E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οβίλια: Η τρανς πρόσφυγας που κέρδισε νόμιμα την ταυτότητά της

Με απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης

Οβίλια: Η τρανς πρόσφυγας που κέρδισε νόμιμα την ταυτότητά της
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 21/2/2019 | 12:18

Δεν το περίμενε ποτέ, όπως η ίδια εξομολογείται «Στο Νησί», «μία πρόσφυγας, τρανς, από το Μπαγκλαντές» να αναγνωρίζεται στο ελληνικό δικαστήριο και να της επιτρέπεται η δυνατότητα αλλαγής της ταυτότητάς της. Η 23χρονη Οβίλια Μ. είναι τρανς, βρίσκεται σε διαδικασία φυλομετάβασης, εδώ και ενάμιση χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αίτημα ασύλου της έγινε παραδεκτό στις 20 Απριλίου 2018 και την περασμένη Τρίτη, με ανακοίνωση που εξέδωσε η δικηγορική ομάδα HIAS Greece, αλλά και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης, έκανε δεκτό το αίτημά της να μεταβληθεί το κύριο όνομα στην ταυτότητά της αλλά και το φύλο της, μέχρι πρότινος, «άρρεν». Χτες μάλιστα η Οβίλια πήγε με τον δικηγόρο της, Βασίλη Κερασιώτη στην Υπηρεσία Ασύλου για να ζητήσει τη νέα της αυτότητα και την αλλαγή στο διαβατήριό της.

«H απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης αποτελεί σημαντική συμβολή στα δικαιώματα των τρανς/διεμφυλικών προσώπων, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής. Η ιδιαίτερη αξία της απόφασης εντοπίζεται στο γεγονός, ότι μετά από 1, 5 χρόνο εφαρμογής του ν. 4487/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αποσαφήνισε νομολογιακά την έννοια «προσαρμογή επωνύμου», στις περιπτώσεις μεταβολής της καταχώρισης φύλου. Το Δικαστήριο υπογράμμισε ότι το τρίπτυχο ταυτότητα φύλου, κύριο όνομα, επώνυμο αποτελεί βασικό συστατικό της προσωπικότητας κάθε ατόμου και ως τέτοιο προστατεύεται από το Σύνταγμα» επισημαίνει στο «Ν» ο δικηγόρος της, Βασίλης Κερασιώτης, από τη δικηγορική ομάδα HIAS Greece.

Η απόφαση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, το ειρηνοδικείο Μυτιλήνης με την απόφαση 136/2018, η οποία κατέστη τελεσίδικη την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, προχώρησε σε μεταβολή του καταχωρισμένου φύλου τρανς γυναίκας και του κυρίου ονόματος, αναγνωρισμένης πρόσφυγος από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Μυτιλήνης. Περαιτέρω, όμως, το δικαστήριο, βεβαίωσε, με σκοπό τη διόρθωση του κυρίου ονόματος και του φύλου και επιπλέον προσάρμοσε με διασταλτικό τρόπο σχετικά το επώνυμο στα έγγραφα ΑΔΕΤ της Υπηρεσίας Ασύλου και Διαβατηρίου (Ταξιδιωτικού Εγγράφου) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο σχετικό απόσπασμα της απόφασης αναφέρεται: «Από όλα τα ανωτέρω συνάγεται ότι το γυναικείο φύλο, το όνομα Χ, και το επώνυμο Υ αποτελούν γι’ αυτόν τα απαραίτητα και μόνιμα χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητάς του με τα οποία τον αναγνωρίζουν στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Η υφιστάμενη αναντιστοιχία ανάμεσα στην εμφάνιση του αιτούντος και στην επίσημη ταυτοποίησή του και στα έγγραφά του δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην καθημερινή ζωή του και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή σύγχυση στις συναλλαγές του. Συνεπώς είναι προφανής η ανάγκη να γίνει δεκτή η κρινόμενη αίτηση υφισταμένου έννομου συμφέροντος και πρέπει η νέα κατάσταση, αναφορικά με το φύλο, και το ονοματεπώνυμό του, να απεικονίζεται στα έγγραφά του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκληρό παρελθόν

Η Οβιλία από μικρή, ως «βιολογικό αγόρι» που ένιωθε κορίτσι βίωσε πολύ άσχημες και τραυματικές εμπειρίες από πολύ μικρή. Δέχτηκε πολύ μεγάλο μπούλινγκ στο σχολείο, βιάστηκε δύο φορές από τους συμμαθητές της, την αποκαλούσαν hisra (βρισιά για τους τρανς στη γλώσσα της). H οικογένειά της και η κοινωνία (μουσουλμανική) που μεγάλωσε τη θεωρούσε ένα… λάθος. «Αφού ο Θεός σε έφτιαξε άντρα, δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι σαν γυναίκα», της έλεγαν. Μετά τους βιασμούς, η μητέρα της διαμαρτυρήθηκε στους γονείς των άλλων παιδιών και λίγο μετά άγνωστοι έκαψαν το σπίτι της. Η μητέρα της πείστηκε από την ίδια ότι πρέπει να φύγει, πήρε κρυφά από τον σύζυγό της ένα μεγάλο δάνειο και της εξασφάλισε τη διαφυγή της στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Οβίλια ζει μόνιμα στη Λέσβο και δουλεύει στο εστιατόριο ΝΑΝ, από το ξεκίνημά του, τον Μάρτιο του 2018. «Είμαι ενθουσιασμένη με το ΝΑΝ. Είναι μια ευκαιρία για μας. Εδώ είναι όλοι ίσοι. Από την αρχή μου είπαν ότι εδώ είμαι γυναίκα για εκείνους, δόξα τω Θεό και αυτούς τους ανθρώπους που άνοιξαν την αγκαλιά τους για μένα» μας λέει.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.