E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μπάρα: Η εpωτική συνοικία της Θεσσαλονίκης που έγινε θρύλος

Τα σπίτια που η ηδονή κόστιζε λίγες δραχμές

Μπάρα: Η εpωτική συνοικία της Θεσσαλονίκης που έγινε θρύλος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο αγοραίος έρωτας άρχισε να εμφανίζεται από την πρώτη στιγμή που οι άνθρωποι δοκίμασαν να ζήσουν σε κοινωνίες. Μπορεί να υπήρχε, μπορεί σε αυτόν να κατέφευγαν σχεδόν όλοι, αλλά πάντα το σκηνικό που οι άνδρες έψαχναν στιγμές ηδονής επί πληρωμή, ήταν αποκομμένο από τα "καθαρά" σπίτια των "τίμιων" πολιτών.

Στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 1900 αρχίζουν και καταφθάνουν στρατιώτες από όλο το κόσμο, γιατί η περιοχή μυρίζει μπαρούτι. Εκτός από τον στρατό η πόλη είναι κομβικό σημείο εμπόρων, πλανόδιων, τυχοδιωκτών. Στη πόλη ανθεί ο αγοραίος έρωτας, και αυτός πρέπει να στεγαστεί. Πρέπει οι τοίχοι των ροζ σπιτιών να αποτρέψουν τον διασυρμό του πελάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι στη δυτική είσοδο της πόλης, δημιουργείται η Μπάρα. Εκεί που βρίσκεται ο σημερινός Βαρδάρης, μια μεγάλη έκταση, στεγάζει την ποpνεία, τις χαρτοπαικτικές λέσχες, τα χασισοκαφενεία. Με αυτό τον τρόπο, η Αστυνομία της εποχής μπορεί να τους ελέγχει, και οι προαγωγοί της εποχής να νιώθουν μια ασφάλεια για τα κορίτσια τους.

Τα σπίτια στην μπάρα ήταν χαμηλά με ένα δωμάτιο, που είχε και μια μικρή κουζίνα. Επί της ουσίας εκεί ζούσαν οι κοπέλες που πρόσφεραν το κορμί τους. Η πόρτα ήταν χωρισμένη στη μέση και το πάνω μέρος ήταν πάντα ανοιχτό, για να βλέπουν οι πελάτες, την πραμάτεια που θα 'αγόραζαν". 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα σπίτια που συνόρευαν με την περιοχή, οι οικογειάρχες κρεμούσαν μια ταμπέλα που έλεγε "Προσοχή Οικογένειες", για να αποφεύγονται οι ενοχλήσεις από ξένους.

Τα κορίτσια ήταν από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Ιταλίδες, από τη Νότια Γαλλία, από τη Σμύρνη, αλλά και Ελληνίδες. Κορυφαίες με τεράστια πελατεία ήταν οι Βολιώτισσες και οι Σμυρνιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σπίτια είχαν και τους φύλακες τους, η πιο θρυλική της Μπάρας ήταν ο Άλκης Πέτσας, που ήταν ο αρχηγός όλης της περιοχής, με το θρυλικό καφενείο του επί της οδού Αφροδίτης. Αντίπαλοι του, οι δυο νταήδες από τη Σμύρνη οι "Αυγουλάδες", οι οποίοι και τον σκότωσαν και κατέληξαν στη φυλακή. Στη κηδεία του Πέτσα ο κόσμος που συνόδευσε τη σορό του, ήταν πολλές χιλιάδες, καθώς ήταν ένας δίκαιος και φιλεύσπλαχνος άνθρωπος, που πάντα φρόντιζε τους φτωχούς της περιοχής.

Μέχρι το 1918 η Μπάρα είχε 3000 κορίτσια. Από εκεί πέρασαν πάνω από 300.000 άνθρωποι, ενώ αρχίζει και φθίνει τη δεκαετία του 1960, όταν αρχίζει η ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης και η πορνεία πρέπει να εκδιωχθεί.

Για πολλές δεκαετίες όμως κάποια από τα σπίτια συνέχισαν να λειτουργούν, με τα κόκκινα φανάρια τους να δηλώνουν πως εκεί ο έρωτας πουλιέται, και πως με λίγα χρήματα, μπορείς να νιώσεις ένα γυναικείο κορμί να σε ποθεί. Έστω και αν καταβάθος και οι δύο πλευρές ήξεραν πως αυτό ήταν μια ψευδαίσθηση.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.