E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκλογές 2019

Ανοιξαν οι κάλπες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Θα κλείσουν στις επτά το βράδυ

Ανοιξαν οι κάλπες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/5/2019 | 09:04

Ανοιξαν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές, στις 7 το πρωί, ενώ θα κλείσουν στις επτά το βράδυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα καλούνται στις κάλπες 9.922.294 ψηφοφόροι (4.810.075 άνδρες, 5.112.219 γυναίκες) για να εκλέξουν στις εκλογές τους νέους τους εκπροσώπους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στα περιφερειακά, δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια.

Ψηφίζουν για πρώτη φορά οι 17άρηδες

Για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά. Το εκλογικό τους δικαίωμα θα ασκήσουν για πρώτη φορά 528.997 εκλογείς, εκ των οποίων οι 17χρονοι είναι 106.760.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πότε θα έχουμε το πρώτο ασφαλές εκλογικό αποτέλεσμα

Γύρω στις 21:00-22:00 θα έχουμε το πρώτο ασφαλές εκλογικό αποτέλεσμα με βάση την εκτίμηση, δήλωσε ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος της Singular Logic. «Είναι αρκετά σύνθετη διαδικασία με τρεις κάλπες. Έχει προβλεφθεί μια φυσιολογική ροή για τις ευρωεκλογές, και για τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές. Μετά τις 21:00 και προς τις 22:00 θα μπορέσουμε να δώσουμε μια ασφαλή εκτίμηση, αρχικά για τις ευρωεκλογές, στη συνέχεια για τις περιφερειακές και όπου χρειαστεί για τους δήμους», δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 «Πρώτα θα δώσουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που έχει το πολιτικό μήνυμα. Θα δώσουμε εκτίμηση σε 13 Περιφέρειες και τους 6 μεγάλους δήμους, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο», συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Πόσα κόμματα και συνδυασμοί μετέχουν στις εκλογές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις ευρωεκλογές μετέχουν 40 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, εκ των οποίων τα 14 έχουν καταρτίσει πλήρεις συνδυασμούς (δηλαδή με 42 υποψηφίους), ενώ οι υπόλοιποι έχουν από 3 έως 41 υποψηφίους. Συνολικά, τις 21 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο που αναλογούν στην Ελλάδα, διεκδικούν 1.155 υποψήφιοι.

Στις εκλογές για τις 13 περιφέρειες της χώρας μετέχουν 103 συνδυασμοί (έναντι 104 το 2014), διεκδικώντας 717 αιρετά αξιώματα, εκ των οποίων 13 περιφερειάρχες και 704 περιφερειακοί σύμβουλοι. Στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων αρχών των 332 δήμων (συμπεριλαμβάνονται οι 12 νέοι που προήλθαν από τη διάσπαση πέντε δήμων) μετέχουν συνολικά 1.634 συνδυασμοί, έναντι 1.441 το 2014. Τα αιρετά αξιώματα στο σύνολο των δήμων που διεκδικούν είναι 9.802, εκ των οποίων 332 δήμαρχοι και 9.470 δημοτικοί σύμβουλοι. Στις κοινοτικές εκλογές, τέλος, το σύνολο των συμβούλων (κοινότητες πάνω από 300 κατοίκους) ή προέδρων κοινοτήτων (κοινότητες έως 300 κατοίκους) που θα εκλεγούν ανέρχεται σε 21.396.

Πού ψηφίζετε για τις εκλογές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω του συνδέσμου «Μάθε πού Ψηφίζεις», στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr. Εναλλακτικά μπορούν να καλέσουν στον αριθμό 213 136 1500, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Όσοι δεν βρουν το όνομά τους, μπορούν να απευθυνθούν, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας, στα δημοτολόγια του δήμου, όπου είναι εγγεγραμμένοι. Καλό είναι να βεβαιωθούν που ψηφίζουν και όσοι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο ίδιο σχολικό συγκρότημα εδώ και πολλά χρόνια. Κι΄ αυτό διότι λόγω της μεγάλης αύξησης των εκλογικών τμημάτων, καθόσον για πρώτη φορά διεξάγονται τετραπλές εκλογές, ενδέχεται ορισμένοι να ψηφίσουν αυτή τη φορά σε διαφορετικό σχολείο από αυτό που ψηφίζουν συνήθως.

