλλά δεν έμεναν μόνο στα λόγια. Από το 1947 και έπειτα, πολλές αιτήσεις για εργασία στο δημόσιο απορρίφθηκαν, περισσότεροι από 4.000 εκδιώχθηκαν από τον στρατό και περίπου 500 άτομα απολύθηκαν από τις δουλειές τους, όλοι επειδή η κυβέρνηση θεωρούσε πως ήταν ύποπτοι για ομοφυλοφιλικές τάσεις.

Όπως γινόταν και με τους κομμουνιστές, το FBI την δεκαετία του ’60 διατηρούσε καταλόγους με ονόματα γνωστών ομοφυλοφίλων αλλά και των συγγενικών και φιλικών τους προσώπων. Τα Gay Bar έκλειναν και η αστυνομία με οργανωμένες επιχειρήσεις, «καθάριζε» τις γειτονιές από τους ομοφυλόφιλους, που ήταν συνώνυμο της διαστροφής και της «αντικοινωνικής συμπεριφοράς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλωστε με αυτό συμφωνούσε (τυχαία;) από το 1952 και η Ψυχιατρική Αμερικάνικη Ένωση, που συμπεριέλαβε τους ομοφυλόφιλους στο «Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο», χαρακτηρίζοντας τους ως «αντικοινωνικές και διαταραγμένες προσωπικότητες».

Χιλιάδες άντρες και γυναίκες φυλακίζονταν ή κλείνονταν σε ψυχιατρικές κλινικές. Όμως την δεκαετία του ’60, τα επαναστατικά κινήματα είχαν ανθίσει. Το κίνημα των Αφροαμερικανών, της μουσικής, των χίπις και γενικότερα εκείνο κατά του πολέμου (και πολλά άλλα), έδωσαν μια ώθηση στην ανατροπή της κατάστασης.

Τα Gay Bar άρχισαν δειλά δειλά να επαναλειτουργούν, ειδικότερα στο προοδευτικότερο Greenwich Village της Νέας Υόρκης. Ωστόσο η αστυνομία συνέχιζε να βρίσκει δικαιολογίες για να εισβάλλει σε αυτά και να χτυπά ή να συλλαμβάνει τους θαμώνες τους. Το ίδιο έγινε και στις 28 Ιουνίου του 1969, στο μπαρ Stonewall Inn, το οποίο ανήκε στην μαφία. Οι αστυνομικοί εισέβαλλαν με την πρόφαση ότι σέρβιρε παράνομα αλκοόλ. Όμως εκείνη η ημέρα δεν ήταν σαν τις άλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια σπίθα ξεσήκωσε ολόκληρο το μπαρ. Όλοι όσοι βρέθηκαν στο Stonewall Inn εκείνη την ημέρα, είχαν μπουχτίσει από την κακή και άνιση μεταχείριση της αστυνομίας. Άρχισαν να πετούν ότι έβρισκαν μπροστά τους. Η σύρραξη συνεχίστηκε και έξω από το μαγαζί. Κόσμος έφτανε από τα γύρω μαγαζιά και ολόκληρο το Greenwich Village. Το σύνθημα «Gay Power!» ακούστηκε για πρώτη φορά. Η αστυνομία έκανε χιλιάδες συλλήψεις. Το gay κίνημα είχε μόλις γεννηθεί.

https://theswamp.media/learn-your-gay-history-stonewall-riots-june-28-1969

@theswamp.media

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

http://time.com/4042859/stonewall-inn-history-time/

@TimeMagazine

@pinterest/vintageeveryday

https://www.google.gr/search?q=28+june+stonewall+inn&tbm=isch&source=lnt&tbs=isz:l&sa=X&ved=0ahUKEwjb2_jZw_LbAhXEJJoKHd-sDWIQpwUIHw&biw=1378&bih=758&dpr=2#imgrc=gyULHLscFH0mWM:

@unpaidfilmcritic.wordpress.com

Τις επόμενες μέρες, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν σε συλλαλητήρια κατά της κακομεταχείρισης των ομοφυλοφίλων. Στα συλλαλητήρια αυτά συμμετείχε πολύς κόσμος, ομοφυλόφιλοι και ετεροφυλόφιλοι, που διαμαρτυρόταν για την βαναυσότητα της αστυνομίας. Τα φυλλάδια που μοιράζονταν έγραφαν «Έξω η μαφία και η αστυνομία από τα μπαρ».

Η εξέγερση στο Stonewall Inn έδωσε την ευκαιρία για την καλύτερη οργάνωση της LGBT κοινότητας, που μέχρι τότε ζούσε στο περιθώριο. Δημιουργήθηκε η οργάνωση Gay Liberation Front, που ξεκίνησε τον συστηματικό αγώνα με πορείες και διαδηλώσεις. Οι συζητήσεις για τα ίσα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων είχαν εξαπλωθεί παντού, με το LGBT κίνημα να οργανώνεται σταδιακά σε ολόκληρη την χώρα.

Την επόμενη χρονιά, σε ανάμνηση των γεγονότων του Stonewall Inn, πραγματοποίθηκε διαδήλωση στη Νέα Υόρκη. Μια διαδήλωση που θεωρείται το πρώτο Gay Pride που υπήρξε ποτέ...

https://www.telesurtv.net/english/multimedia/Stonewalls-Legacy-Beyond-Pride-and-Towards-LGBT-Liberation-20160628-0022.html

https://www.telesurtv.net/english/multimedia/Stonewalls-Legacy-Beyond-Pride-and-Towards-LGBT-Liberation-20160628-0022.html

@telesurtv.net

Το 2016 το Stonewall Inn ανακηρύχθηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς από τον Μπαράκ Ομπάμα. Η εξέγερση στις 28 Ιουνίου του 1969, πυροδότησε την αντίσταση των ΛΟΑΤ ενάντια στην καταπίεση και την πρώτη δυναμική έκφραση του αιτήματος για ίσα δικαιώματα. Τιμώντας εκέινη την ημέρα, ο Ιούνιος θεωρείται ο Μήνας ΛΟΑΤ Περηφάνειας.

To μπαρ Stonewall Inn σήμερα

https://www.vox.com/2016/6/24/12025920/stonewall-inn-lgbtq-national-monument

@vox.com

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

LGBTQI+ Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

LGBTQI+ Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

LGBTQI+ Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

O πρώτος άνθρωπος που έφτιαξε τη δική του πιτσαρία

LGBTQI+ Σήμερα

Είναι προφανώς Ιταλός

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

LGBTQI+ Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

LGBTQI+ Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

LGBTQI+ Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

LGBTQI+ Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

LGBTQI+ Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

LGBTQI+ Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 26
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.