E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΗΠΑ ‑ Ιράν: Ηχούν οι σειρήνες του πολέμου

Ντόναλντ Τραμπ: Εάν το Ιράν θέλει να πολεμήσει, αυτό θα είναι το επίσημο τέλος του

ΗΠΑ ‑ Ιράν: Ηχούν οι σειρήνες του πολέμου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/5/2019 | 08:31

Αυστηρό και παράλληλα απειλητικό μήνυμα κατά του Ιράν έστειλε με tweet ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εάν το Ιράν θέλει να πολεμήσει, αυτό θα είναι το επίσημο τέλος του Ιράν. Ποτέ μην απειλήσετε ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες!» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανεβάζοντας τους πολεμικούς τόνους, ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει έκρυθμη.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντελ αλ-Ζουμπέιρ υπογράμμισε ότι η Σαουδική Αραβία θέλει να αποτρέψει έναν πόλεμο στην περιοχή, αλλά είναι έτοιμη να απαντήσει με όλη την ισχύ μετά τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας κατά δύο σαουδαραβικών σταθμών διύλισης πετρελαίου με drones από τις δυνάμεις των Χούτι της Υεμένη και τις «πράξεις σαμποτάζ» εναντίον τεσσάρων τάνκερ ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Σαουδική Αραβία θέλει να αποτρέψει έναν πόλεμο στην περιοχή, αλλά είναι έτοιμη να απαντήσει με όλη την ισχύ έπειτα από τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας κατά δύο σαουδαραβικών σταθμών διύλισης πετρελαίου με drones από τις δυνάμεις των Χούτι της Υεμένη και τις «πράξεις σαμποτάζ» εναντίον τεσσάρων τάνκερ ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντελ αλ-Ζουμπέιρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ριάντ κατηγόρησε την Τεχεράνη ως εντολέα των επιθέσεων των Χούτι, συμμάχων του Ιράν. Σε απάντηση, χώρες το Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου άρχισαν χθες «ενισχυμένες περιπολίες ασφαλείας» στην περιοχή του Κόλπου, ανακοίνωσε σήμερα ο Πέμπτος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το Ιράν έχει αρνηθεί την ανάμειξή του σε οποιαδήποτε από τις δύο επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε μία συγκυρία κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν και ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή του Κόλπου.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεν θέλει πόλεμο στην περιοχή ούτε τον επιδιώκει», δήλωσε ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ριαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει αυτόν τον πόλεμο και την ίδια στιγμή επαναλαμβάνει ότι σε περίπτωση που η άλλη πλευρά επιλέξει τον πόλεμο, το βασίλειο θα απαντήσει με όλη του την ισχύ και τη αποφασιστικότητα και θα υπερασπισθεί τον εαυτό του και τα συμφέροντά του», πρόσθεσε.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν κάλεσε ηγέτες των χωρών του Κόλπου και του αραβικού κόσμου σε έκτακτες συναντήσεις κορυφής στην Μέκκα στις 30 Ιουνίου για να συζητήσουν τις συνέπειες των επιθέσεων.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν απηύθυναν συγκεκριμένες κατηγορίες για τις «πράξεις σαμποτάζ» κατά των τεσσάρων τάνκερ, περιμένοντας τα αποτελέσματα της έρευνας. Καμία πλευρά δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις ενέργειες αυτές, αλλά δύο πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ιράν παρακίνησε την οργάνωση των Χούτι ή φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες στο Ιράκ να εκτελέσουν τις επιχειρήσεις αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ευθύνη για την επίθεση με drones κατά των δύο σαουδαραβικών σταθμών διύλισης πετρελαίου ανέλαβε η φιλοϊρανική οργάνωση των Χούτι, στόχος του υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμού στον πόλεμο της Υεμένης.

Το ελεγχόμενο από τους Χούτι πρακτορείο SABA μετέδωσε την Κυριακή ότι οι επιθέσεις κατά των δύο σταθμών της Aramco την περασμένη εβδομάδα είναι η αρχή σειράς πολεμικών επιχειρήσεων κατά 300 σημαντικών στρατιωτικών στόχων.

Στους στόχους περιλαμβάνονται στρατηγεία και υποδομές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία, καθώς και βάσεις τους στην Υεμένη, μετέδωσε το SABΑ επικαλούμενο στρατιωτική πηγή των Χούτι.

Έκθεση νορβηγικής ασφαλιστικής εταιρείας αναφέρει ότι είναι «πολύ πιθανόν» ότι το ιρανικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης διευκόλυνε την επίθεση κατά των τεσσάρων τάνκερ κοντά στο εμιράτο του Φουζάιραχ που βρίσκεται σε μικρή απόσταση έξω από τα Στενά του Χορμούζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάτ Ζαρίφ απέρριψε την πιθανότητα πολεμικής έκρηξης λέγοντας ότι η Τεχεράνη δεν θέλει πόλεμο και ότι καμία χώρα δεν έχει την «ψευδαίσθηση» ότι μπορεί να αναμετρηθεί με το Ιράν. Αντίστοιχος ήταν ο τόνος και των Φρουρών της Επανάστασης.

«Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά επίσης δεν φοβόμαστε το πόλεμο», δήλωσε ο υποστράτηγος Χοσέιν Σαλάμι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή, ανάμεσά τους και τις προσπάθειες για την ενίσχυση της σταθερότητας, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε σήμερα μέσω του Twitter το υπουργείο Μέσων Ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας.

«Θέλουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, αλλά δεν θα καθήσουμε με τα χέρια σταυρωμένα αν συνεχισθεί η ιρανική επίθεση. Το μπαλάκι είναι στην πλευρά του Ιράν και εξαρτάται από το Ιράν να ορίσει ποια θα είναι η τύχη του», προειδοποίησε ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών.

Ο Αντελ αλ-Ζουμπέιρ υπενθύμισε ότι ένα ιρανικό τάνκερ που οδηγήθηκε πριν από ημέρες στην Σαουδική Αραβία αφού ζήτησε βοήθεια λόγω μηχανικής βλάβης, παραμένει στο βασίλειο λαμβάνοντας την «αναγκαία βοήθεια». Το πλήρωμά του απαρτίζεται από 24 Ιρανούς και 2 Μπανγκλαντεσιανούς.

Σε μία ένδειξη κλιμάκωσης της έντασης, η Exxon Mobil απομάκρυνε το ξένο προσωπικό από πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράκ, ενώ το Μπαχρέιν ειδοποίησε τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ και το Ιράν.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εξέδωσε οδηγία προς τις αεροπορικές εταιρείες που πετούν επάνω από τα νερά του Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν να επιδεικνύουν προσοχή.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eρντογάν σε Τούρκους στρατιώτες: Αν είχαμε πιέσει προς το νότο η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας

Χτες

«Eίμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, ένα ακόμη μεγαλύτερο»

Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Lufthansa στη Ρόδο

Χτες

Υπήρξαν πληροφορίες ότι υπήρχαν καπνοί στο εσωτερικό του

Βίντεο με την φρεγάτα «Ύδρα» να περιπολεί στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ της Ερυθράς Θάλασσας

Χτες

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο παρέχει προστασία σε εμπορικά πλοία

«Ανοιξε» η γη στην παλαιά Κορίνθου ‑ Πατρών: Κινδυνεύουν υποδομές και περιουσίες από τη διάβρωση

Χτες

Διάβρωση η οποία οδηγεί και σε σημαντική καθίζηση του οδοστρώματος σημειώνεται σε μήκος 35 ολόκληρων χιλιομέτρων στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών

Κίνηση τώρα: Καθυστερήσεις στην Αθηνών‑Κορίνθου ‑ Επιστρέφουν οι εκδρομείς του τριημέρου

Χτες

Επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας

Πάτρα: Τον δρόμο της επιστροφής παίρνουν οι χιλιάδες επισκέπτες του καρναβαλιού – Το αδιαχώρητο στα ΚΤΕΛ

Χτες

Τα λεωφορεία αναχωρούν ανά δεκάλεπτο για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού

Εύβοια: 21χρονος έπεσε από την υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας

Χτες

Ο νεαρός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου παραμένει για νοσηλεία

«Στην Ελλάδα των Τεμπών»: Το συγκλονιστικό τραγούδι για τα 57 θύματα της τραγωδίας

Χτες

Το τραγούδι για το δυστύχημα στα Τέμπη αποτελεί σύμπραξη δέκα καλλιτεχνών

Στο Αυτόφωρο οι 49 συλληφθέντες στο ΑΠΘ – Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν

Χτες

Σε εξέλιξη ξεχωριστή έρευνα για τα «πολεμοφόδια» που βρέθηκαν κατά τη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σάλος στη Γερμανία από τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας: Οι μαθητές να προετοιμάζονται και για πόλεμο

Χτες

Οι ασκήσεις για καταστροφές είναι κομμάτι της καθημερινής ζωής, υποστηρίζει η Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ που υποστηρίζει ότι οι νέοι πρέπει να έχουν επίγνωση των απειλών

Πώς γίνεται το πέταγμα του χαρταετού ‑ Αναλυτικές οδηγίες

Χτες

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: 300.000 προφυλακτικά θα διατεθούν στο Ολυμπιακό Χωριό

Χτες

Περίπου δύο την ημέρα για κάθε έναν και κάθε μία από τους 9.000 αθλητές και αθλήτριες που θα φιλοξενηθούν στη γαλλική πρωτεύουσα – Από… χαρτόνι τα κρεβάτια

par: 21
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.