E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τα σημερινά άλογα δεν μοιάζουν καθόλου με εκείνα της αρχαιότητας

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Τα σημερινά άλογα δεν μοιάζουν καθόλου με εκείνα της αρχαιότητας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Διεθνής ομάδα ερευνητών, αποτελούμενη από 121 επιστήμονες, υποστηρίζει πως τα σημερινά άλογα, δεν μοιάζουν καθόλου με εκείνα της αρχαιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ομάδα κατάφερε να ανασυγκροτήσει την γενετική πορεία του ζώου, διαπιστώνοντας μάλιστα πως η πιο γρήγορη γενετική τροποποίηση του αλόγου προξενήθηκε τα τελευταία 200 με 300 χρόνια, όταν και άλλαξαν οι μέθοδοι εκτροφής.

Το άλογο, είναι ένα από τα τελευταία ζώα που εξημερώθηκε από τον άνθρωπο. Αρκετά μετά τον σκύλο, την αγελάδα και το πρόβατο. Περίπου πριν από 5.500 χρόνια, ξεκίνησαν να πίνουν γάλα φοράδας, έτρωγαν το κρέας των αλόγων και έφτιαξαν στάβλους για να τα στεγάσουν. Από τότε όλα άλλαξαν για τα δυο είδη.

Ο Λουντοβίκ Ορλάντο, διευθυντής ερευνών του Πανεπιστημίου της Τουλούζ που συντόνισε την μελέτη ανέφερε πως «Το άλογο άλλαξε την ανθρώπινη ιστορία. Οι άνθρωποι ταξίδευαν πιο γρήγορα, πιο μακριά και μπορούσαν να κατακτήσουν εδάφη. Και επιπλέον, χάρη στο άλογο μπορούσαν να εντατικοποιήσουν την γεωργία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως ακόμα δεν μπορούν να απαντήσουν στην ερώτηση «Ποιος είναι ο πρόγονος του σημερινού αλόγου;». Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα γονίδια 278, κυρίως αλόγων αλλά και γαϊδουριών, ηλικίας έως 5.000 ετών και τα οποία προέρχονταν από την περιοχή της Ευρασίας. «Είναι το μεγαλύτερο αρχείο αρχαίων γονιδιωμάτων ενός άλλου είδους, πέραν του ανθρώπου», πρόσθεσε ο Ορλάντο.

Η πρώτη έκπληξη για τους επιστήμονες ήταν πως η γενετική γραμμή των ιβηρικών αλόγων, τα οποία ζούσαν πριν χιλιάδες χρόνια, έχουν εξαφανιστεί. Στην άλλη πλευρά της Ευρασίας, υπήρχε το σιβηρικό άλογο, που κι αυτό εξαφανίστηκε. Κανένα όμως από τα δυο άλογα δεν είναι πρόγονος του σημερινού. Σήμερα απομένουν μόνο δυο γενετικές γραμμές. Εκείνες των εξημερωμένων αλόγων και των Πρζεβάλσκι.

Το πιο πιθανό είναι να κατάγονται από την Ασία, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αιφνιδιάστηκαν διαπιστώνοντας πόσο γρήγορα εξελίχθηκε η γενετική ποικιλομορφία του αλόγου τους δύο-τρεις τελευταίους αιώνες. Ο 16ος και ο 17ος αιώνας σηματοδότησαν την αρχή της σύγχρονης εκτροφής και της δημιουργίας φυλών. «Όλες οι σημερινές ράτσες, από τα πόνι Σέτλαντ μέχρι τα καθαρόαιμα, κατασκευάστηκαν από τον άνθρωπο», όπως αναφέρει ο Ορλάντο.

Μια άλλη αλλαγή είχε ήδη γίνει μεταξύ του 7ου και του 9ου αιώνα, όταν οι Άραβες που εισέβαλαν στην Ευρώπη έφεραν μαζί τους τα δικά τους άλογα, που προέρχονταν από την περσική αυτοκρατορία των Σασσανιδών. Το ζώο αυτό ήταν πιο κομψό, με λεπτότερη σιλουέτα από το ευρωπαϊκό. Οι δυο φυλές αναμίχθηκαν μεταξύ τους και οι απόγονοί τους έγιναν τόσο δημοφιλείς, που από αυτούς προέρχονται τα περισσότερα σημερινά άλογα.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι η πιο ρατσιστική

Σήμερα

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Σήμερα

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Σήμερα

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.