E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τα όργανα του σώματος χωρίς τα οποία μπορείς να ζήσεις

Μην αρχίσεις να ψάχνεις τρόπους πώλησης τους όμως

Τα όργανα του σώματος χωρίς τα οποία μπορείς να ζήσεις
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα έχεις ακούσει προφανώς ότι υπάρχουν κάποια όργανα στο ανθρώπινο σώμα που μετά από την αφαίρεση τους ο οργανισμός συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα. Για παράδειγμα τα νεφρά που μάλιστα γίνεται και μαύρο εμπόριο τους, είναι τέτοια «άχρηστα» όργανα. Όμως δεν είναι τα μόνα, αφού υπάρχουν αρκετά όργανα χωρίς τα οποία μπορείς να επιβιώσεις άνετα. Δες ποια είναι αυτά αναλυτικά παρακάτω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χοληδόχος κύστη

Είναι ένα μικρό όργανο στο οποίο αποθηκεύεται η χολή που παράγεται στο συκώτι και η οποία βοηθά στην πέψη των λιπαρών τροφίμων. Παρόλα αυτά, η χοληδόχος κύστη δεν είναι 100% απαραίτητη στον οργανισμό, αφού τα έντερα επαρκούν μέχρι σε ένα σημείο για την ίδια δουλειά, ενώ παράλληλα ο οργανισμός γλυτώνει έτσι και από την εμφάνιση πέτρας στην χολή.

Σπλήνα
Ο σπλήνας αποτελείται από λεμφικό ιστό και φαγοκύτταρα και συμμετέχει στη μη ειδική και ειδική άμυνα του οργανισμού. Παράγοντας ουσίες, όπως οι οψωνίνες, βοηθά στην απομάκρυνση των μικροβίων από την κυκλοφορία. Αμέσως μετά τη γέννηση ενός μωρού, η σπλήνα αρχίζει να καταστρέφει τα επιβλαβή κύτταρα στον οργανισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σπλήνα αποτελείται από λεμφικό ιστό και φαγοκύτταρα και ο ρόλος της είναι να παράγει ουσίες που βοηθούν στην ειδική και τη μη ειδική άμυνα του οργανισμού, απομακρύνοντας τα μικρόβια από το αίμα. Αμέσως μετά τη γέννηση ενός μωρού ή σπλήνα ξεκινά να καταστρέφει όλα τα επιβλαβή για τον οργανισμό κύτταρα. Επειδή όμως το συγκεκριμένο όργανο αποθηκεύει πολύ αίμα, σε περίπτωση τραυματισμού του μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Μια διογκωμένη σπλήνα μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία για αυτό και πολλοί την αφαιρούν προληπτικά. Όταν συμβαίνει αυτό οι λειτουργίες της μετατίθονται σε άλλα όργανα.

Σκωληκοειδής απόφυση

Αυτό το όργανο έχει σαν ρόλο του την παραγωγή ανοσοσφαιρινών, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων από το ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως υπάρχουν και άλλα όργανα που παράγουν αντίστοιχα αντισώματα. Αν κάποιος πάθει σκωληκοειδίτιδα, η απόφυση αυτή αφαιρείται από τον οργανισμό του, χωρίς να διαταράσσεται η άμυνα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νεφρά

Αυτά τα όργανα απομακρύνουν τις τοξίνες από την κυκλοφορία του αίματος και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Αν παρουσιαστεί πρόβλημα και στα δύο νεφρά, τότε υπάρχει σοβαρό θέμα υγείας. Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν και μόνο με ένα νεφρό. Σε περίπτωση που κάποιος χάσει και τα δύο νεφρά του, ο υποβάλλεται σε διαδικασία αιμοκάθαρσης μέχρι να βρεθεί συμβατός δότης για μεταμόσχευση. 

Πνεύμονες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πνεύμονες είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα στο ανθρώπινο σώμα. Στην πραγματικότητα, η επιφάνεια των πνευμόνων έχει το ίδιο μέγεθος με ένα γήπεδο τένις. Οι πνεύμονες είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση όλων των κυττάρων ζωντανών. Όταν εισπνέεις, οι πνεύμονες μεταφέρουν το οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος και απομακρύνουν το επιβλαβές διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι, οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν μόνο με έναν πνεύμονα. Για παράδειγμα, ο Πάπας Φραγκίσκος ζούσε μόνο με τον έναν πνεύμονα του για δεκαετίες.

Αναπαρaγωγικά όργανα

Σίγουρα, τα αναπaραγωγικά όργανα είναι πολύ σημαντικά, αλλά η αφαίρεσή τους έχει κάποια οφέλη για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, για τις γυναίκες συνθήκες όπως τα ινομυώματα της μήτρας και η ενδομητρίωση μπορούν να αντιμετωπιστούν με αφαίρεση της μήτρας. Από την άλλη, για τους άντρες η αφαίρεση των όρχeων μπορεί να κριθεί απαραίτητη στο πλαίσιο θεραπείας του καρκίνου της εν λόγω περιοχής. Ωστόσο, οι αναπαραγωγικές ορμόνες δέχονται ισχυρό χτύπημα με την αφαίρεση των αντίστοιχων αναπaραγωγικών οργάνων. Φυσικά και υπάρχουν θεραπείες για την αναπλήρωση της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων.

