E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο άνθρωπος που ανέβηκε 21 φορές στο ψηλότερο βουνό του κόσμου

H ιστορία του Apa Sherpa

Ο άνθρωπος που ανέβηκε 21 φορές στο ψηλότερο βουνό του κόσμου
@thule.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Οι Sherpa είναι φυλή νομάδων που πριν από επτά περίπου αιώνες έφτασε στα Ιμαλάια. Κέρδισαν μια αυτονομία όταν ιδρύθηκε το κράτος του Νεπάλ και σήμερα ζουν κυρίως, στις περιοχές των βουνών του Νεπάλ, της Κίνας, του Μπουτάν και της Ινδίας. Το όνομά τους σημαίνει «Ανατολικοί άνθρωποι» και πηγάζει από την γεωγραφική καταγωγή τους που μάλλον ξεκίνησε από το Θιβέτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Sherpa γεννιούνται και μεγαλώνουν στα βουνά. Και είναι εξαιρετικοί ορειβάτες. Ο Apa Sherpa, ή «Super Sherpa» όπως τον φώναζαν, υπήρξε  κι αυτος ορειβατηο και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε 21 φορές το ψηλότερο βουνό του κόσμου. Το Έβερεστ. Μπορεί το ρεκόρ του να έσπασε το 2018, αλλά το κατόρθωμά του δεν μπορεί να ξεχαστεί εύκολα. 

http://www.alpinist.com/doc/web11s/newswire-apa-sherpa

@alpinist.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλωσε στο χωριό Thami του βορείου Νεπάλ, μια περιοχή γνωστή για τους Sherpa που εργάζονται ως οδηγοί σε εξερευνήσεις των Ιμαλαίων. Η οικογένειά του ήταν πολύ φτωχή και όταν ο πατέρας του Apa πέθανε όταν ήταν 12 ετών, τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα. Ο Apa άφησε το σχολείο, ως το μεγαλύτερο παιδί, κουβαλώντας αρχικά τις προμήθειες των ορειβατών. Η εργατικότητα του εντυπωσίασε τα αφεντικά του, όπως και η θετική του διάθεση πάνω στην σκληρή δουλειά.

Στα 25 του, είχε φτάσει η ώρα για την πρώτη του αποστολή. Κράτησε σχεδόν δυο χρόνια. Μόλις επέστρεψε, άρχισε να εργάζεται σε διοργάνωση αποστολών στο Έβερεστ. Μετά από δυο αποτυχημένες προσπάθειες, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή τον Μάιο του 1990. Για τις επόμενες δυο δεκαετίες περίπου, ο Apa έφτανε στην κορυφή σχεδόν κάθε χρόνο, φτάνοντας σε ένα απίστευτο ρεκόρ. Μόνο το 1996 δεν προσπάθησε να ανέβει, ενώ το 2001, η ανάβαση σταμάτησε λόγω καιρού.

https://phys.org/news/2010-05-climate-everest-dangerous-sherpa.html

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

@phys.org

Το 2000, έσπασε το ρεκόρ με την 11η κατάκτηση της κορυφής και από τότε βελτίωνε κάθε φορά το δικό του. Από το 2008, συμμετείχε σε οικολογικές αποστολές για την κλιματική αλλαγή, μαζεύοντας κάθε φορά τόνους από σκουπίδια και παρατημένο εξοπλισμό. Το 2011, έφτασε στην κορυφή για 21η φορά και αποσύρθηκε, αφού το είχε υποσχεθεί στην σύζυγό του. Το ρεκόρ του κράτησε για 7 χρόνια, όταν ένας άλλος Sherpa, ο Kami Rita Sherpa, το έσπασε στα 48 του χρόνια.

Το 2009 ίδρυσε το Apa Sherpa Foundation, που έχει ως σκοπό την βελτίωση της εκπαίδευσης και της οικονομικής ανάπτυξης του Νεπάλ. Το έργο του ιδρύματος είναι ίσως πιο σημαντικό από τις 21 φορές που ο Apa Sherpa ανέβηκε στο ψηλότερο βουνό του κόσμου. Γιατί προσφέρει στα παιδιά την επιλογή της παιδείας και της μόρφωσης, δίνοντάς ίσως διέξοδο σε αρκετά από αυτά, ώστε να κάνουν κάτι διαφορετικό από τις επικίνδυνες αποστολές στο Έβερεστ και στα Ιμαλάια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία του Apa Sherpa κυκλοφόρησε το 2017 σε ένα μικρού μήκους ντοκιμάντερ με τίτλο «Loved by All: The Story of Apa Sherpa». Ο τίτλος μιλάει από μόνος του...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 8 ώρες

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 8 ώρες

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Πριν 8 ώρες

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.