E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Φωτιά» τα αναδρομικά, ποιοι μπορούν να διεκδικήσουν επιστροφές

Ανοίγουν νέες υποθέσεις

«Φωτιά» τα αναδρομικά, ποιοι μπορούν να διεκδικήσουν επιστροφές
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/3/2019 | 08:15

Οι βόμβες των αναδρομικών έχουν αρχίσει να σκάνε ανεβάζοντας το λογαριασμό των δικαστικών διεκδικήσεων για μισθούς σε εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους και ενστόλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους και για τον νόμο Κατρούγκαλου, ο ένας μετά τον άλλο κλάδοι εργαζομένων στο Δημόσιο εγείρουν νέες αξιώσεις.


Η βεντάλια των αναδρομικών διεκδικήσεων δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων έχει ανοίξει για τα καλά.

Ειδικότερα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Κλιμάκιο εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ επισκέφθηκε χθες το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας αναδρομικά την πλήρη μισθολογική και συνταξιοδοτική αποκατάσταση εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα το 2013 ως «πλεονάζον προσωπικό» και ελάμβαναν το 75% των αποδοχών τους χωρίς να εργάζονται. Η κυβέρνηση τους επαναπροσέλαβε το 2015.

- Τα πρωτοδικεία της χώρας καταρρίπτουν πλέον ως αντισυνταγματικές τις περικοπές που επήλθαν πριν 2 χρόνια στους μισθούς των ιατρών του ΕΣΥ, κατ’εφαρμογήν του ν.4472/2017 για τα ειδικά μισθολόγια. Όπως αναφέρουν οι αποφάσεις, «αποδεικνύεται ότι με τη θέση σε ισχύ του Ν. 4472/2017 οι καθαρές αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ, μειώθηκαν έτι περαιτέρω» αντί να αυξηθούν μετά τις μειώσεις που είχαν υποστεί ήδη το 2012. Οι νέες αξιώσεις των ιατρών του ΕΣΥ για αναδρομικά εκκινούν από 19 Μαϊου 2017, φτάνουν και στα 19.000 – 24.000 ευρώ και θα κριθούν πλέον στα Εφετεία –όπως και η προοπτική αποκατάστασης των μισθών τους στο εξής.

- Οι ένστολοι αναμένουν τώρα μια νέα ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Την 1η Φεβρουαρίου, ο νομικός παραστάτης της Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της υπ΄ αριθμ. οικ.2/88411/ΔΕΠ/4.12.2018 (5435 Β΄) Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ζητώντας από το ΣτΕ να γνωμοδοτήσει το κατά πόσο οι νέες αποδοχές που προβλέπει ο νόμος του 2017 συμμορφώνονται με την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που «ξήλωσε» τις σχετικές διατάξεις του 2012 και του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση έγινε στις 20 του περασμένου μήνα και πλέον αναμένεται το ΣτΕ να αποφασίσει για το εάν ένστολοι έχουν λαμβάνειν αναδρομικά με βάση τις αποδοχές του 2012. Φυσικά, στην περίπτωση δικαίωσης των ενστόλων, ανοίγει διάπλατα και για τα υπόλοιπα Ειδικά Μισθολόγια, όπου πλέον το κόστος δεν θα περιορίζεται στα αναδρομικά αλλά και στην εφεξής προσαρμογή των αποδοχών τους, καθιστώντας έτσι την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ετήσιο κόστος 1,5 δις. ευρώ απολύτως συντηρητική.

Οι στρατιωτικοί ζητούν τα 2,77 ευρώ την ώρα που από τις 19.5.2017 προβλέπει ο ν.4472/2017 να παίρνουν σαν αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, αλλά το υπουργείο Άμυνας δεν τους τα καταβάλλει!

Μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση κατά των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, επειδή δεν τους δίνουν την αποζημίωση νυκτερινής απασχόλησης, όπως ο νόμος ορίζει και το Ανώτατο Δικαστήριο, κρίνοντας ως επείγον το θέμα, προσδιόρισε την εκδίκαση της υπόθεσης σε πολύ σύντομο σχετικά χρόνο, για τη 13η Μαΐου 2019, στο Στ΄ Τμήμα του.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λάρισα: Συγκλονιστική μαρτυρία ‑ «Με βίαζε σε ξενοδοχείο του Βόλου από τα 12 μου χρόνια»

Πριν 10 ώρες

Μεταξύ άλλων, η 21χρονη είπε ότι πήγαινε σε ξενοδοχείο του Βόλου και της Λάρισας με τον 57χρονο τότε γαιοκτήμονα και τη βίαζε εκεί

Εθνική Ελλάδος: Η απάντηση Γιακουμάκη στις κατάρες

Πριν 10 ώρες

«Μακάρι να βρουν το νόημα της ζωής»

ΑΑΔΕ: Έρχονται οι Ράμπο των ακινήτων στις 8 Απριλίου

Πριν 10 ώρες

Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι δυο νέες δομές της ΑΑΔΕ που μπαίνουν σε λειτουργία

Δύο έξτρα ημέρες διακοπών σε όλα τα σχολεία ‑ Πότε θα κλείσουν για Πάσχα

Πριν 10 ώρες

Λίγες εβδομάδες απομένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα

Πρόταση δυσπιστίας: Χαμός στη Βουλή με Κωνσταντοπούλου – Κοκκίνισε ο Μπούρας

Χτες

Σκηνικό έντασης στη Βουλή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Τσακαλώτος: Η Μαρία Καρυστιανού μου θυμίζει την Τζούλια Ρόμπερτς στην Έριν Μπρόκοβιτς

Χτες

«Tο κυρίαρχο είναι να πέσει το κοινωνικό-οικονομικό μπλοκ που στηρίζει τον Μητσοτάκη»

Βόλος: Καταγγελία γιατρών – Φαντάρος λιποθύμησε και στρατιωτικός τον πίεζε να σταθεί όρθιος στην παρέλαση

Χτες

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας καταγγέλλει πως παρόλο που ένας νεαρός φαντάρος λιποθύμησε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, ο επικεφαλής του, επέμεινε να παραμείνει όρθιος στη θέση του

ΟΗΕ: Παγκόσμια τραγωδία στη σπατάλη τροφίμων – Ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται κάθε μέρα

Χτες

Έκθεση του ΟΗΕ σημειώνει πως τα νοικοκυριά αντιπροσώπευαν το 60% αυτής της σπατάλης

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.