Τι ισχύει για τους ετεροδημότες

Οι 112.504 εγγεγραμμένοι ετεροδημότες ψηφίζουν στις ευρωεκλογές στον τόπο διαμονής τους, αλλά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να μεταβούν στον δήμο όπου είναι δημότες. Το δικαίωμα του εκλέγειν τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν και οι πολίτες των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στην Ελλάδα («κοινοτικοί εκλογείς»), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική, εκτός από τους κατοίκους του εξωτερικού, όσους είναι από 70 ετών και άνω, ενώ μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Διαβάστε αναλυτικά πόσους σταυρούς βάζουμε σε κάθε ψηφοδέλτιο:

Ευρωεκλογές

Για τις Ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι επιλέγουν το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν να ψηφίσουν και εκφράζουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εκλέγει 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτοδιοικητικές εκλογές

Για τις Περιφερειακές Εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

  • Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Για τις Δημοτικές Εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

  • σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
  • σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:
  • Οταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης
  • Οταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
  • Εναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου
  • Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης
  • Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης

Τα απαραίτητα έγγραφα

Στην εφορευτική επιτροπή απαραίτητη είναι η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας (αποδεκτές ακόμα και οι «κομμένες»), ή διαβατηρίου (ακόμα κι' αν έχει λήξει), ή άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας.

Λόγω των τετραπλών εκλογών, για την αποφυγή συνωστισμού, αλλά και για τη διευκόλυνση του έργου των δικαστικών αντιπροσώπων, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα: Το τμήμα «Α», όπου στήθηκαν οι κάλπες για το ευρωκοινοβούλιο και την περιφέρεια και το τμήμα «Β» για δήμο και κοινότητα. Στους δήμους που δεν διαθέτουν κοινότητες ή στα εκλογικά τμήματα με κάτω από 300 ψηφοφόρους (κυρίως μικρά χωριά), οι εκλογείς ψηφίζουν σε ένα ενιαίο τμήμα.

Πόσες κάλπες στήθηκαν για τις εκλογές

Συνολικά συγκροτήθηκαν 39.063 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 32.882 είναι «διπλά», δηλαδή υπάρχουν 16.441 εκλογικά τμήματα «Α» και άλλα τόσα τμήματα «Β». Τα 2.741 εκλογικά τμήματα είναι ενιαία και έχουν τρεις κάλπες, για ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές, καθώς αφορούν δήμους όπου δεν υπάρχουν κοινότητες, ενώ τα υπόλοιπα 3.440 εκλογικά τμήματα είναι επίσης ενιαία, αλλά έχουν τέσσερις κάλπες λόγω μικρού αριθμού εκλογέων. Συνεπώς, συνολικά στήθηκαν 87.747 κάλπες, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλέξης Γεωργούλης: Θα είναι ξανά υποψήφιος Ευρωβουλευτής ‑ Με ποιο κόμμα

Πολιτική Σήμερα

Ο Αλέξης Γεωργούλης εκλεγμένο ευρωβουλευτής, θα διεκδικήσει μία νέα θητεία στις επερχόμενες ευρωεκλογές

Κασσελάκης: Να αλλάξει όνομα η «Καλλιόπη» στο στρατό, να λέγεται «Κούλης»

Πολιτική Σήμερα

Εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος που θέλει να αποκαλείται η «διάσημη Καλλιόπη» στο στρατό.

Επανανέρχεται η 5ημερη αποβολή στα σχολεία

Πολιτική Σήμερα

Τι αλλάζει με τις απουσίες των μαθητών

Αϊτή: Χάος στη χώρα που θυμίζει πλέον «Mad Max»

Πολιτική Σήμερα

Εικόνες αποκάλυψης στους δρόμους

Εργασιακό bullying σε 60χρονη: Την απείλησαν και την ανάγκασαν να παραιτηθεί ‑ Ο λόγος

Πολιτική Σήμερα

Η υπόθεση του εργασιακού bullying βρίσκεται πλέον στα δικαστήρια

«Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ: Μπήκαν με αλυσοπρίονο σε χώρο με πυρηνικό αντιδραστήρα

Πολιτική Σήμερα

Αποκαλύψεις για το τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη

Eρντογάν σε Τούρκους στρατιώτες: Αν είχαμε πιέσει προς το νότο η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας

Πολιτική Χτες

«Eίμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, ένα ακόμη μεγαλύτερο»

Βίντεο με την φρεγάτα «Ύδρα» να περιπολεί στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ της Ερυθράς Θάλασσας

Πολιτική Χτες

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο παρέχει προστασία σε εμπορικά πλοία

Πένθος στο Λασίθι – Απαρηγόρητη η οικογένεια του 33χρονου Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα που έσκασε πάνω του

Πολιτική Χτες

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τους δυο άνδρες που βρίσκονταν μαζί με τον άτυχο νέο

«Ανοιξε» η γη στην παλαιά Κορίνθου ‑ Πατρών: Κινδυνεύουν υποδομές και περιουσίες από τη διάβρωση

Πολιτική Χτες

Διάβρωση η οποία οδηγεί και σε σημαντική καθίζηση του οδοστρώματος σημειώνεται σε μήκος 35 ολόκληρων χιλιομέτρων στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών

par: 26
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.