E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκλογές 2019

Αυτά είναι τα «χρυσά» προνόμια των ευρωβουλευτών

Πόσος θα είναι ο μισθός και τα προνόμια των νικητών των Ευρωεκλογών 2019

Αυτά είναι τα «χρυσά» προνόμια των ευρωβουλευτών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παρουσία τους στην Ευρωβουλή πληρώνεται αδρά αφού ο ευρωβουλευτής παίρνει καθαρά 6.824 ευρώ (ετησίως το ποσό αγγίζει τα 81.888 ευρώ!), παίρνει επίδομα στέγασης και γραφείου, ημερήσια αποζημίωση 320 ευρώ και ταξιδεύει με πληρωμένα τα έξοδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μισθός
Ο μηνιαίος μεικτός μισθός είναι 8.757,70 ευρώ, πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου και υπόκειται σε φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές της Ε.Ε., μετά τις οποίες το καθαρό ποσό φτάνει τις 6.824,85 ευρώ. Τα κράτη-μέλη μπορεί επίσης να φορολογήσουν περαιτέρω τον μισθό. Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου δικαιούνται το 38,5% του μισθού των δικαστών.

Σύνταξη
Οι πρώην ευρωβουλευτές δικαιούνται σύνταξη από την ηλικία των 63 ετών. Η σύνταξη ισούται με το 3,5% του μισθού για κάθε έτος θητείας στο Ευρωκοινοβούλιο, με ανώτατο όριο το 70% του μισθού.

Αποζημίωση γενικών εξόδων
Η αποζημίωση γενικών εξόδων, όπως αποκαλείται, ανέρχεται για το 2019 σε 4,513 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό το ποσό δίνεται, όπως αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τα κόστος γραφείου, τα τηλεφωνικά και ταχυδρομικά τέλη καθώς και για τη λειτουργία και συντήρηση του τεχνολογικού εξοπλισμού.

Το ποσό αυτό μειώνεται στο μισό σε περίπτωση που οι ευρωβουλευτές, χωρίς εύλογη αιτιολόγηση, δεν συμμετέχουν στις μισές συνόδους Ολομέλειας μέσα σε ένα κοινοβουλευτικό έτος, που ορίζεται από τον Σεπτέμβριο έως τον Αύγουστο.


Δαπάνες ταξιδιών
Οι ευρωβουλευτές ταξιδεύουν συχνά. Οι περισσότερες συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, όπως οι σύνοδοι Ολομέλειας, οι συνεδριάσεις των επιτροπών και των πολιτικών ομάδων γίνονται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την προσκόμιση των απαραίτητων παραστατικών τους επιστρέφεται το πραγματικό αντίτιμο του εισιτηρίου για τη μετάβαση στη χώρα συνεδρίασης.

Το ποσό που δίνεται αφορά business class στο αεροπλάνο, πρώτη θέση στο τρένο ή 0,53 ευρώ ανά χιλιόμετρο σε ταξίδι με αυτοκίνητο (μέγιστη απόσταση τα 1.000 χλμ).

Δίνεται επίσης κατ’ αποκοπή αποζημίωση που βασίζεται στην απόσταση και τη διάρκεια του ταξιδιού για να καλυφθούν έξοδα όπως διόδια σε αυτοκινητόδρομους, επιπλέον χρεώσεις για υπέρβαρες αποσκευές ή τέλη κρατήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ευρωβουλευτές συχνά καλούνται να ταξιδεύουν εντός και εκτός του κράτους μέλους στο οποίο εκλέχθηκαν, τόσο για την άσκηση των επίσημων καθηκόντων τους, όσο και για άλλους σκοπούς (για παράδειγμα να παραστούν σε κάποια διάσκεψη ή να συμμετέχουν σε επίσκεψη εργασίας). Για τις δραστηριότητες εκτός του κράτους-μέλους εκλογής τους δίνεται στους ευρωβουλευτές το ανώτατο ετήσιο ποσό των 4.454 ευρώ. Για τις εσωτερικές μετακινήσεις τους σε Βρυξέλλες ή Στρασβούργο μπορούν να χρησιμοποιούν τα οχήματα που διαθέτει το Ευρωκοινοβούλιο.

Επάνδρωση γραφείου
Οι ευρωβουλευτές επιλέγουν τους συνεργάτες τους μέσα στα όρια του προϋπολογισμού που ορίζει το Κοινοβούλιο. Το 2019 το μέγιστο διαθέσιμο ποσό γι’ αυτό τον σκοπό ανέρχεται σε 24.943 ευρώ ανά ευρωβουλευτή, ο οποίος όμως δεν λαμβάνει αυτά τα χρήματα. Το ποσό δίνεται εν μέρει ως μισθός στους υπαλλήλους του γραφείου που έχουν τα απαραίτητα προσόντα και εν μέρει στις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες υπαλλήλων-βοηθών:

Α) Οι διαπιστευμένοι στις Βρυξέλλες, στο Λουξεμβούργο ή στο Στρασβούργο. Για τη μισθοδοσία τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 25% του συνολικού προϋπολογισμού. Ο κάθε ευρωβουλευτής μπορεί να απασχολεί τρεις και σε ορισμένες περιπτώσεις τέσσερις συνεργάτες.

Β) Οι τοπικοί βοηθοί. Οι συνολικές δαπάνες για αυτούς δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 75% του επιδόματος κοινοβουλευτικής συνδρομής

Για τους τοπικούς βοηθούς των Ελλήνων Ευρωβουλευτών οι ανώτατες αμοιβές δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 5.480 ευρώ μεικτά.

Προσωπικά έξοδα
Το Ευρωκοινοβούλιο καταβάλλει ημερήσια αποζημίωση 320 ευρώ που αφορά τα έξοδα διαμονής, σίτισης και άλλων δαπανών με την προϋπόθεση ότι οι ευρωβουλευτές καταθέτουν τα αντίστοιχα παραστατικά εξόδων.

Εάν ένας βουλευτής δεν συμμετέχει σε περισσότερες από τις μισές ψηφοφορίες που γίνονται με ονομαστική κλήση τότε το ποσό των 320 ευρώ μειώνεται στο μισό. Σε περίπτωση συνεδριάσεων που διοργανώνονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης η αποζημίωση ανέρχεται σε 160 ευρώ, ενώ τα έξοδα διαμονής επιστρέφονται ξεχωριστά.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Πολιτική Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Πολιτική Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Πολιτική Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Πολιτική Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Ένοπλη ληστεία σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι

Πολιτική Σήμερα

Δύο άνδρες και δύο γυναίκες οι δράστες

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Πολιτική Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Πολιτική Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.