E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η απαγορευμένη «Πόλη 40» της Ρωσίας

Δεν μπορείς να μπεις ή να βγεις χωρίς ειδική άδεια

Η απαγορευμένη «Πόλη 40» της Ρωσίας
@wikipedia.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «Πόλη 40» ήταν μια από τις αρκετές κλειστές πόλεις που ιδρύθηκαν στην Σοβιετική Ένωση. Και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να είναι κλειστή. Οι ξένοι δεν μπορούν να μπουν και οι ντόπιοι δεν μπορούν να βγουν, χωρίς ειδική άδεια. Σήμερα ονομάζεται Οζέρσκ, ενώ παλαιότερα το επίσημο όνομα ήταν Τσελιάμπινσκ 40, με το «Πόλη 40» να επικρατεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

http://mentalfloss.com/article/71026/kyshtym-disaster-largest-nuclear-disaster-youve-never-heard

@mentalfloss.com

Το ντοκιμαντέρ του Netflix, «Η μυστική Πόλη 40» είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό για την ιστορία αλλά και για την ζωή στην πόλη. Η κινηματογράφηση έγινε με κρυφή κάμερα και προφανώς παράνομα. Γιατί αν και η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης κοντεύει πλέον τις τρεις δεκαετίες, η Πόλη 40 ή το Οζέρσκ, παραμένει ένα κράτος εν κράτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την χρήση ατομικής βόμβας από τις ΗΠΑ το 1945 στην Χιροσίμα, ο Στάλιν έκρινε πως θα έπρεπε και η Σοβιετική Ένωση να αναπτύξει πυρηνικά προγράμματα. Η γενέτειρα αυτών των προγραμμάτων ήταν η «Πόλη 40». Επιστήμονες οδηγήθηκαν εκεί χωρίς να ξέρουν που πηγαίνουν και ξεκίνησαν να δουλεύουν στο Μαγιάκ, το πυρηνικό εργοστάσιο όπου παραγόταν το πλουτώνιο για τις πυρηνικές κεφαλές.

Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε μια πανέμορφη λίμνη, που όμως οι ντόπιοι την ονομάζουν «Η Λίμνη του Θανάτου», αφού για χρόνια πολλά απόβλητα κατέληγαν εκεί. Αργότερα έφταναν στον κοντινό ποταμό και βρέθηκαν μέχρι τον Αρκτικό Ωκεανό. Το 1957, συνέβη το μεγαλύτερο ατύχημα στην πόλη, με 250.000 ανθρώπους να εκτίθενται σε ραδιενέργεια, 23 χωριά να καταστρέφονται στις γύρω περιοχές και πολλούς κατοίκους να μετακινούνται. Οι άνθρωποι που ζουν στην «Πόλη 40» και στις γύρω περιοχές, έχουν εκτεθεί σε πενταπλάσια ραδιενέργεια απ’ ότι εκείνοι στο Τσέρνομπίλ.

https://www.theguardian.com/cities/2016/jul/20/graveyard-earth-inside-city-40-ozersk-russia-deadly-secret-nuclear

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

@guardian.com

Κάποιοι το αποκαλούν «νεκροταφείο της Γης». Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν προλαβαίνουν να γεράσουν. Το Μαγιάκ λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Όπως αναφέρει στο ντοκιμαντέρ ντόπιος δημοσιογράφος, οι 15.000 από τους 82.000 κατοίκους που ζουν στην πόλη, δουλεύουν εκεί. Αυτό σημαίνει, όπως υπολογίζει, πως οι 70.000 εκτίθενται καθημερινά σε ραδιενέργεια. Τα παιδιά γεννιούνται με διάφορες αλλεργίες και πολλά ακόμα προβλήματα.

Και παρόλο που οι κάτοικοι, αρχίζουν να αντιδρούν, το κράτος δεν δείχνει να θέλει να αλλάξει η κατάσταση. Επί Σοβιετικής Ένωσης, στην «Πόλη 40» οι κάτοικοι είχαν πρόσβαση σε τροφές, όπως το χαβιάρι, οι μπανάνες και πολλά άλλα, τα οποία η υπόλοιπη χώρα τα θεωρούσε προϊόντα πολυτελείας. Μετά το 1994, που το Οζέρσκ εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε χάρτη, οι κάτοικοι συνεχίζουν να είναι φυλακισμένοι σε μια ασφαλή μεν, αλλά άκρως επικίνδυνη πόλη. Όσοι γεννήθηκαν πριν το 1994 πάλι, δεν είναι καταγεγραμμένοι σε κανένα κρατικό αρχείο, με αποτέλεσμα να είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να μην φύγουν ποτέ από εκεί και να μην μπορούν να διεκδικήσουν δικαιώματα και αποζημιώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

https://www.ranker.com/list/ozyorsk-russia-city-40-facts/david-sharp?page=2

@ranker.com

Το νερό, τα τρόφιμα, τα ζώα, τα ψάρια και ο αέρας είναι μολυσμένα. Μέχρι το 1994, οι κάτοικοι πίστευαν πως είναι η πυρηνική ασπίδα για την σωτηρία της χώρας. Όταν ανακάλυψαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στα οποία είχαν εκτεθεί, κατάλαβαν ότι ήταν τα μόνα θύματα ενός θανατηφόρου σχεδίου. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς πάντως, είτε από φόβο είτε από απόγνωση, προτιμούν να ζήσουν τον χρόνο που τους απομένει στην ησυχία τους. Η «Πόλη 40» είναι η πιο γνωστή αλλά όχι η μοναδική «κλειστή πόλη» στην Ρωσία και στον υπόλοιπο κόσμο.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Πριν 11 ώρες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Πριν 11 ώρες

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Πριν 11 ώρες

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

O πρώτος άνθρωπος που έφτιαξε τη δική του πιτσαρία

Πριν 11 ώρες

Είναι προφανώς Ιταλός

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.