E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τα αθλητικά παπούτσια που είναι επικίνδυνα για τραυματισμούς

Τι πρέπει να προσέξεις

Τα αθλητικά παπούτσια που είναι επικίνδυνα για τραυματισμούς
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων δεν αποδείχθηκε αρκετή ώστε τα «μάξιμαλ» αθλητικά παπούτσια (έχουν ειδικά διαμορφωμένη σόλα ώστε να απορροφούν έως και δυόμισι φορές περισσότεροι τους κραδασμούς και ενδέχεται το πέλμα να «βυθίζεται» ελαφρώς στον πάτο του παπουτσιού κατά το πάτημα) να αποδειχθούν «προστατευτικά» απέναντι στους τραυματισμούς των δρομέων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Sports Medicine.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Cascades της Πολιτείας του Όρεγκον με επικεφαλής τον J.J. Hannigan υποστήριξαν ότι η αυξημένη καταπόνηση που προκαλείται από το τρέξιμο δεν αλλάζει ανάλογα με τον σχεδιασμό των υποδημάτων με την πάροδο του χρόνου, αλλά ειδικά στην περίπτωση των μάξιμαλ, ενδεχομένως και να επιβαρύνεται.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες εξέτασαν 20 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 18-45 ετών, οι οποίοι έτρεχαν τουλάχιστον 24 χιλιόμετρα την εβδομάδα. Οι δρομείς συμμετείχαν σε δύο εργαστηριακές συνεδρίες, με απόσταση περίπου έξι εβδομάδων μεταξύ τους και συμπλήρωσαν μια σειρά από δοκιμές τρεξίματος φορώντας είτε τα μάξιμαλ παπούτσια είτε τα παραδοσιακά αθλητικά.

Μετά την πρώτη δοκιμή, οι δρομείς έλαβαν ένα πρόγραμμα μετάβασης για τα μάξιμαλ παπούτσια. Συνέχισαν, λοιπόν, κανονικά το τρέξιμό τους, αλλά αύξησαν σταδιακά το ποσοστό των διανυθέντων χιλιομέτρων με τα μάξιμαλ παπούτσια τους κατά τη διάρκεια της περιόδου των έξι εβδομάδων, με τις τελευταίες δύο εβδομάδες να τρέχουν μόνο με τα μάξιμαλ παπούτσια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχαν μεταβολές στο τρέξιμο με την πάροδο του χρόνου σε κανένα είδος παπουτσιών. Αντίθετα, παρατηρήθηκαν αυξημένες δυνάμεις πρόσκρουσης και πίεσης στο πέλμα όταν χρησιμοποιούταν το μάξιμαλ παπούτσι, ενώ δεν υπήρχε διαφορά τη βιομηχανική των δρομέων μετά τη μετάβαση στα μάξιμαλ παπούτσια.

«Τα μάξιμαλ αθλητικά παπούτσια, τα οποία χαρακτηρίζονται από αυξημένη απορρόφηση και απορροφητικές και μαλακές σόλες, επηρεάζουν τη βιομηχανική των δρομέων, δημιουργώντας αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού», δήλωσε η Christine Pollard, διευθύντρια του Εργαστηρίου FORCE του Πανεπιστημίου και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η δημοτικότητα των μάξιμαλ αθλητικών παπουτσιών αυξήθηκε ραγδαία από την πρώτη στιγμή που εισήχθησαν στην αγορά το 2010. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν περισσότερα από 20 είδη μάξιμαλ αθλητικών παπουτσιών, ελάχιστες όμως είναι οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έτσι ώστε να κατανοήσουμε την επίδρασή τους στη λειτουργία της βιομηχανικής. Ελεγχόμενες μελέτες, όπως και η έρευνα του FORCE Lab, βοηθούν τους κλινικούς γιατρούς να κάνουν επιστημονικές συστάσεις στους δρομείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής έρχονται να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς προηγούμενης έρευνας, κατά την οποία οι δρομείς που φορούσαν αυτού του είδους τα παπούτσια πριν και μετά από τρέξιμο πέντε χιλιομέτρων σε διάδρομο, είχαν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού, σε μια μεταβατική περίοδο έξι εβδομάδων.

Γεγονός είναι, πάντως, πως ακόμα περισσότερες έρευνες είναι απαραίτητες για να κατανοήσουμε πώς τα μάξιμαλ παπούτσια επηρεάζουν τη βιομηχανική. Προς το παρόν, οι ερευνητές τονίζουν ότι τόσο οι δρομείς όσο και οι κλινικοί γιατροί που εργάζονται με δρομείς πρέπει να είναι προσεκτικοί.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να έχεις τα πιο απαλά χέρια

Σήμερα

Τα χέρια είναι πιο επιρρεπή στην ξηρότητα, την τραχύτητα και την πρόωρη γήρανση

Trends στο χρώμα των μαλλιών για την άνοιξη που πρέπει να τσεκάρεις

Σήμερα

Oι φετινές τάσεις στο χρώμα των μαλλιών προσφέρουν μια ποικιλία επιλογών!

4 υπάκουες ράτσες σκύλων ‑ Δε θα το σκάσουν ποτέ

Σήμερα

Αυτά τα σκυλιά έχουν πιο υπάκουη συμπεριφορά από άλλα

Έχεις αλλεργία; Μπορεί να φταίνε τα καλλυντικά σου

Χτες

Οι αλλεργίες στα καλλυντικά προϊόντα έχουν γίνει κάτι σύνηθες

Τα νέα bakeries της Αθήνας που ξεφουρνίζουν τις πιο νόστιμες λιχουδιές

Χτες

Μας τρέχουν τα σάλια με αυτές τις εικόνες!

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Προχτές

Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι

Τροφές που καταστρέφουν το έντερο και που οι διαιτολόγοι συνιστούν να κόψετε αμέσως

Προχτές

Eάν θέλετε να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά έως το καλοκαίρι

Αυτό το τραγούδι αντιπροσωπεύει το κάθε ζώδιο

Προχτές

Ποιο είναι το δικό σου;

Νηστίσιμοι ρεβυθοκεφτέδες καλύτεροι από τηγανητοί

Πριν 3 μέρες

Οι πιο εύκολοι και νόστιμοι ρεβυθοκεφτέδες χωρίς να πάρετε εξτρα θερμίδες

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.