E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η τρομοκρατική επίθεση σε πολυκατοικία της Πάτρας

Έξι αθώοι άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο

Σαν σήμερα: Η τρομοκρατική επίθεση σε πολυκατοικία της Πάτρας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρωί της 19ης Απριλίου του 1991, στην πόλη της Πάτρας ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος. Οι κάτοικοι έψαχναν αναστατωμένοι να δουν τι ακριβώς είχε συμβεί. Στην οδό Βότση, υπήρχε ένα σύννεφο καπνού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο 26χρονος Παλαιστίνιος τρομοκράτης Ιμπραήμ Χασικέχ, μετέφερε την βόμβα ώστε να την τοποθετήσει στο βρετανικό προξενείο που βρίσκεται στον ίδιο δρόμο. Μόλις αντιλήφθηκε πως έξω από το προξενείο υπήρχε κόσμος ο οποίος θα υποψιαζόταν τι ήθελε να κάνει, μετάνιωσε και αποφάσισε να αλλάξει την προγραμματισμένη ώρα έκρηξης της βόμβας. Μπήκε στην πολυκατοικία με το νούμερο 14 και προσπάθησε να αλλάξει την ώρα. Όμως φαίνεται πως έκανε λάθος και 11 κιλά δυναμίτη εξερράγησαν μέσα στο κτίριο. Ο Χασικέχ διαμελίστηκε αλλά μαζί του βρήκαν τον θάνατο και άλλοι έξι αθώοι άνθρωποι. Ο εσωτερικός τοίχος της πολυκατοικίας είχε γκρεμιστεί, ενώ από τα άτομα που βρίσκονταν στα γραφεία του ισογείου μόνο ένας γλίτωσε.

Ο συνεργός του Χασικέχ, ο 29χρονος Ασάρ Αλ Νομπανί δεν είχε μπει μαζί του στην είσοδο της πολυκατοικίας και μετά την έκρηξη εξαφανίστηκε. Η αστυνομία άρχισε τις έρευνες και το ανθρωποκυνηγητό. Συνέλαβε 5 Παλαιστίνιους, ύποπτους για τρομοκρατική επίθεση, αν και κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια υπόθεση που ξέφευγε από τις μέχρι τότε εμπειρίες της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σιγά σιγά, αφού διαπίστωσε την ταυτότητα του δράστη έφτασε στην άκρη του νήματος. Ο Νομπανί συνελήφθη και χρειάστηκαν πολλές ώρες μέχρι να «σπάσει» και να μιλήσει. Απ’ ότι αποδείχθηκε, η επίθεση αποδόθηκε σε αυτόνομη ομάδα της ισλαμικής Τζιχάντ, που είχε σχέση με το δίκτυο που είχε στήσει στην Ελλάδα ο διαβόητος Αμπού Νιντάλ.

Τρείς Παλαιστίνιοι οδηγήθηκαν σε δίκη το φθινόπωρο του 1995 και καταδικάστηκαν. Οι Νομπανί και Μπαϊκαράτ καταδικάστηκαν σε 25ετη φυλάκιση ενώ ο τρίτος, Αουάντ Καλίλ, σε τρία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο θάνατος όμως των έξι αθώων ανθρώπων δεν μπορεί να επουλωθεί. Τα θύματα της έκρηξης της βόμβας ήταν ο Γιώργος Παπασωτηρόπουλος, 58 χρόνων, ο Βασίλης Κυριακόπουλος, 53 χρόνων, ο Γιάννης Καυκάς, 25 χρόνων, η Όλγα Στραγγαλινού, 25 χρόνων, ο Δημήτρης Σεϊτανίδης, 23 χρόνων και η Γεωργία Βέρρα, 24 χρόνων. Οι νεκροί αλλά και οι τραυματίες, ήταν είτε εργαζόμενοι και επισκέπτες της εταιρείας courier που βρισκόταν στον ισόγειο χώρο της πολυκατοικίας, είτε περαστικοί.

Κάθε χρόνο στις 19 Απριλίου στην Πάτρα, πραγματοποιείται μνημόσυνο για τα έξι αδικοχαμένα θύματα, μιας τρομοκρατικής επίθεσης που το αρχικό της πλάνο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η τρομοκρατία είχε αρχίσει από τότε να δείχνει το φονικό της πρόσωπο.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.