E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η απλή ερώτηση του Steve Jobs που έφτασε την αξία της Apple στο 1 τρισ.

Όταν το 1997 βρισκόταν στα πρόθυρα χρεωκοπίας

Η απλή ερώτηση του Steve Jobs που έφτασε την αξία της Apple στο 1 τρισ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Το 1997 ήταν ένα σημείο καμπής για την Apple. Ο Steve Jobs μόλις είχε επιστρέψει στην εταιρία, η οποία ήταν σε κακά χάλια. Είχε απολυθεί το 1985, αλλά η εταιρία του τον χρειαζόταν.

Το 1/3 του προσωπικού είχε απολυθεί και όπως είπε αργότερα ο Steve Jobs, είχε μόλις 90 μέρες περιθώριο ώστε να γλιτώσει την χρεωκοπία. 21 χρόνια μετά η Apple έγινε η πρώτη αμερικανική εταιρία που αξίζει 1 τρισ. δολάρια, με την μετοχή της να καλπάζει την περασμένη Πέμπτη και να φτάνει στα 207,39 δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο το 1997, η Microsoft την είχε σχεδόν βγάλει από την αγορά. Κι εκεί ήρθε η λογική και η ιδιοφυία του Steve Jobs. Μέσα από μια σειρά καινοτόμων ιδεών και προϊόντων, η Apple κατάφερε να γίνει κολοσσός ξανά. Η κριτική για τον τρόπο που έγινε αυτό και η τραγωδία με τον πρόωρο θάνατο του Jobs το 2011, δεν σταμάτησαν την ανάπτυξή της, που έφτασε στο ζενίθ της το 2018.

Από το 1980 μέχρι το 1985, όταν και ο Jobs εκδιώχθηκε από την εταιρία, η Apple ήταν ένα από τα πιο γνωστά brands παγκοσμίως. Μια σειρά κακών χειρισμών την έφτασε κοντά στην χρεωκοπία, όταν στο τέλος του 1996, το σύνολο των μετοχών της δεν ξεπερνούσε σε αξία τα 3 δισ. δολάρια. Η Apple αγόρασε τότε την εταιρία του Jobs, την Next, και ο Jobs επέστρεψε στο «σπίτι» του. «Ήταν χειρότερα απ’ ότι είχα φανταστεί», είχε δηλώσει αργότερα.

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1997, ο Jobs μίλησε στο προσωπικό, με το βίντεο να κυκλοφορεί αρκετά χρόνια μετά στο διαδίκτυο. Εμφανίστηκε με ένα κοντό σορτσάκι και σανδάλια, αλλά η εμφάνιση δεν είχε τόση σημασία. Γιατί η συγκεκριμένη ομιλία θεωρείται εκείνη που άλλαξε το μέλλον της εταιρίας. Ανακοίνωσε ότι σταματάει το 70% των προϊόντων και εστίασε στο σλόγκαν «Think Different», έχοντας στο μυαλό του τους ανθρώπους που άλλαξαν τον κόσμο (οι οποίοι αν ζούσαν, όπως είπε, θα χρησιμοποιούσαν σίγουρα mac).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο τέλος της ομιλίας του, είπε πως είναι σίγουρος πως η Apple θα σταθεί στα πόδια της. «Η ερώτηση δεν είναι αν μπορούμε να πετύχουμε την μεταστροφή της Apple. Η ερώτηση είναι: Μπορούμε να κάνουμε την Apple ξανά μεγάλη;». Με τον τρόπο αυτό έθεσε ψηλά τον πήχη, χωρίς να συζητάει καθόλου το ενδεχόμενο αποτυχίας. Και λίγα χρόνια μετά, με έναν συνδυασμό προϊόντων και μιας πρωτότυπης διαφημιστικής καμπάνιας, τα κατάφερε.

Το iMac G3 είχε τεράστια επιτυχία το 1998 ενώ 3 χρόνια αργότερα, με το iPod ήταν πλέον ήδη μεγάλη. Και η συνεισφορά του Steve Jobs δεν μπορεί να αγνοηθεί. Το 2007 όταν το iPhone κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, η Apple είχε αξία 73,4 δισ. δολάρια. Και σήμερα έφτασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.