Το παχύ έντερο

Παίζει σημαντικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα μιας και είναι ένα βασικό όργανο του πεπτικού συστήματος, το οποίο έχει σαν ρόλο του το να απορροφά το νερό από την τροφή που δεν χωνεύτηκε στο λεπτό έντερο και στη συνέχεια να αποβάλει από τον οργανισμό το υπόλειμμα. Σήμερα βέβαια οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν και χωρίς το παχύ έντερο, χάρη στις προόδους της χειρουργικής και της ιατρικής τεχνολογίας. Η αφαίρεση του μπορεί μάλιστα να βοηθήσει στη θεραπεία πολλών ιατρικών προβλημάτων, όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και η εκκολπωματίτιδα.

Ουροδόχος κύστη

Είναι μεν ένα πολύ σημαντικό όργανο, καθώς αποθηκεύει τα ούρα για κάποιες ώρες έως ότου αποβληθούν, όμως μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια για τη θεραπεία του καρκίνου ή άλλων ιατρικών διαταραχών. Όταν αφαιρείται η ουροδόχος κύστη, ο ασθενής καταφέυγει στην ουρητηροστομία. H ουρητηροστομία είναι ένα χειρουργικά δημιουργημένο άνοιγμα με σκοπό την αποστράγγιση ούρων από τα νεφρά, εάν έχει καταστραφεί τμήμα του ουροποιητικού συστήματος. 

Στομάχι

Το στομάχι αφαιρείται για την καταπολέμηση ορισμένων καρκίνων και γενετικών διαταραχών. Εάν αφαιρεθεί το στομάχι σε κάποιο ασθενή, είναι πιθανό ο οισοφάγος να συνδεθεί με το λεπτό έντερο.

Θυρεοειδής αδένας

O θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στον λαιμό και η βασική λειτουργία του είναι η παραγωγή σημαντικών ορμονών οι οποίες επηρεάζουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού (όπως της καρδιάς, του εγκεφάλου κ.ά.), αλλά και το μεταβολισμό. Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, μπορεί να «αντικατασταθεί» εάν υποστεί βλάβη. Οι συνθετικές θυρεοειδικές ορμόνες αντικαθιστούν εδώ και χρόνια το ρόλο του θυρεοειδούς αδένα. 

Μάτια

Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο σημαντικά είναι τα μάτια για τον οργανισμό. Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αυτά. Τα μάτια δεν είναι ουσιαστικό όργανο για την επιβίωσή σου - αλλά αν χάσεις το ένα ή και και τα δύο η ζωή σου σαφώς και γίνει πολύ δύσκολη, χωρίς όμως να απειληθεί.

Αμυγδαλές

Μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο στην πρόληψη ασθενειών, αφού παγιδεύουν τα μικρόβια και βοηθούν τον οργανισμό να τα καταπολεμήσει. Οι αμυγδαλές,όπως είναι ήδη γνωστό, μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν, χωρίς ουσιαστικά αυτό να έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να έχεις τα πιο απαλά χέρια

Σήμερα

Τα χέρια είναι πιο επιρρεπή στην ξηρότητα, την τραχύτητα και την πρόωρη γήρανση

Trends στο χρώμα των μαλλιών για την άνοιξη που πρέπει να τσεκάρεις

Σήμερα

Oι φετινές τάσεις στο χρώμα των μαλλιών προσφέρουν μια ποικιλία επιλογών!

4 υπάκουες ράτσες σκύλων ‑ Δε θα το σκάσουν ποτέ

Σήμερα

Αυτά τα σκυλιά έχουν πιο υπάκουη συμπεριφορά από άλλα

Έχεις αλλεργία; Μπορεί να φταίνε τα καλλυντικά σου

Χτες

Οι αλλεργίες στα καλλυντικά προϊόντα έχουν γίνει κάτι σύνηθες

Τα νέα bakeries της Αθήνας που ξεφουρνίζουν τις πιο νόστιμες λιχουδιές

Χτες

Μας τρέχουν τα σάλια με αυτές τις εικόνες!

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Προχτές

Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι

Τροφές που καταστρέφουν το έντερο και που οι διαιτολόγοι συνιστούν να κόψετε αμέσως

Προχτές

Eάν θέλετε να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά έως το καλοκαίρι

Αυτό το τραγούδι αντιπροσωπεύει το κάθε ζώδιο

Προχτές

Ποιο είναι το δικό σου;

Νηστίσιμοι ρεβυθοκεφτέδες καλύτεροι από τηγανητοί

Πριν 3 μέρες

Οι πιο εύκολοι και νόστιμοι ρεβυθοκεφτέδες χωρίς να πάρετε εξτρα θερμίδες

par: 25
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.