E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μάγκνους Χίρσφιλντ: Η ιδιοφυΐα που απέδειξε ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι ψυχικά ασθενείς

Όταν η Γερμανία εξόντωσε 100.000 ομοφυλόφιλους

Μάγκνους Χίρσφιλντ: Η ιδιοφυΐα που απέδειξε ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι ψυχικά ασθενείς
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ήταν πρωτοπόρος, αγωνιστής, επίμονος και γενναίος. Σε εποχές που το σεξ ήταν ταμπού, μίλησε ανοιχτά και με επιστημονικές έρευνες για θέματα που σόκαραν τους Ευρωπαίους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μάγκνους Χίρσφιλντ, φοιτητής της Ιατρικής, παρακολούθησε μια διάλεξη από ένα επιστήμονα, που παρουσιάσε έναν ομοφυλόφιλο άνδρα, που τότε κρατούνταν σε άσυλο για ψυχικά ασθενείς. Τότε συνειδητοποίησε ότι πρέπει να παλέψει για να αποδείξει ότι όσοι έχουν διαφορετική σeξουαλικότητα, δεν είναι ασθενείς και ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Η Πολωνία λόγω του Καθολικού συντηρητισμού, δεν ήταν το κατάλληλο περιβάλλον για τις έρευνες του. Μετακομίζει στο Βερολίνο, ώστε να αφιερωθεί στη μελέτη της σeξουαλικότητας. Όμως ο ναζισμός είναι προ το πυλών στη Γερμανία, και οι προσπάθειες του βρίσκουν συνέχεια εμπόδια. Με νόμο του κράτους, οι ομοφυλόφιλοι ήταν εγκληματίες, φυλακίζονταν και βασανίζονταν σαν κοινοί κακοποιοί. Πολλές φορές δεν χρειαζόταν ούτε η στοιχειώδης δίκη για την φυλάκισή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή ένα σκάνδαλο στην Βασιλική οικογένεια, και μια σχέση μεταξύ δύο ανδρών, ο Μάγκνους Χίρσφιλντ καταθέτει στο δικαστήριο υπερασπιζόμενος τον νεαρό πρίγκηπα. Η Γερμανία ταρακουνιέται από όσα υπερασπίζεται θερμά ο Μάγκνους Χίρσφιλντ, και το θέμα της ομοφυλοφιλίας γίνεται το κεντρικό θέμα συζήτησης σε όλη τη χώρα. Η δίκη χάνεται, ο πρίγκηπας καταδικάζεται, όμως η αρχή έχει γίνει.

ι αυτοκτονίες πολλών δαχτυλοδεικτούμενων ανδρών, τον ωθεί να εντείνει τον αγώνα του. Ιδρύει το πρώτο Ινστιτούτο Σεξολογίας, η Ευρώπη τον αποκαλεί Αινστάιν του σeξ, αλλά η Γερμανία τον αντιμετωπίζει σαν τρομοκράτη που στόχο έχει την διάλυση της γερμανικής κοινωνίας. Εκτός από ριζοσπαστικός επιστήμονας όμως, είναι και Εβραίος, και στη Γερμανία της εποχής αυτό ισοδυναμεί με καταδίκη.

Το έργο του τεράστιο, 20.000 Γερμανοί, επισκέπτονται το γραφείο του. Σώζει κυριολεκτικά ζωές, ανοίγοντας νέους δρόμους στις ζωές ανθρώπων που μέχρι πριν θεωρούνταν ψυχικά ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως κάπου εκεί έρχεται η απόλυτη καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χίτλερ κάνει την εμφάνισή του, οι Γερμανοί γίνονται φανατισμένοι στρατιώτες που βλέπουν παντού εχθρούς. Εισβάλλουν στο γραφείο και πριν το κάψουν, κλέβουν όλες τις λίστες με τα ονόματα ανδρών που έχουν επισκεφθεί το γραφείο του. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης γεμίζουν με ομοφυλόφιλους. 100.000 Γερμανοί με την κατηγορία της σεξουαλικής τους παρέκκλισης όπως ισχυριζόταν, φυλακίστηκαν, κακοποίηθηκαν βάναυσα, και τελικά πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Φορούσαν ένα ροζ αστέρι ώστε να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους φυλακισμένους, χλευάζονταν, ενώ δίνονταν κίνητρα στους στρατιώτες ώστε να τους κακοποιούν, για παραδειγματισμό προς τους υπολοίπους.

Ο Χίρσφιλντ, αναγκάστηκε να φύγει από τη Γερμανία και δεν επέστρεψε ποτέ. Έζησε αυτοεξόριστος στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 14 Μαϊου 1935. Το έργο ήταν η βάση πάνω στην οποία εργάστηκαν οι μετέπειτα επιστήμονες ώστε να μπει ένα τέλος στο κυνήγι του διαφορετικού.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.